Hvad er et normalt forbrug af strøm?

Hvor mange kWh bruger en typisk husstand, og hvordan er mit forbrug sammenlignet med andre i tilsvarende boliger?
Se det gennemsnitlig elforbrug i en husstand for en person, 2 personer og for en familie.

Streamer du dagens nyheder eller lurer du næste afsnit af serien på din telefon eller ipad, når du laver mad i køkkenet? Og det imens rollingen hjælper til med at tænde ovnen, og teenageren igen har isoleret sig på sit værelse med højlydt gaming på sin computer?

Spidser du ører, kan du måske også høre vaskemaskinen eller tørretumbleren snurre i bryggerset, og far der klipper hæk i haven?

Så er jeres familie helt almindelig.

At have gang i flere strømforbrugende elapparater på en gang er helt normalt. Især i ulvetimen.

Men bare fordi I har gang i flere ting samtidig, stikker jeres elforbrug sandsynligvis ikke af.

Hvor meget strøm bruger en familie?

Det er naturligvis forskelligt, hvor meget el en husstand bruger, men en god tommelfingerregel er, at en gennemsnitsdansker bruger cirka 1.600 kWh el om året.

For en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn er et almindeligt typisk elforbrug ca 4.500 kWh om året. Et niveau der forventes at stige i de kommende år i takt med flere og flere køber varmepumper og ladestandere.

Det er dog ikke alene antallet af familiemedlemmer, der spiller ind på elforbruget. Boligens størrelse har også stor betydning for dit elforbrug. Jo større bolig, jo højere elforbrug.

Hvad bruger vi egentlig strøm på?

I mange hjem bliver en stor del af elforbruget brugt på underholdning. Herunder streaming, TV og gaming.

En anden stor del bruges på madlavning og hårde hvidevarer, som køleskabe, vaskemaskiner, frysere og opvaskemaskiner. Og nu altså også i stigende grad på varme og transport.

Det er svært at lave om på, men det er til gengæld ikke svært at spare på energien, uden at din travle hverdag bliver for bøvlet.

Hvor mange kWh bruger du i forhold til andre?

Du kan enten manuelt aflæse forbruget på din elmåler hver måned, eller du kan benytte det centrale og uafhængige IT-system Eloverblik.dk, som er Energinets dataopsamling fra elmålere, der bliver elektronisk aflæst. Du logger på med dit MitID for at få overblik over dine stam- og målerdata.

Er du kunde hos EWII, kan du logge på selvbetjeningen og følge dit elforbrug og pris pr. måned eller pr. dag - ja elprisen kan du følge helt ned på timeniveau afhængigt af dit valg af elprodukt. Du kan sammenligne dit forbrug år for år med andre, der bor i en lejlighed eller et parcelhus på samme størrelse som dit hjem.

Du kan også se hvilke dage og timer på døgnet, du bruger mest strøm. 

Når du kender til dit eget forbrug, kan du også bedre selv vurdere, hvor og hvornår der vil være en gevinst for dig i at spare på dit strømforbrug.

Hvis du ønsker at holde øje med dit forbrug og sikre, at det ikke pludselig stikker af, kan du i selvbetjeningen sætte forbrugsovervågning op. Du vil få en SMS eller e-mail, hvis forbruget fra en måler overstiger en valgt værdi, og du kan på den måde sikre at forbruget - og dermed regningen - ikke pludselig løber løbsk.

Du kan dermed også se, om den føromtalte gamingglade teenager overholder aftalerne om spilletid, når han/hun er alene hjemme, eller han bruger for meget strøm end aftalen.

Dit forbrug

Hvad koster standby-strøm?

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget strøm dine elektroniske apparater bruger, når de er i dvale eller sat på standby?