Grøn omstilling - ideer til grønne løsninger i dit hjem

Få tips til grønne løsninger og miljøvenlige tiltag i hjemmet. Hør en husejers grøn omstilling ideer og hvad de har fået ud af at investere i grønne løsninger.

Det er både billigst og bedst for os alle, hvis vi bruger energien rigtigt. Du har måske hørt udtrykket at 'fyre for gråspurvene'. Og det er stadig en dårlig ide. Ligesom det er en skidt ide at have et tørstigt oliefyr stående i kælderen. Oliefyr, gas og kul er skidt for miljøet - og der findes attraktive grønne alternativer til fossile brændstoffer - og bedre muligheder for at udnytte energien bedst muligt.

Jo bedre vi bruger energien i vores boliger - jo mindre spilder vi. Det siger sig selv. Og hvis du skifter oliefyret ud med en varmepumpe eller du allerede har fjernvarme, så er du jo godt i gang. 

Miljøvenlige tiltag i hjemmet

Men det kan måske blive endnu bedre - hvis du eksempelvis forbedrer isoleringen i dit hus.

Noget af det fortæller vores energirådgiver Jonas Porsborg Larsen om herunder. For selvom du allerede har lavet miljøvenlige tiltag i hjemmet, er der måske stadig flere grønne løsninger, du kan vælge for at bruge energien i dit hus optimalt.

Når vi udnytter energien mest muligt – og lader så lidt som muligt gå til spilde – så er vi med til at mindske CO2 udslippet. Det gavner miljøet for os allesammen.

Video

Jonas fortæller hvad du selv kan gøre

Sådan har familien Holm tænkt grønne løsninger ind i hjemmet

Et er, hvad politikere og hele omverdenen gør for den grønne omstilling og for at sænke CO2-udledningen - noget andet er, hvad du som husejer selv kan gøre i din egen bolig.

Vi har spurgt husejer Donny Holm om, hvordan han og familien tænker på den grønne omstilling og grønne løsninger i deres hjem.

Efterisolering af gulvet i boligen blev nemlig startskuddet til en gennemgående energirenovering.

Det reducerede varmeforbrug kan godt aflæses på familiens budget. Og både Donny og resten af familien kan samtidig mærke, at energiforbedringerne også har givet et langt bedre indeklima i boligen - og det har positiv indflydelse på nattesøvnen.

På den måde har familien altså både opnået en økonomisk gevinst - men også vundet i den blødere valuta som handler om den daglige trivsel og helbredet. 

Video

Udnyt energien bedre og opnå besparelser

Så familien Holm har altså valgt de grønne løsninger, der kan betale sig i forhold til energiforbruget og som giver besparelser.

Men hvad koster energirenovering så?

Det er virkelig svært at sige noget generelt om. Det afhænger nemlig af en lang række faktorer. Eksempelvis hvor stort dit hus er, hvilke materialer du vælger til din energirenovering, om du kan søge om tilskud til energiforbedringerne og om du selv kan udføre nogle af de grønne løsninger og miljøvenlige tiltag.

Hos EWII tilbyder vi gratis energirådgivning til private via telefonen. Med udgangspunkt i din bolig og dit energiforbrug, rådgiver vi om energirenovering og mulighederne for tilskud til grønne løsninger.

Grønne løsninger - også i din have

Og når nu vi er ved det, der gavner miljøet og miljøvenlige tiltag, så kan du jo også vælge grønne løsninger udenfor din bolig - altså i haven.

Biodiversitet er de seneste år klatret op på klimastigen. Vilde haver og vilde kommuner skyder op flere steder. Og hvorfor er det så, at haven skal være vild? 

Fordi, når vi lader haven stå utæmmet og utrimmet, er vi med til at gøre noget godt for naturen ved at skabe nye levesteder for bier, sommerfugle og insekter. Og på de store arealer, hjælper den vilde natur til med at beskytte grundvandet. Når du bekæmper ukrudt uden sprøjtemidler og kemi, gør du nemlig en forskel for det, der en gang skal blive til drikkevand.

Læs mere om biodiversitet og vild have

Mere om grønne løsninger

Miljøvenlig energi er bl.a. sol- og vindenergi. Det er energi, der skabes naturligt og indsamles gennem solceller og vindmøller.

En luft til vand varmepumpe er miljømæssigt attraktiv. Der er den fordi, det er luftens energi, der - med et lille strømforbrug - komprimeres til at producere varme og varmt vand til din bolig.

På den måde får du en grønnere opvarmning og du mindsker CO2-udslippet. Det er godt for både dig og klimaet.

Din bolig skal energimærkes, hvis du skal sælge din bolig eller du skal søge tilskud til energiforbedringer af din bolig.

Solvarme - grøn omstilling

Dit grønne aftryk

Hvad er grøn omstilling?

Grøn omstilling handler i høj grad om skiftet væk fra fossile energikilder. Hør energirådgiveren forklare nærmere.