Spar på energien og din elregning

At spare på strømmen er sund fornuft, men batter det overhovedet noget? Få svaret her og find ud af, hvor det giver mening at spare på el.

Spar på strømmen. Din elregning vil elske dig for det.

Talemåden ”Mange bække små, gør en stor å” holder, når det handler om at spare på el i hjemmet.

Sparer du energi hist og her, vil du spare penge på din elregning. Det er specielt vigtigt, når elprisen er høj. 

At spare på energien er samtidig godt for klimaet. Penge sparet på et lavere forbrug af el er også en CO2 besparelse for miljøet. 

Hvordan sparer du el i en husstand, så det kan ses på din næste elreging? Her er vores bedste bud til hvordan du kan spare penge på strømmen i dit hjem. 

Fyld maskinen op

Fylder du vaskemaskinen lidt mere, end du plejer, så skal du ikke vaske så tit. Det sparer dig både el og vand. 

I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til at kunne vaske 5-6 kg eller 7-8 kg afhængig af maskinen.  Bruger du koldtvands-vaskemiddel, kan du sænke vasketemperaturen. Vask tøjet ved 20°C i stedet for 40°C - og 30°C i stedet for 60°C.

Er du tvivl om hvilket vaskeprogram du skal vælge, så er vaskemaskinens ECO program som hovedregel det program, hvor du sparer mest el og vand.

Du kan for øvrigt bruge samme trick med opvaskemaskinen. Fyld den op og vask ved lavere temperaturer, så bruger du 10-20 % mindre strøm. 

Miljøvenlig tøjvask

Spar energi og spar på strømmen. Hæng dit tøj til tørre udendørs. Det gavner indeklimaet og miljøet. Og du sparer el, så kun din elregning - og ikke dit vasketøj - krymper.

Tør dit tøj ude, når vejret er godt

Brug tørretumbleren med omtanke. Den er én af de helt store strømslugere. Så en god måde at spare energi på er, at hænge dit vasketøj ud på tørresnoren, hvis vejret er til det. 

Når vejret halter, kan det være fristende at fylde tørretumbleren efter vask. Men tørretumbling slider på tøjet og gør sorte farver matte. 

En tørretumbler i energiklasse A koster 6 kroner at bruge hver gang. Det lyder måske ikke af meget. Men prøv at regne sammen, hvor mange gange du bruger den i løbet af ugen. Det kan hurtigt blive til mange kroner.

Kan du slet ikke undvære de bløde håndklæder, som tørretumbleren giver dig, så gå efter energi-klistermærket. Her kan du aflæse, hvilken energiklasse tørretumbleren er. En ældre tørretumbler med energimærke C bruger dobbelt så meget strøm som en med energimærke A.

Har du en ældre tørretumbler med aftræk til det fri, er det en god idé at overveje at skifte den til en kondenstørretumbler, som opsamler fugten fra vasketøjet i en beholder. Den bruger energien langt mere effektivt.

Drengfødder på gulv med varme

Hold øje med varmen

Har du varme fra en varmepumpe eller fra elradiatorer, så er der store besparelser at hente ved at sænke temperaturen bare 1°C i hele huset. Så sparer du 5 % på varmeregningen.

Sluk på standby - ikke kun når du tager på ferie

Er du typen, der inden kør-selv-ferien drøner rundt i hele huset for at slukke for diverse standby-knapper på tv, spillekonsoller og pc-skærme – og hiver alle mobilopladere ud af stikkontakten, så spørg dig selv, hvorfor du ikke ALTID gør det. 

Det er ikke kun i sommerferien, du kan spare penge her. Det kan du også til hverdag.

Gå en runde inden sengetid, og sluk for alt der ikke er nødvendigt at have tændt. Men sluk for guds skyld ikke for vækkeuret.

Udskift dine glødepærer til LED-pærer eller A-pærer.

Drop glødepærerne og skift til LED

Der er ikke mange glødepærer tilbage i de danske hjem, men bruger du dem stadig, er der gode penge at spare, hvis du udskifter dem til LED-pærer eller A-pærer.

Udskifter du omkring 15 glødepærer i dit hjem med mere energivenlige pærer som LED-pærer, så vil du kunne spare omkring 900 kr. om året. 

Der vil også være penge at spare, hvis du udskifter halogenpærer med LED- eller A-pærer. 

Spar på el når du laver mad

Hvis du gerne vil spare penge på madlavning, kan du selvfølgelig vælge billigere råvarer - men du kan også vælge den rigtige kogeplade til madlavningen.

Der er nemlig penge at spare på elregningen, hvis du vælger en induktionskogplade fremfor eksemplevis den traditionelle kogeplade, massekogepladen.

Induktionskogeplader og keramiske kogeplader er mere energieffektive, og du vil kunne spare omkring 150 kr. om året på energien ved at vælge denne type. 

Kvinde med smart køleskab

Hvor meget strøm bruger dit køleskab?

Mange hårde hvidevarer er altid tændte, som eksempelvis dit køleskab - og det betyder, at det hele tiden bruger energi. Og dermed også bruger penge. At spare på el til et køleskab sker ikke ved at tænde og slukke stikkontakten. 

Er dit køleskab af ældre dato og en lav energiklasse, anbefaler vi, at du udskifter køleskabet til et nyt i energiklasse A. Med en udskiftning til et nyere vil du kunne spare omkring 200 kr. om året på elrgeningen. Derfor er det en god idé, at vente til køleskabe reelt står overfor en udskiftning. 


Koldt - men ikke for koldt

Ændrer du temperaturerne i køleskab og fryser kræver det naturligt mere strøm at nedkøle dine madvarer. 

For hver grad du sænker temperaturen i køleskabet, stiger dit forbrug med 5 %. Og for hver grad du sænker den i fryseren, stiger dit forbrug af strøm med 2-3 %. 

Almindeligvis anbefaler energirådgivere at indstille køleskabet på 5°C og fryseren på -18°C. 

Dreng ligger på gulvet og lyser med en lommelygte på en stikkontakt på væggen. Bestil el hos EWII, dit elselskab med tydelige fordele.

Dit forbrug

Det afhænger din elpris af

Det er ikke Jørgen, Jytte og Preben, der bestemmer, hvordan elprisen skal være. Det er lidt mere komplekst, for der er mange faktorer, der bestemmer prisen på el.