Hvad koster det at lade en elcykel op?

En elcykel giver dig vinger til at flyve gennem byens gader uden at bruge en masse kræfter. Og når batteriet skal oplades, kan du bare bruge en almindelig stikkontakt. Men hvad koster det at lade en elcykel op?
Kvinde og to børn med en elcykel. Hvad koster det at lade en elcykel op? Vi giver dig svaret her.

Elcykler bliver mere og mere populære blandt danskerne - og det forstår man jo sådan set godt. En elcykel er det perfekte valg, hvis der skal tackles bakker eller lange strækninger på vej til arbejde. Samtidig er elcyklen også et bevidst, grønt valg hos flere danskere, som f.eks. helt dropper bil nr. 2 til fordel for elcyklen.

Når du overvejer at udskifte din gamle cykel eller bilen med en elcykel, er det selvfølgelig relevant at finde ud af, hvad koster det at oplade en elcykel. Lad os dykke ned i omkostningerne ved at bruge en elcykel og hvad det koster at lade en elcykel vs. en ladcykel op.

En af de mest åbenlyse fordele ved at vælge en elcykel fremfor en bil, er, at de drives af elektricitet i stedet for benzin eller diesel. Det gør elcyklen væsentligt billigere i driftsomkostninger, da det typisk koster meget mindre at oplade et elcykelbatteri i forhold til at fylde en benzintank.

Hvad koster det at lade en elcykel op, afhænger af forskellige faktorer:

Fast eller variabel elpris

Først og fremmest afhænger prisen på en opladning af din elpris. Hvis du har fast pris på el, kan du finde ud af, hvad din elpris er, ved at tjekke den aftale, som du har lavet med dit elselskab.

Hvis du har en elaftale med en variabel elpris, varierer det fra time til time, hvad det koster at oplade en elcykel. Her er det en god ide at følge elprisen time for time, så du ved hvornår, det er billigst for dig at oplade din elcykel.

Batteriets kapacitet

Hvad det koster at lade en elcykel, afhænger også af, hvor stort batteri din elcykel har. Det varierer fra elcykel til elcykel, hvor stor kapacitet batteriet har.

Et elcykelbatteri har typisk en kapacitet på mellem 300 og 600 watt. Hvis dit batteri har stor kapacitet, tager det længere tid at oplade end et batteri med mindre kapacitet. Det tager normalt mellem 2-6 timer at oplade et elcykelbatteri fuldt op.

For at regne ud, hvad koster det at oplade en elcykel, kigger vi nærmere på batteriets kapacitet. Hvis vi regner med en kilowatttimepris på 2,5 kroner, koster en opladning følgende:

 

Kapacitet (watttimer) Gennemsnitspris for 1 opladning
300 Wh 0,75 kr.
400 Wh 1 kr.
500 Wh 1,25 kr.
600 Wh 1,5 kr.

Hvad koster det at oplade en elcykel vs. en ladcykel?

Når vi sammenligner omkostningerne ved at lade en almindelig elcykel og en ladcykel, er der visse faktorer, der kan påvirke prisen for en opladning. Først og fremmest har ladcykler normalt større batterier på grund af den ekstra belastning, de skal transportere, hvilket betyder, at de kan kræve mere strøm pr. opladning. Det kan gøre opladningen af en ladcykel en smule dyrere end en almindelig elcykel. Men det er stadig langt billigere at oplade en ladcykel end at tanke en bil.

Alt i alt kan vi konkludere, at det ikke er dyrt at bruge en elcykel, og at det koster betydeligt mindre at lade en elcykel end at tanke benzin eller diesel på en bil.

Fordelene ved en almindelig cykel

Selvom elcykler har flere fordele, som f.eks. hjælp til at tackle bakker og længere afstande uden at få helt så meget sved på panden, er der også stadig mange fordele ved en almindelig cykel. Og når alt kommer til alt, er en almindelig cykel stadig det mest bæredygtige valg.

 • Fysisk træning:
  Ved at bruge en almindelig cykel får du en god træning, da du selv skal træde pedalerne for at skabe bevægelse.
 • Ingen opladning:
  En almindelig cykel er ikke afhængig af strøm eller opladning. Du kan altid hoppe på din cykel og tage afsted uden at bekymre dig om batteriniveau eller oplader.
 • Lettere og enklere:
  Almindelige cykler er ofte lettere og mere enkle i design sammenlignet med elcykler. Det gør dem nemmere at håndtere og transportere, især hvis du skal løfte cyklen op ad trapper eller bære den på offentlig transport.
 • Lavere omkostninger:
  Det er generelt billigere at købe en almindelig cykel end en elcykel, da der ikke er brug for en motor og et batteri. Og du skal ikke betale for opladning.
 • Miljøvenlig:
  Almindelige cykler er helt miljøvenlige, da de ikke producerer emissioner eller forurening. De er et bæredygtigt valg for både miljøet og din egen sundhed.
 • Mindre vedligehold:
  Almindelige cykler har færre bevægelige dele end elcykler, hvilket betyder, at de generelt kræver mindre vedligeholdelse og reparation.
Vasketøj til tørre på en tørresnor er en effektiv måde at spare på strømmen

Dit hjem

Spar på energien - og på din regning

Se hvor det bedst (ra)batter sig at spare.