Batterier skubber til grøn omstilling

Batterier er en vigtig del af fremtidens løsninger til et grønnere Danmark. EWII Koncernen har investeret massivt i batterier, der spiller en rolle i udviklingen af fremtidens system for vedvarende energi.

Batterier gør elnettet stabilt

Energilagre i form af batterier skal stabilisere elnettet, og i fremtiden kommer batterier til at spille en afgørende rolle i at opretholde en pålidelig og bæredygtig elforsyning.

Batterierne fungerer som en nøglekomponent i moderne elsystemer ved at lagre overskydende strøm – som er blevet produceret fra vedvarende energikilder som sol- og vindenergi – og gøre den tilgængelig på elnettet, når behovet opstår.

Teknologien giver mulighed for at stabilisere elforsyningen ved for eksempel at levere systemydelser til Energinet. For eksempel kan batterier levere såkaldte FCR-ydelser, også kaldet primær reserve, for at stabilisere frekvensen i elnettet, i tilfælde af at der er forskel mellem forbrug og produktion.

Prækvalificeret batteri til systemydelser

EWIIs første batterianlæg står placeret hos Lindø Offshore Renewables Center på Fyn, og det store Rolls Royce-batteri var det første batterianlæg i Vestdanmark, som EWII prækvalificerede over for Energinet til at stabilisere elnettet til levering af FCR.

Læs om prækvalifikationen

Hvad er systemydelser?

Systemydelser bliver anvendt til at opretholde balancen i elmarkedet og den overordnede balance i systemet.

Det danske elsystem er opdelt i Vestdanmark (DK1) og Østdanmark (DK2) adskilt ved Storebælt. I de to områder er der forskel på behovet og på, hvordan systemydelser bliver anvendt.

Dyk ned i systemydelser

Batterianlæg på Bornholm

EWII etablerer Danmarks største batteri nær Hasle på Bornholm. Batteriet er på 30 megawatt og 43 megawatt timer - og det skal blandt andet være med til at sikre balance på det danske elnet. Det store batteri på Bornholm kommer i drift i 2024.

Mere om batteriet på Bornholm

Batteri på Lindø Offshore Renewables Center

Lindø Offshore Renewables Center (LORC) på Fyn lægger jord til EWIIs første store batterisystem.

Batteriet, som er produceret af Rolls Royce, har en kapacitet på 2 megawatt og 2,2 megawatt-timer. Der vil blive opstillet yderligere batterier på LORC i løbet af foråret 2024. 

Mere om batteriet på LORC