5 sparetips til en grønnere jul

Udgifterne til både el og varme er altid høje i december måned. Så hvorfor ikke spare mellem jul og nytår, når der er mulighed for det?
Grangren med sne

Sådan sparer du på energien i juleferien

Inden vi får set os om, er det jul og juleferie. Mange virksomheder vælger at lukke helt ned i dagene mellem jul og nytår, og ellers er der rigtig mange medarbejdere der holder fri sammen med familien.

Vi har samlet 5 tips til, hvordan du i din virksomhed med ganske få tiltag kan spare på energien i juleferien. Energibesparelser der betyder noget for både miljøet og bundlinjen.

#1 Skru ned for ventilationsanlægget

Du kan med fordel skrue ned for ventilationsanlægget i juleferien, da det udelukkende er tændt for at opretholde et godt indeklima for medarbejderne og bygningen. Men da der ingen menneskelig aktivitet er, må du gerne skrue ned. Hvis du vil sikre dine medarbejdere en god første dag på jobbet efter ferien, kan du med fordel skrue op for det nogle timer før de møder på arbejde igen efter ferien. 

Ved hård frost skal du dog være opmærksom på, om anlægget er frostsikret, inden du skruer for langt ned. Især hvis ventilationsanlægget også fungerer som varmeanlæg eller er en del af varmeanlægget. Hvis temperatuen kommer for langt ned kan bygningen tage skade. Den optimale temperatur er omkring 17°C og bør ikke komme under 15°C.

#2 Tjek lyset

Sørg for at al lys er slukket, inden du og dine medarbejdere går på ferie. Hvis der er lys, du ikke kan slukke for f.eks. ved udendørs arealer med sensor, kan du med fordel skifte lyskilde til LED, som er billigere i drift og nedbringer din virksomheds CO2 udledning.

Læs mere om skift til LED

#3 Drop standby

Sørg for at slukke for alle elapparater og elektronik f.eks. elkedel, printer, kaffemaskine, pc, skærme mm. inden I går på ferie, og undgå unødigt standbyforbrug. Når elapperater står på standby, bruger de strøm - som du ikke får gavn af, men betaler for. Så hiv stikket til alle elektriske apparater, hvis det er muligt.

Du kan også tilslutte flere af jeres apparater i en elspareskinne eller en stikkontaktdåse med en afbryder som lyser, når apparaterne er tilsluttede. Så skal du kun slukke ét sted, når ferien kalder.

#4 Skru ned for cirkulationspumpen

Har din virksomhed en cirkulationspumpe, så skru ned for den, hvis det er muligt. Cirkulationspumpen opretholder cirkulationen af det varme vand ud til virksomhedens radiatorer, uanset om radiatorerne er tændt eller ej. Og det er oplagt at udnytte juleferien til at skrue lidt ned, hvis bygningerne ikke benyttes.

Du skal dog være opmærksom på placeringen af dine varmerør. Hvis de ligger uden for din klimaskærm, kan du ved hård frost risikere frostsprængninger - og de er meget dyrer end at spare på energien.

#5 Sluk for køleskabet

Tøm og sluk køleskabet. Udover at spare på strømmen undgår du også at komme retur til et køleskab med for gammel mad eller i værste fald rådden mad, hvis der har været strømafbrydelse, mens I alle har været på ferie. Husk at lade lågen stå på klem, så I undgår mug og dårlig lugt. 

Viden om el

Det nordiske elmarked fra 2023 til 2025

Forventningen til, hvordan elpriserne udvikler sig i fremtiden, er afgørende for elmarkedet og investeringer i energisektoren. Vi har samlet et overblik over de elementer, som kommer til at påvirke elmarkedet i Norden fra 2023 og frem til 2025.