Følg elpriser time for time
I grafen nedenfor kan du se den aktuelle elpris time for time.
Priser for det kommende døgn opdateres hver dag senest kl. 14:15.
* Den aktuelle elpris vises inkl. moms, men ekskl. afgifter, nettarif (transportudgifter) og tillæg for grøn strøm.
Ofte stillede spørgsmål om elprisen time for time
Din elpris afhænger af, hvilken elaftale du har valgt.
Har du en flexafregnet elpris, så svinger prisen time for time. Har du derimod en fastpris aftale på el, så ligger elprisen fast i en given periode. Du kan se din elpris på din sidste regning.
Er du EWII kunder finder du den i selvbetjeningen.
Læs mere her om fordele og ulemper med de to typer af elaftaler.
Den aktuelle elpris udtrykker prisen for den rå elpris. Når du modtager regningen for din strøm, vil du opleve, at der er tillagt afgifter, tillæg for grøn strøm, nettarif og moms. Der er altså forskel på den pris, som du samlet betaler for din strøm og din rå elpris fra din leverandør af el.
Fakisk er størstedelen af din samlet elpris noget du ikke selv har indflydelse på.
De aktuelle elpriser time for time oplyses inkl. moms, men ekskl. afgifter, tillæg for grøn strøm og den såkaldte nettarif.
Nettariffen dækker over transport af el til din stikkontakt og vedligeholdelse af elnettet. Lidt ligesom når du køber en vare på nettet, og der tillægges fragt. Nettariffen bliver betalt via din elregning til dit netselskab, og her er f.eks. moms ikke et fast beløb, men svinger afhængig af, hvornår du bruger strømmen.
Tariffen er lav, når belastningen på elnettet også er lav. Det er typisk om natten eller midt på dagen. Nettariffen er høj, når alle har brug for strøm, og belastningen på elnettet bliver derfor høj. Det er i den såkaldte 'spidslastperiode' fra kl. 17-21.
Afhængigt af hvilket elnet, der er tilknyttet din adresse, kan der også være sæsonforskel i priserne på tarifferne. Typisk er nettariffen lavere om sommeren end om vinteren.
Læs mere om nettariffer, og se hvilket netselskab din adresse hører til
Har du et elprodukt med flexafregning, er en tommelfingerregel at tidsrummet kl. 17-21 om aftenen, typisk er det dyreste tidspunkt at bruge strøm på. Der er i det tidsrum de fleste lader deres elbil op, laver mad osv. Men det er med store forbehold. Der sker nemlig ting og sager på prisudviklingen for el for tiden. Den såkaldte 'spidsbelastningsperiode' er det tidsrum på dagen, hvor dit elnetselskab opkræver den højeste pris for at transportere og vedligeholde elnettet i dit område - her taler du en nettarif. Det påvirker naturligvis de samlede elpriser time for time.
F.eks. kan man ikke længere påstå, at strøm altid er billigst om natten. Heller ikke selvom nettariffen er lav i den periode på døgnet. Det har især de svingende energipriser og den politiske uro i Europa vendt op og ned på. Til gengæld gælder det stadig, at der typisk er mere grøn strøm i elnettet om natten end om dagen.
Hvor din strøm kommer fra, har også betydning for din elpris. Øst for Storebælt importeres der meget strøm fra de nordiske lande. Vest for Storebælt eksporteres en store mængder af strøm til Tyskland. Og derfor ligger elpriserne time for time mere op ad de tyske energipriser.
Den allerbedste måde er selvfølgelig helt at slukke for strømmen. Hæng for eksempel dit vasketøj op i stedet for at smide det i tumbleren. Det har tøjet alligevel bedst af.
Men nogle ting skal jo være tændt, for hvem har lyst til at komme hjem til lugten fra en slukket fryser eller køleskab? Andre ting i hjemmet er upopulære at slukke. F.eks. udløser et slukket wi-fi nok ikke en gave fra børnene på fars eller mors dag. Måske har I fået elbil. Og kan man overhovedet spare på energien, når man lader elbilen?
Men hvilke ting giver den største gevinst at for slukke for?
Hvor meget strøm bruger og koster dine elapparater i dit hjem?
Og hvilken del af dit elforbrug betyder mest for din elgening, at blive flyttet til et andet tidspunkt på døgnet?
Læs her, hvordan du sparer bedst på strømmen og din elregning
Er du i tvivl om, hvilken elaftale der passer bedst til dig, anbefaler vi, at du tager stilling til, om du foretrækker at købe el til en fast pris eller en variabel timepris.
Grøn Prisloft: El med både variabel og fast elpris
Med Grøn Prisloft får du både fordelene ved elpriser, der følger markedsprisen time for time, og trygheden ved et prisloft der fastlægges hvert kvartal. Læs mere om Grøn prisloft
Grøn Indkøbspris og Grøn Fremtid: El til variabel timepris
Her får du el til en variabel timepris, som følger udviklingen på den nordiske elbørs time for time. Det giver dig mulighed for at bruge strømmen, når priserne er lavest, og dermed spare penge. Med Grøn Fremtid får du den samme variable timepris som med Grøn Indkøbspris, og samtidig støtter du løbende klimaforbedrende projekter. Læs om Grøn Indkøbspris / Læs om Grøn Fremtid
Grøn Fastpris: El til fast pris i 12 måneder
Ønsker du at have økonomisk tryghed i dit budget og samtidig kende din elpris? Med Grøn Fastpris får du netop dette. Du har en fast elpris i 12 måneder ad gangen, hvilket betyder, at du kan bruge strøm uden bekymringer om udsving i elprisen. Læs om Grøn Fastpris
Bliver vaskemaskinen, opladningen af elbilen eller støvsugningen planlagt til de timer, hvor prisen på el er i bund? Så er en elaftale med en variabel timepris på el lige noget for dig.
Med en variabel elpris - også kaldet en elaftale med flexafregning - betaler du som udgangspunkt den aktuelle spotpris på el, der fastsættes time for time på baggrund af prisudviklingen på elmarkedet. Hos EWII har du mulighed for at:
Valget er dit, men hvilken af de tre elaftaler mon passer bedst til dig?
Ved at brede dit elforbrug ud over flere af døgnets timer, kan du med en elaftale med flexafregning opnå fordelagtige elpriser time for time samtidig med, at du typisk bruger strømmen, når den er grønnest.
Der er en væsentlig forskel på, om prisen på el er 1,5 kr. eller 3 kr. pr kWh. - sæligt når vi har at gøre med de større strømslugere i hjemme som f.eks. en elbil. Du tænker måske ikke over det, når du tænder din vaskemaskine, men forskellen i prisen på strømmen til dagens kogevask kan hurtigt blive dobbelt op. Ved hjælp af automatisk tidsstyring kan du planlægge dit elforbrug, så eksempelvis opladning af din elbil begynder kl. 2 om natten, hvis det er dér, dagens elpriser er lavest.
Bruger du din strøm om natten, vil du typisk også opleve, at din strøm til bilen udleder mindre CO2 end på andre tidspunkter af døgnet, da en større del af det samlede elforbrug kan dækkes af produktion af el fra de vedvarende energikilder.
Når du holder øje med udviklingen i elpriser time for time, har du også bedre mulighed for at planlægge dit elforbrug, så du bruger strøm, når den udleder mindre CO2.
Tit vil du opleve at de timer med mest strøm fra de vedvarende energikilder, også er de timer, hvor strømmen er billigst. Det skyldes, at el fra især vindmøller og solceller er billigere at producere og derfor også billigere at bruge.
Så selvom din strøm fra EWII er grøn strøm, så er der tidpunkter på døgnet, hvor den er mere grøn end på andre. Og det er uanset hvilken type elaftale, du har valgt.
Forvirret? Det forstår vi godt, så vi er gået lidt i dybden med den grønne strøm.