Har din husstand et normalt elforbrug?

Hvor stort strømforbrug har din husstand, og hvordan er dit forbrug sammenlignet med andre i tilsvarende boliger? Se det typiske kWh forbrug for en gennemsnitsfamilie.

Elforbruget i en husstand varierer naturligvis afhængigt af forskellige faktorer. Ifølge Energistyrelsen har en gennemsnitsfamilie bestående af to voksne og to børn et typisk elforbrug på mellem 4.500 og 5.000 kWh om året.

Dog er det vigtigt at bemærke, at der er ikke 2 husstande, der er ens i deres forbrugsmønster, og elprisen pr. kWh varierer også i forhold til, hvor I landet de bor. Et elforbrug på omkring 4.500 kWh om året er ikke usædvanligt. Det er umuligt at fastslå en præcis 'normal' eller 'typisk' værdi, da forbruget afhænger af flere faktorer. En forholdsvis sikker antagelse er dog et årligt forbrug på cirka 4.500 kWh plus/minus 1.000 kWh for en typisk husstand.

Det er vigtigt at huske, at dette kun er en generel retningslinje og ikke en udregning vi kan sætte 2 streger under. Der er mange faktorer, der kan påvirke størrelsen af familiens elforbrug. Lad os se nærmere på, hvad det kan være.

Boligens størrelse spiller en væsentlig rolle i forhold til elforbruget. Større huse kræver typisk mere strøm til opvarmning og belysning. Hvis boligen er opvarmet med el, vil det naturligvis også øge elforbruget - uanset boligens størrelse.

Antallet af personer i husstanden har også betydning for elforbruget. Jo flere mennesker, der bor i husstanden, jo mere strøm bliver der brugt. Teenagere og deres elektroniske apparater bidrager også til øget strømforbrug, da de ofte bruger flere elektroniske enheder samtidigt og har flere lyskilder tændt. For eksempel spiller antallet af tv-apparater og mængden af belysning en stor rolle i husstandens samlede elforbrug, og det forbrug stiger typisk med antallet af beboere i husstanden. Derudover påvirker forskellige vaner og behov også elforbruget.

Har du et gennemsnitligt elforbrug?

Der er stor forskel på det gennemsnitlige elforbrug, hvis du bor alene, eller hvis I er flere der bor sammen. En gennemsnitlig dansk familie bruger ganske vist mere strøm end en enkelt person, men det gennemsnitlige strømforbrug bliver delt ud på flere personer, og derfor er det lavere. En typisk dansker har et gennemsnitligt elforbrug på ca. 1.600 kWh om året, hvilket svarer til 4,38 kWh strøm på daglig basis. En tommelfingerregel siger, at hvert barn i gennemsnit bruger mellem 500 og 1.000 kWh om året.

Hvis vi kaster blikket på en gennemsnitsdansker, så lander vi på et forbrug i omegnen af 1.600 kWh strøm om året. Eller det der svarer til et dagligt forbrug på 4,38 kWh. Hvis vi bliver mere bevidste om vores elvaner og i højere grad vælger energieffektive hvidevarer og elektriske apparater, når vi køber nyt, kan vi sænke vores gennemsnitlige forbrug til 1.000 kWh om året.

Bor du alene, kan der være nogle udfordringer forbundet med at spare på energiforbruget. Mængden af kWh, der forbruges til for eksempel hvidevarer, vil i mange tilfælde være den samme, uanset om der bor én eller flere i husstanden. Derfor vil husstande med én person på adressen helt naturligt have et højere gennemsnitsforbrug end i et hjem, hvor boligens samlede elforbrug kan fordeles på flere.

Når du er enlig, kan et fremtidigt mål om et årligt gennemsnitsforbrug på 1.000 kWh derfor være svært at nå. Her er et gennemsnitligt elforbrug på ca. 1.500 kWh om året mere realistisk.

Her er nogle gennemsnitlige elforbrugstal at sammenligne med baseret på forskellige boligtyper og antal beboere*:

Lejlighed på 80 kvm med 2 personer: Ca. 2.080 kWh årligt

Parcelhus på 150 kvm med 2 personer: Ca. 3.700 kWh årligt

Parcelhus på 150 kvm med 4 personer: Ca. 5.000 kWh årligt

*Det er vigtigt at bemærke, at disse beregninger ikke inkluderer elvarme eller elforbrug til elbiler, hvilket kan betydeligt øge elforbruget.

Hvor meget CO2 pr. kWh el udleder vi gennem vores hverdag? Følg med i CO2 udledning time for time og om der er grøn strøm nu. Se emission

Hold øje med elforbruget i din husstand

Der kan være penge at spare, hvis du overvåger dit elforbrug løbende. Når du følger dit elforbrug, er det nemmere for dig at iværksætte og følge effekten af energisparetiltag i din bolig. Det er fornuftigt for både din økonomi og miljøet.

Når du kender dit månedlige kWh-forbrug får du et klart billede af, hvor meget strøm din husstand bruger, og du kan identificere, hvor du kan reducere forbruget.

Det er nemmere at spare, hvis du holder øje med dit elforbrug. Når du er bevidst om, hvor meget strøm du bruger, slukker du helt automatisk lyset lidt oftere og trækker stikket ud på apparaterne, når du ikke bruger dem.

Det kan også betale sig at sammenligne dine elregninger. Hvis der er stor forskel dit elfobrug, kan det skyldes, at du har købt et apparat, der sluger meget strøm. Eller at du har et defekt apparat, der bruger for meget strøm.

Se hvordan du kan følge dit elforbrug

Lyserøde sparegris på en lyseblå baggrund. Hvordan spare du på energien, hvordan spare du strøm? Find ud af hvor du kan spare energi.

Sådan kan du reducere dit elforbrug

Det er altid en fordel at kunne spare på elregningen, og hvem vil ikke hellere bruge sine penge på en dejlig ferie frem for på en høj elregning? Her vil vi give dig nogle tips til, hvordan du kan reducere dit elforbrug og spare penge på din elregning.

Nogle af de apparater, der bruger mest strøm i de danske hjem, er køleskabe, fryseskabe, vaskemaskiner, tørretumblere og opvaskemaskiner. De bruger især meget energi, hvis de er ældre modeller. Overvej at udskifte ældre apparater med mere energieffektive modeller for at reducere dit elforbrug.

Når du skal købe nye apparater, kan du se efter energimærket, da det viser, hvor energieffektivt apparatet er. Vælg apparater med højere energiklasser for at reducere dit elforbrug. Du kan også overveje at bruge timerfunktionen på apparater som vaskemaskiner og opvaskemaskiner, så du kan programmere den til at køre, når strømmen er billigere.

Der er mange små vaner, du kan ændre i din hverdag for at reducere dit elforbrug. Start med at slukke for lys og elektroniske apparater, når du ikke bruger dem. Brug energibesparende pærer og skru ned for varmen, når du ikke er hjemme.

Få flere tips til at spare på energien

Hvad er kWh og hvad koster en kWh? Og i hvilken grad kan du selv påvirke din kWh pris?

Dit forbrug

Hvad koster en kWh el?

Hvad er en kWh, og hvad betaler jeg egentlig for?