Værd at vide om mit elforbrug

Kender du dit elforbrug? Se, hvordan dit forbrug af el typisk fordeler sig, og hvor nemt du kan spare.
Mit elforbrug ved brug af elektriske apparater. Beregn elforbrug pr. måned og se hvad mit elforbrug er.

Sådan er dit forbrug af el fordelt

Strøm gør vores hverdage lettere, og i fremtiden kommer vi til at bruge endnu mere af det. Mange gange kommer vi til at tage strøm i kontakten for givet. Selvfølgelig kan du bare tænde på kontakten, og så er der strøm.

Men ved du, hvad du bruger din strøm til? 

Ifølge Energistyrelsen anvendes størstedelen af en typisk dansk families strømforbrug på to ting:

Underholdning
Altså tv, computer, spillekonsoller og lignende. Vi vil underholdes med streaming, tv-serier og online gaming som aldrig før.

Hvidevarer
Især de klassiske energislugere som vaskemaskine, tørretumbler, køleskab og fryser. De koster på energiforbruget, men hjælper os på den anden side også til en mere ubesværet hverdag.

Kan jeg ændre mit forbrug?

Du ved, at du og din familie selv kan gøre noget for, at elforbruget ikke bliver for højt. Til gavn for din pengepung og miljøet. Men vidste du, at det ikke behøver at gå ud over komforten i din hverdag?

Svaret ligger i dine energivaner. Der kan nemlig være forskel i prisen på din el afhængig af hvilken time du bruger strømmen i. 

Mest effektivt er at skære ned på dit energiforbrug. For selvom det efterhånden er en floskel, så er den billigste og grønneste strøm nu engang den el, du ikke bruger.

Se, hvor nemt det er at spare på din elregning

Mor og datter hænger vasketøj op på tørresnor i haven. Mit elforbrug  påvirkes positivt, når jeg springer tørretumbleren over. Du kan selv følge påvirkningen. Se dit elforbrug på en selvbetjeningsløsning.

Hvordan kan jeg se mit elforbrug?

Der er flere muligheder for at se dit elforbrug. Du kan enten manuelt aflæse forbruget på din elmåler hver måned, eller du kan benytte det centrale og uafhængige IT-system eloverblik.dk, der er Energinets elektroniske dataopsamling fra elmålere.

Ofte vil du også kunne logge ind på din elleverandørs selvbetjeningsløsning eller App og følge dit forbrug pr. måned.

Som kunde hos EWII kan du logge på selvbetjeningen og følge dit elforbrug helt ned på timeniveau.

Se elforbruget i en typisk dansk husstand

Lyserød varmepumpe på lyserød væg

Er din bolig opvarmet af el, er der måske penge at spare

Hvis din bolig er opvarmet med for eksempel en varmepumpe eller el-radiatorer, vil du have et væsentligt højere elforbrug end normalt.

Men måske kan du være heldig at skære toppen af elafgiften.

Der gælder særlige regler for boliger med elvarme som varmekilde. Hvis din bolig er korrekt registret i BBR (Bolig- og Bygningsregisteret), kan du få en reduktion i elafgiften for det forbrug, der overstiger 4.000 kWh pr. år.

Se om din bolig opfylder kravene og læs mere om reduceret elafgift

Den ny energimærkning og dit elforbrug

A, A+, A++, A+++ Hvorfor dog alle de plusser? 

EU må have stillet sig selv det samme spørgsmål. I takt med udviklingen i energibesparende produkter, er der ændret i Energimærkningen. Den nye skala går fortsat fra A-G, men definitionen af hvilken kategori er den bedste afhænger nu af produktgruppen.

Sort snak? Lad os tage et eksempel.

Din vaskemaskine spilder vand, så du skal have en ny. I butikken får du at vide, at du skal kigge efter kategori A eller B. Du kommer hjem. Gud hjælpe mig om dit køleskab nu ogsåer stået af. Du kører tilbage til sælgeren af hårde hvidevarer, der nu fortæller dig, at et køleskab generelt bruger mere strøm end en vaskemaskine. Derfor er kategiorien A endnu ikke mulig, og du skal i stedet lede efter et B eller C.

Forvirret? Ja - det er vi alle nok i starten. Alt nyt kræver tilvænning, så hvilke produktkategorier der har hvilke anbefalinger, kan du læse mere om hos Forbrugerrådet Tænk

Dit forbrug

Hvor meget strøm bruger en router?

Din router bruger strøm. Men hvor meget strøm bruger en router? Og er det egentlig en god ide, at slukke for routeren om natten?