EWII: Fiber er infrastruktur på linje med el, vand og varme

PRESSEMEDDELSER • sep 13 2019, 06:21

EWII Koncernen vil ændre den klassiske definition af infrastruktur:

Fibernet skal regnes med som grundlæggende, nødvendig infrastruktur – på linje med el, vand og varme, lyder det fra koncernen.

”I dag er det så nødvendigt at transportere data for at samfundet fungerer, at det ikke giver mening andet end at sige, at fibernet er infrastruktur,” siger forretningsudviklingsdirektør Pernille Johannessen.

”Og derfor tager vi konsekvensen og sidestiller fibernet med el, vand og varme i vores koncern.”

At det lige skal være fibernet, handler om hastighed og båndbredde. Der er andre teknologier på markedet som fungerer for nuværende, men hvis samfundets infrastruktur skal fremtidssikres, så skal der næsten ubegrænset båndbredde til:

”Helt konkret kan man sige, at når Fru Hansen sidder og snakker med lægen over Skype, så må forbindelsen ikke hakke, så hun ikke kan høre, hvordan hendes piller skal tages. Og ved fjernundervisning er det helt afgørende, at eleven er i stand til at følge med på samme vilkår som de elever, der har mulighed for at være tilstede i klasselokalet,” forklarer Pernille Johannessen og fortsætter:

”Og det er bare på det helt nære. Overordnet har vi også elbilernes indtog, førerløse biler, trafikregulering, urbanisering, smart homes og vores erhvervsliv. Næste gang en af vores dygtige, danske iværksættere får en genial idé, så skal infrastrukturen kunne facilitere, at firmaet vækster enormt hurtigt – ligesom det for eksempel skete med både Skype og Spotify. Der skal båndbredde til at være konkurrencedygtig i dag,” siger hun.

Og statistikkerne giver hende ret: Ifølge Energistyrelsens halvårlige telestatistik fra sidste halvår af 2018 viser, at fastnet-bredbånd med 100 Mbit/s i upload er steget med 33,6 procent i løbet af 2018. Datatrafikken fra alle fastnet-bredbåndsabonnementer er steget 17 procent og den mobile datatrafik er steget med 41 procent. Med andre ord er danskernes behov for mere og mere data voldsomt stigende.

I EWII Koncernen betyder det, at dagligdagen i virksomheden er blevet ændret, fordi koncernen nu varetager fire dele af infrastrukturen: El, vand, varme og fiber.

”Hos EWII er fiber et selvstændigt forretningsområde i koncernen i dag, og i 2019 har vi alvor skruet op for tempoet i fiberafdelingen for at få rullet infrastrukturen helt ud i hjørnerne,” forklarer Pernille Johannessen.

Det sker helt konkret i det fire-årige projekt ”Fiber i alt til alle”:

I juni 2019 besluttede EWII Koncernen at afsætte en milliard til at rulle fiber helt ud i Trekantområdet for at færdiggøre fiber-infrastrukturen i området. I dag kører EWIIs montører ud i deres hvide biler hver eneste dag og kobler flere og flere adresser på fibernettet. Forventningen er, at fibernettet vil være fuldt udrullet i 2023.

”Vores ambition er at skabe fremtidens fibersamfund, hvor alle har lige adgang til fibernettet,” forklarer Pernille Johannessen.

Og særligt i Trekantområdet, hvor der er støt stigende befolkningstilvækst, skal den digitale udvikling være på forkant. Om ganske få år kan sensorer i skraldespanden sende signal til kommunen om, at det er tid til tømning. Private huse kan selv lukke fragtmanden ind, og den førerløse bil kan selv køre hjem fra arbejde.

Og det er blot et par eksempler- der er meget mere på vej.

”Alle de her fantastiske teknologier kommer til at gøre livet sjovere og lettere for os alle sammen. Men alt det kan ikke fungere uden et pålideligt fibernet. Så vores vision er at gøre Danmark til et foregangsland – med Trekantområdet som spydspids. Og det sker ved at vi er helt klare i spyttet omkring, at fibernet ikke bare er nice to have. Det er fuldstændig grundlæggende, nødvendigt infrastruktur, nøjagtig som vejnettet, elnettet, varmenettet og vandværkerne,” siger Pernille Johannessen.

Kilde til tallene i teksten: https://ens.dk/ansvarsomraader/telepolitik/tal-paa-teleomraadet

 

 

For yderligere information om fibernettet kontakt venligst:

Direktør for forretningsudvikling i EWII Koncernen, Pernille Johannessen, på tlf 51 15 25 60

Er du journalist, og vil du med på reportage med fibernet-montørerne, kontakt venligst:

PR- og pressechef i EWII Koncernen Anya Palm på 5115 25 55.