Fugt i hjemmet. Hvad koster en affugter i strøm og hvor meget strøm bruger en affugter?

Hvad koster en affugter i strøm?

Det kan være afgørende at have en affugter i hjemmet for at opretholde et sundt indeklima. Men det er lige så vigtigt at være opmærksom på strømforbruget.

Ved at følge nogle enkle tips og forstå, hvad der påvirker strømforbruget, kan du bruge din affugter effektivt og minimere dine omkostninger.

En affugter er en god løsning til dig, som gerne vil komme fugt i hjemmet til livs. Den sikrer et bedre indeklima og gør dit hjem mere behageligt. Men hvor meget strøm bruger en affugter? Og er det pengene værd at have en affugter kørende for at opretholde et bedre indeklima?

Affugtere er fjende nummer et i kampen mod fugt og skimmelsvamp i hjemmet. Selvom de er effektive, er det vigtigt at overveje det elektriske forbrug, da det både påvirker miljøet og din elregning. Vi vil dykke ned i, hvor meget strøm en affugter bruger, omkostningerne ved at have en affugter kørende og give nogle nyttige tips til at reducere dit strømforbrug.

Hvor stort et strømforbrug har en affugter?

Strømforbruget for affugtere varierer afhængigt af model, kapacitet og driftsforhold. De fleste affugtere bruger mellem 300 og 700 watt pr. time, men nogle kraftigere modeller kan forbruge mere. Det er vigtigt at tjekke producentens specifikationer for præcis information om det pågældende apparats strømforbrug.

Strømforbruget for en affugter kan påvirkes af flere faktorer, herunder affugterens effektivitet, størrelsen på rummet, den skal affugte og rummets fugtighedsniveau. En mere effektiv affugter vil typisk bruge mindre strøm for at fjerne den samme mængde fugt fra luften. Hvis rummet er stort eller har høj fugtighed, kan affugteren være nødt til at arbejde hårdere og dermed bruge mere strøm.

For at sammenligne energiforbruget for forskellige affugtere kan du se på deres energieffektivitetsklasse. Jo højere klasse, jo mere energieffektiv er affugteren. Du kan også se på deres angivne strømforbrug i watt pr. time for at få en idé om, hvor meget strøm de bruger. Det er en god idé at vælge en affugter, der passer til dine behov og samtidig er energieffektiv, så du kan spare penge på din elregning.

Hvor ofte betaler man el og hvad betaler man for? Brug din lommeregner til at udregne, hvor stor en del af din elregning der går til transport af el, moms og afgifter.

Hvad koster det at bruge en affugter?

Der er stor forskel på, hvad det koster at bruge en affugter i strøm, da det blandt andet afhænger af, hvor længe den er tændt og mange watt de forskellige affugtere bruger. Jo kraftigere og mere effektiv en affugter er, desto mere strøm kræver den også.

Mange affugtere har forskellige hastighedsniveauer, så affugteren trækker mere strøm, jo højere hastighed den er indstillet på. Derudover varierer prisen på strøm i Danmark, og det kan også ændre sig på forskellige tidspunkter af dagen. For eksempel er strøm ofte billigst om natten, når færre mennesker bruger strøm. Det afhænger dog af den aktuelle pris pr. kWh, som konstant ændrer sig. Det kan være en god idé at følge med i elprisernes udvikling time for time, så du kan tænde for affugteren, når strømmen er billigst.

Selvom en præcis udregning er vanskelig, får du her et eksempel på, hvordan du selv kan beregne prisen for en affugters strømforbrug baseret på din elpris:

Antag, at affugteren har en effekt på 500 watt.

Beregn dagligt forbrug: 500 watt x 24 timer = 12.000 watt pr. dag.

Omregn til kWh: 12.000 / 1.000 = 12 kWh pr. dag.

Multiplikér med din aktuelle pris pr. kWh: 2,5 kr. x 12 kWh = 30 kr.

Prisen for at have affugteren kørende i et døgn er derfor 30 kr., og for en uge 210 kr. Hvis det er en hel måned, vil det koste 900 kr. De fleste affugtere behøver dog ikke at være tændt 24 timer i døgnet, så i praksis vil strømforbruget nok være lavere.

Sådan sparer du på strømmen, når du bruger en affugter

Vi har allerede konkluderet, at der er mange ting, der påvirker en affugters strømforbrug. Her er nogle tips til at undgå at sætte din affugter på overarbejde og dermed spare strøm:

Korrekt placering og størrelse: Placer affugteren centralt for at optimere effektiviteten og undgå unødvendig driftstid. Vælg en affugter, der passer til rummets størrelse for at undgå overflødigt strømforbrug.

Effektivitet og teknologi: Nogle affugtere er mere energieffektive end andre. Enheder med Energy Star-mærkning bruger mindre energi for at opnå samme resultater som mindre effektive modeller.

Luftfugtighedsniveau og temperatur: I områder med høj luftfugtighed skal affugteren arbejde hårdere og bruger mere energi. Omgivelsestemperaturen påvirker også affugterens effektivitet. Hold døre og vinduer lukket under brug for at undgå, at fugt udefra kommer ind.

Anvendelsesfrekvens og varighed: Jo længere tid en affugter kører, desto mere strøm bruger den. Hyppig brug vil resultere i højere samlet energiforbrug.

Vedligeholdelse: En affugter, der ikke vedligeholdes korrekt, kan miste sin effektivitet. Det medfører ofte, at den bruger mere strøm. Så hvis du vil sikre dig, at det ikke sker, så husk rengøring og vedligehold af affugteren.

Brug affugteren på rigtige tidspunkter: Undgå at have affugteren tændt på tidspunkter, hvor elprisen er højere, som i spidsbelastningen fra kl. 17-21. Hvis muligt, tænd den, når strømmen er billigst.

Køb eventuelt en affugter med timer eller smart home-funktioner. Så kan du nemt indstille, hvornår den skal være tændt – og du risikerer ikke, at du glemmer at slukke for den.

Produkt

Få Introstrøm til 0 kr. i abonnement og tillæg i 6 måneder

Vil du have el uden abonnement? Få strøm til timepris i 6 måneder uden abonnement, hvis du også har internet fra EWII på samme adresse.