Fortjener du elkedel sit dårlige ry? Grøn elkedel på lyserød baggrund.

Fortjener din elkedel sit dårlige ry?

Er din elkedel en strømsluger, som du skal have dårlig samvittighed over at bruge? Vi undersøger myterne om elkedlen.

Elkedlen er en rigtig bad boy af et el-apparat. Måske endda et af historiens mest udskældte køkken-apparater. Den sluger din strøm, som en sulten guldfisk sluger maden i akvariet. Ja, faktisk leder kedlen manges tanker hen på en slags kriminel mafiaboss inden for kategorien el-apparater.

Men er elkedlen i virkeligheden så slem?

Vi undersøger, om den fortjener sit dårlige ry. Eller om vi i virkeligheden er mange, som skylder den en undskyldning for de mange år, hvor vi har skjult den i skabet og gemt vores dårlige samvittighed væk over at have sådan et strømslugende apparat i vores hjem.

Mand roder i køkken med el apparater og bagning

Myten om kedlen på el, der springer alle dine sikringer

Tør du at koge vand, imens bolognesen bobler på komfuret og ovnen varmer det rustikke ciabattabrød? Eller har du hørt, at det er no-go? Fordi kedlen sluger al strømmen og springer sikringerne.

Der kan faktisk godt være noget om snakken. Meeen – det er nu ikke elkedlens skyld alene. For at forklare sammenhængen skal vi have fat i en elektrisk betegnelse – nemlig watt. 

Watt er simpelt forklaret et udtryk for, hvor meget energi dit el-apparat skal bruge pr. sekund. Jo flere watt – jo mere energi.

Lad os sige, at din elkedel skal bruge 2300 watt. Vi kan sammenligne med en stavblender, som ’kun’ bruger 800 watt. Den skal altså bruge væsentlig mindre.

Hvis din sikring springer, når du bruger kedlen, så kan det skyldes, at du har for mange el-apparater sat til på samme tid. Altså – du prøver at trække mere energi ud af dine stikkontakter, end de kan levere.

Så den her myte kan vi kun delvist bekræfte. Det er altså IKKE nødvendigvis kun kedlen, der skal tage skylden, hvis lyset går ud, når du bruger den. Det er en slags holdindsats fra dine el apparater. Jo flere apparater du bruger samtidig – og jo højere effekt (watt). Jo større er risikoen for, at dine sikringer springer.

Men den lille vandkoger med en ledning i er stadig en af de ’tunge drenge’ i køkkenskabet, når vi sammenligner watt.

Skal jeg så lade være med at bruge min elkedel?

Nej – egentlig ikke. I de fleste huse kan kedlen fint samarbejde med dine andre køkkenapparater. Og det kan sagtens foregå i fred og fordragelighed uden at sikringerne springer.

”Det vigtigste er, at du tænker over, hvor meget energi du prøver at trække ud af dine stikkontakter samtidig. Det er nemlig dét, der er afgørende for, om du overbelaster dine sikringer.

Det kan godt være en udfordring med koge vand i ældre huse eller i mindre lejligheder. I mange studielejligheder er der typisk to kogeplader og en elkedel. Der kan du eksempelvis opleve, at sikringen springer, hvis begge dele er slået til samtidig.

Du kan vælge en quooker (også kaldet en cooker vandhane) som alternativ. Der findes mange forskellige slags vandhaner med kogende vand. Om de er mere strømbesparende end en kedel afhænger igen af, hvordan dit forbrugsmønster er.

Myten om kedlen, der bruger vildt meget strøm

”Hvad så med strømforbruget” – hvisker djævelen på din skulder måske. ”Elkedler bruger usandsynligt meget strøm, har jeg hørt”.

Og du har også lige læst, at den bruger mange watt. Er myten så sand – er en kedel, der koger vand via el, så en strømsluger?

Grøn elkedel på lyserød baggrund.

Video

Er det sandt at elkedlen en bad boy?

Nejden myte kan vi hurtigt aflive.

I det her eksempel skal vi have fingrene i et andet elektrisk begreb – kWh. Det er udtryk for forbruget af strøm.

Lad os tage eksemplet med kedlen på 2300 watt igen. Apparatet bruger kun de 2300 watt i kort tid – cirka 3-6 minutter mens vandet bringes i kog. Men lad os for eksemplets skyld sige, at den er tændt i en time. Så bruger du 2,3 kWh – som rundt regnet koster omkring en femmer. Så du kan godt se, at der skal virkelig gang i kedlen, før dit strømforbrug eksploderer.

En elkedel af nyere art bruger mindre strøm, end en kogeplade gør. Så du kan roligt hive elkedlen ud af skabet igen. Du skal såmænd bare bruge den rigtigt. Her er tre tips til at gøre det:

  1. Kog kun den mængde vand, du skal bruge.
  2. Har du kogt for meget vand – så tøm kedlen. Hvis der er vand i, dannes der nemlig kalk.
  3. Husk at afkalke din elkedel. Den skal bruge mere strøm, hvis den er kalket til.

Mange elektriske hjælpemidler er naturligvis med til at øge vores strømforbrug. Og i mange år har vi troet, at det var den stakkels elkedels skyld. Selvom den i virkeligheden bare har passet sit arbejde.

Elkedlen - fra skurk til helt

De første elkedler kom allerede i handlen i 1890’erne. Men dengang var de dyre, og markedet var måske ikke helt klar til sådan et nymodens aggregat. I 1980’erne tog salget af elkedler til husholdningen dog fart. Nu kunne elkedlen fås til en pris, der var overkommelig for de fleste. Og siden 80’erne har udviklingen buldret derudaf.

Den har været udskældt, beskyldt for strømtyveri, for energispild og været i bad-standing hos mange forbrugere. Men moderne elkedler er nærmest fast inventar i ethvert køkken, hos børnefamilier, ung, gammel, tyk og tynd. Designet har ændret sig, sikkerheden er blevet bedre, funktionaliteten er forbedret og sidst, men ikke mindst, så findes elkedler i dag i energibesparende versioner.

Så faktisk er det på tide at sige: Tak kære elkedel.

Tak, fordi du gør vores hverdag en hel del nemmere.

Dreng med retrobriller sidder med internetkabler og tænker over, hvornår kom internettet til Danmark? Og hvordan bruger vi internet i Danmark i dag?

Din digitale hverdag

Historien om internettet

I dag har de fleste af os internet i Danmark. Men hvornår kom internettet til Danmark? Vi kigger nærmere på historien om internettet.

Dit hjem

Hvordan ser fremtidens hjem ud

Se de nyeste teknologier til hjemmet, som kommer til at blive din fremtidige hverdag - huset står i Fredericia.

Dit hjem

Myte: Skal man kun bruge det lille toiletskyl efter et toiletbesøg?

Er det en myte, at du kun skal bruge det lille toiletskyl - eller hvornår giver det mening at spare på trykket? Gå på jagt og find svaret.