Hvor meget strøm bruger en ovn?

Det er ikke nemt at gennemskue om en ovn bruger mere strøm end en mikroovn - eller om det kan betale sig at bruge en airfryer i stedet for en ovn. Og er det billigere at bruge varmluftsfunktionen end normal ovn? Vi giver dig alle svarene her.

Hvor meget strøm bruger en ovn?

En ovn bruger typisk mellem 2000 og 3000 watt, hvor watt er et udtryk for, hvor meget energi ovnen bruger pr. sekund. Hvor mange watt din ovn bruger, afhænger naturligvis af ovnens mærke, størrelse og type, og står altid på bagsiden. 1000 watt er 1 kWh.

Hvor meget strøm bruger en ovn så? Jo, hvis du for eksempel har en ovn, der bruger 2500 watt, og du tænder den i en time, så vil den bruge 2,5 kWh strøm. Hvis du sammenligner strømforbruget for forskellige ovne, skal du dog huske på, at strømpriserne kan variere.

>> Se altid den aktuelle elpris

Få el fra elselskab med månedlig betaling

Hvor meget strøm bruger en ovn på 200 grader

Helt præcist, hvor meget en ovn bruger ved 200 grader er svært at sige, for det afhænger af forskellige faktorer, som for eksempel ovnens størrelse, type, alder og hvor effektiv den er.

Men helt generelt kan man sige at en ovn vil bruge mere strøm, jo højere temperatur den er indstillet på, fordi det kræver mere energi at opvarme ovnen til de 200 grader.

Det er derfor sandsynligt, at ovnen vil bruge mere strøm ved 200 grader end ved lavere temperaturer – derudover skal du også huske at strømforbruget kan variere afhængigt af, hvad du bruger ovnen til – om du steger hanekyllinger eller bager kanelsnegle, og hvor længe ovnen er tændt.

Hvis du vil have et mere præcist skøn over, hvor meget strøm din ovn bruger, kan du prøve at tænde ovnen i en time, mens den er indstillet på 200 grader, og derefter tjekke dit strømforbrug via EWIIs selvbetjening.

Hvor ofte betaler man el og hvad betaler man for? Brug din lommeregner til at udregne, hvor stor en del af din elregning der går til transport af el, moms og afgifter.

Hvad koster en ovn i strøm?

Prisen for at bruge en ovn afhænger af flere ting, fx hvilken type ovn har du, hvor ofte bruger du den, og hvad er elprisen på det pågældende tidspunkt. Der er altså flere faktorer, der bestemmer, hvor meget det koster i strøm at bruge en ovn.

Men for at give et eksempel opsætter vi her et lille regnestykke:

  • Ovn med 2.000 watt
  • Ovnen er i brug ca. 1 time om dagen

  • På en måned vil det svare til at bruge 2000 watt x 1 time/dag = 2000 watt-timer/dag. Så på en måned med 30 dage bruger ovnen 60.000 watt – det er omregnet til kilowatttimer = 60 kWh.
  • Ganger du kilowatttimerne på 60 kWh med elprisen, vil du komme frem til, hvad ovnen koster dig i strøm pr. måned. 

Men vær opmærksom på at det her er et eksempel, for din virkelige pris afhænger også af hvor energieffektiv din ovn er – og om den er ny eller 20 år gammel.

Hvad bruger mest strøm ovn eller mikroovn?

Det er svært at sige helt generelt, om det er en ovn eller en mikroovn, der bruger mest strøm. Det afhænger nemlig af de to ovnes størrelse, type, alder og effektivitet. Men helt generelt vil en ovn alt andet lige bruge mere strøm end en mikroovn, fordi en ovn er større og har højere varmeeffekt.

En almindelig mikroovn vil typisk bruge mellem 600 og 1200 watt strøm, mens en ovn vil bruge mellem 2000 og 3000 watt strøm. Det er derfor vigtigt at undersøge det eksakte strømforbrug for ovn eller mikroovn, hvis du vil vælge den af de to, der bruger mindst strøm.

Bruger varmluft mere strøm end almindelig ovn?

Ved at bruge varmluftsfunktionen på din ovn, bruger du en højere varmeeffekt. Derfor vil varmluft på din ovn bruge mere strøm end ved at bruge almindelig ovn.

Varmluftsfunktionen på din ovn er designet til at opvarme maden med varm luft, hvor den almindelig ovn er designet til at varme maden med et varmelegeme eller varmeelement. Den varme luft har en højere varmeeffekt, og dermed et højere strømforbrug. 

Samtidig er det også værd at huske på at ovnens alder, effektivitet og størrelse spiller en afgørende rolle for strømforbruget.

Er en airfryer billigere i strøm end en almindelig ovn?

Airfryerne vinder mere og mere indpas i Danmark, og danskerne har virkelig taget airfryeren til sig som den ”nye måde” at tilberede aftensmad og bage brød på.

En airfryer har en lavere varmeeffekt end en almindelig ovn, og derfor vil den bruge mindre strøm – og dermed være billigere i drift end en ovn. En airfryer er design til at tilberede maden via såkaldt luft-fritering i stedet for at opvarme maden med et varmelegeme eller varmeelement. Med luft-friteringen bruges mindre energi, og strømforbruget vil derfor tilsvarende være lavere.

Igen er det vigtigt at have for øje, hvad du sammenligner. Er ovnen spritny vil den også have et lavere strømforbrug – og er din airfryer tændt i længere tid end ovnen, bruger du måske alligevel tilsvarende mængde strøm. Derfor afhænger det af, hvad du sammenligner, effektivitet, alder og størrelse.

Læs mere

Vasketøj til tørre på en tørresnor er en effektiv måde at spare på strømmen

Dit hjem

Spar på energien - og på din regning

Se hvor det bedst (ra)batter sig at spare.