Du har måske inden for den senere tid tænkt på, om din fryser er en af de helt store strømslugere i dit hjem – og det kan den meget vel være, for 1/5 af dit strømforbrug går til køl og frys – og altså din sikkerhed for friske og nedkølede madvarer.
Hvad en fryser koster dig i strøm om året er svært at svare helt præcist på, for det afhænger af forskellige faktorer. Det kommer nemlig an på, hvilken type fryser du har, hvilket energimærke den har, og hvor mange liter den kan indeholde – og så kommer det selvfølgelig også an på din elpris.
>> Se, altid den aktuelle elpris her
En helt almindelig fryser bruger mellem 100 og 400 kWh om året, og så kan det være nyttigt for dig at dykke ned i fryseren energimærke. Det fortæller dig nemlig noget om, hvor energieffektiv din fryser er. Jo højere energiklasse, desto mindre strøm bruger din fryser.
Lad os tage et eksempel: For eksempel bruger en fryser med et A+++ energimærke, som kan rumme 200 liter, en del mindre strøm end fryser på 400 liter med et energimærke D.
Energimærket på fryseren gør dig nemlig klogere på, hvor meget strøm fryseren bruger om året. Så har du en ældre model fryser, så kan det godt betale sig at udskifte den til en nyere med et A+++ energimærke. Det vil du kunne mærke på din elregning.
Hvad har en kummefryser af strømforbrug?
En kummefryser, som kan rumme 200 liter og som er under 5 år gammel, bruger cirka 220 kWh.
Er det så meget eller lidt?
Det afhænger af, hvad du sammenligner med. For sammenligner du med et fryseskab på 300 liter, der er ældre end 5 år, og som bruger cirka 340 kWh, så har kummefryseren et helt fint og normalt strømforbrug.
Hvor meget strøm bruger en fryser i døgnet?
Hvor meget strøm en fryser bruger i døgnet afhænger blandt andet af størrelsen på fryseren – altså antal liter, hvilken energiklasse den er, og hvor den er placeret i dit hjem.
En almindelig mellemstørrelse fryser, som kan rumme op til 200 liter, bruger normalt mellem 0,5 kWh og 1,5 kWh om dagen – det vil svare til et daglig strømforbrug på cirka 1,5 kr. – 4,5 kr. – ved en strømpris på 3 kr. pr. kWh >> se altid den aktuelle strømpris.
Men det kan være nyttigt for dig at vide, at hvis fryseren er placeret et sted, hvor omgivelserne er varme – altså at der er en høj omgivelsestemperatur – eller hvis den ikke står helt rigtigt på fødderne, så kan strømforbruget være højere. Samtidig er det også vigtigt at sørge for, at fryseren ikke er rimet til, for ophobning af is i fryseren kan også forøge strømforbruget.
Strømforbrug: Gammel kummefryser versus nyt fryseskab
Generelt vil en gammel kummefryser bruge mere strøm end et moderne fryseskab. Dette gør den, fordi kummefrysere normalt ikke er så godt isoleret som nye fryseskabe - deres kompressorer og ventilatorer er mindre effektive end i et moderne fryseskab.
Det kan betyde en højere energiregning og et større miljømæssigt fodaftryk for dig, hvis du opbevarer madvarer i en ældre kummefryser.
Et nyt fryseskab er normalt mere energieffektivt og kan spare dig op til 50 % på strømforbruget i forhold til en gammel kummefryser. Derudover er de fleste nye fryseskabe udstyret med funktioner som automatisk afrimning, så du slipper for bøvlet med at afrime – for fastfrosset is på siderne af fryseren er nemlig lig med et højere strømforbrug.
Hvor meget strøm bruger en 20 år gammel fryser?
Det er svært at give et præcist svar på, hvor meget strøm en 20 år gammel fryser bruger, da det afhænger af flere faktorer som mærke, størrelse og model. Men helt generelt så er ældre frysere mindre energieffektive end nye modeller, og derfor vil de typisk bruge mere strøm.
En 20 år gammel, lille fryser vil bruge mellem 1000-2000 kWh om året afhængigt af dens størrelse og anvendelse. Og jo ældre fryseren er, jo mere vil den sandsynligvis slide på de mekaniske komponenter, og det kan resultere i et øget strømforbrug.
Det kan derfor være en god idé at overveje at udskifte en ældre fryser med en nyere og mere energieffektiv fryser for at spare penge på strømregningen og mindske miljøbelastningen.