Undgå it-trusler som phishing mails

Der er mere end nogensinde brug for at være sikker på internettet. Vi undersøger her de tre typiske it-trusler, og giver dig tips til, hvordan du undgår dem.

Undgå computervirus

En elefant i en glasbutik er en skidt kombination. For den kan ødelægge rigtig meget på kort tid. Det kan en computervirus også. Og en computervirus kan samles op uden du selv er klar over det. Det kan ske ved et fejlklik på et link, ved besøg på en usikker hjemmeside, ved at downloade en fil fra internettet og det kan sågar overføres gennem en USB-nøgle, som kobles til din computer.

Og det er for at sige det på godt jysk 'rimelig træls' at miste vigtige dokumenter til arbejdet, hele eksamensopgaven eller alle billeder fra ferien bare sådan lige med ét karatehug fra en digital overfaldsmand.

Ofte bliver en computer inficeret med en virus, fordi styresystemet og softwaren ikke er opdateret. Derfor er det vigtigt, at du opdaterer din software regelmæssigt, og at du investerer i et effektivt antivirusprogram for at minimere risikoen for virus. 

Ved at investere i en sikkerhedspakke til din pc kan du undgå mange af it-truslerne. 

Hvad er Malware?

Malware er en sammentrækning af ordene malicious og software, som oversat til dansk betyder ’skadelig software’. Malware er altså softwareprogrammer, som bliver installeret på din computer uden, du ved det. Det er en fællesbetegnelse for blandt andet vira, spyware, adware og orme. Spyware indsamler oplysninger om din online adfærd og adware sender reklamer på din computer. 

Så selvom du er vant til, at der popper reklamer op på din skærm, når du går på nettet, så hold øje med om der pludselig sker mere end normalt. Det kan være et skidt tegn på, at der er malware på din computer.

Malware ender typisk i din computer via links, downloads eller måske endda via inficerede filer på et USB-stik. Også når vi snakker Malware vil en god virusbeskyttelse på din computer være fordelagtig.

Drenge ser ipad under dyne, men der er mange it-trusler i hverdagen. F.eks. phishing mails og hvad er malware og ransomware? Find svarene her.

Hvad er Phishing mails?

Mange har prøvet at modtage en mail med informationer om, at der ligger en arv fra en rig, ukendt onkel og venter. Det kan også være en mail, som fortæller, at du skal aktivere dit NemID for at få udbetalt nogle penge – eller at der er et problem med din bankkonto. Du skal baaaare lige sende en mail retur med dine kontooplysninger, brugernavn, password, kreditkortoplysninger eller andre personfølsomme oplysninger.

Yeah right... som om du falder for det ældgamle trick. Men desværre er der nogle - ofte i den lidt ældre generation, som er faldet i de fælder som bliver sendt afsted i phishing mails. 

En god huskeregel er at stoppe op, hvis du bliver bedt om at udlevere personlige oplysninger i en mail. Din bank og andre offentlige myndigheder vil aldrig bede dig om at udlevere hverken kodeord, NEM ID, personnummer eller lignende i en mail.

Online-svindlerne er i dag blevet rigtig dygtige til at fremstille falske mails, som umiddelbart ligner noget din bank, SKAT, NETS eller en anden troværdig instans kunne have afsendt. Ofte vil mailen indeholde links, som svindlerne vil have dig til at klikke på.

Du må aldrig klikke på mistænkelige links, men spørg i stedet dig selv:
  • er mailen troværdig? (er det f.eks. en mail, som du forventer at få?)
  • kender jeg afsenderen?
  • spørger afsenderen normalt om at jeg udleverer denne slags oplysninger?
  • er mailen velformuleret?

Hvis du kan svare nej til alle spørgsmålene, så er der kun én ting at gøre - slet mailen. 

Er du i tvivl kan du altid ringe til din bank eller hvem end du har fået tilsendt en mail fra. De kan hurtigt be- eller afkræfte om de har sendt mailen. Så er du på den sikre side. Og hvis du læser det her og tænker: "De tricks ville jeg aldrig falde for.", så husk at hjælpe andre, så de heller ikke ryger i fælden.

 

Hvad er Ransomware?

Når IT-kriminelle tager dine data som ’gidsel’ er der tale om den form for IT-kriminalitet, som hedder ransomware (ransom betyder løsepenge på dansk). Der er eksempler på at kriminelle har låst data, filer og billeder for brugerne og efterfølgende krævet en løsesum for at brugerne kan få adgang til sine data igen.

Husk backup. Det har du nok fået tudet ørerne fulde af. Og det skal du egentlig bare være glad for. Fordi det bedste råd i forhold til ransomware er nemlig, at du altid gemmer en sikkerhedskopi af dine data på en ekstern harddisk. Gem dine data ofte, så du altid har adgang til dine opdaterede filer, i tilfælde af at din computer skulle blive angrebet. Eller i tilfælde af, at den går i stykker for den sags skyld. 

En sund skepsis overfor emails, åbne netværk og links og ekstra opmærksomhed er gode værktøjer til at spotte ransomware. De cyberkriminelle bliver dygtigere og dygtigere til at efterligne mails, så det ligner noget, der kommer fra en troværdig kilde. 

Dreng undervises i skak online

Din digitale hverdag

Få styr på dine børns onlinevaner

Med forældrekontrol har du mere hånd i hanke med, hvad dine børn ser på internettet

Børn ser film på ipad under dyne, fordi de har en hurtig HGW5 wifi router. Kåret som bedste router til fiber.

Din digitale hverdag

Føler du dig sikker på nettet?

Få 7 gode råd til en mere sikker digital hverdag