Få refusion af elafgift med en ladestander

Hvad er op og ned, når det handler om elafgifter og at få refusion? Passer det, at du skal have en bestemt el-leverandør, for at få refusion af elafgiften på din ladestander? Det dykker vi ned i her

Passer det, at du skal have en bestemt el-leverandør for at få elafgiftsrefusion på strøm fra din ladestander?

Det helt korte svar er NEJ – det er falsk.

Du har altid et frit valg af el-leverandører uanset om det handler om refusion af elafgiften via din ladeoperatør, eller fordi du har et forhøjet elforbrug (>> læs mere om reduceret elafgift).

Vi spoler lige lidt tilbage og ser på elafgiften – for hvad er det egentlig for en størrelse?

Hvad er en elafgift?

Uanset om din strøm skal bruges til at oplade din elbil eller i din husholdning, skal der betales elafgift af den strøm, du bruger.

Elafgiften er udformet på baggrund af internationale og danske politiske aftaler og lovgivning. Afgiften har det enkle formål at få dig til at skrue ned for dit strømforbrug – og dermed skrue ned for CO2-udledning fra produktion af el. Det er til gavn for klima og miljø.

Og det sender os tilbage til, at du kan få refusion for en del af afgiften via din ladeoperatør.

Hvordan får du refusion for elafgiften på din ladestander?

For at du har mulighed for at få udbetalt elafgiftsrefusion på strøm fra din ladestander derhjemme, skal du være tilknyttet en ladeoperatør via en serviceaftale.

Det er nemlig ladeoperatøren, der udbetaler elafgiftsrefusionen til dig.

Du kan helt selv bestemme, hvilken ladeoperatør du ønsker at bruge. Lige som du helt selv kan bestemme, hvilken el-leverandør du ønsker at have. De to ting behøver ikke at være den samme.

Så hvis en el-leverandør fastholder, at du skal være kunde hos dem for at få en elafgiftsrefusion, så vil vi råde dig til at finde en anden. Du har nemlig altid frit valg til at vælge en ladeoperatør og samtidigt beholde din nuværende el-leverandør.

OBS! Men vær opmærksom på, at staten har nedsat elafgiften til 0,01 øre frem til d. 30. juni 2023. Det betyder, at der naturligvis ikke kan udbetales elafgiftsrefusion i denne periode – og det gælder uanset hvilken ladeoperatør du har.

Din ladeoperatør og el-leverandør behøver ikke at være den samme for at få elafgiftsrefusion. Du kan frit vælge.

Mand og kvinde oplader elbil med ladestander fra EWII. Ved at lade elbilen op om natten opnår du typisk en besparelse på din elregning og på dit CO2 aftryk.

Find den bedste ladeoperatør for dig

Kender du app’en Monta? Her kan du få et godt overblik over mulige ladeoperatører, du kan vælge imellem. Her kan du også se, hvilken ladeoperatør der er billigst.

Hvem ved, måske kan du finde en billigere løsning, end den du har nu.

I Montas app kan du se forskellige ladeoperatører - her er det et screenshot fra den 24. marts 2023.