Hus om natten med lys i vinduerne - Hvornår er strøm billigst? Kan man få billig strøm om natten? Se hvordan du får billigere el.

Er strøm billig om natten?

Måske har du hørt, at strøm typisk er billig om natten. Det er en sandhed med modifikationer. Uanset hvad, så kommer hverken den billigste el eller grønne strøm i stikkontakten af sig selv. Det kræver noget af dig.

Billig strøm - en sandhed med modifikationer

Størstedelen af strømmen, som bliver brugt om natten, kommer ofte fra vedvarende energikilder. Om natten bliver der brugt mindre strøm generelt, fordi de fleste af os sover, så i de sene timer følger produktionen af strøm fra især vindmøller og vandkraft ret godt med forbruget.

Så skal man bruge ordet 'typisk' om strøm om natten, må det være, at andelen af strøm fra vedvarende energi til rådighed i din stikkontakt typisk er højere om natten end i dagtimerne - fordi efterspørgslen på el er mindre, når landet sover.

Men at strøm typisk er billigst om natten, kan man ikke sige længere. 

Selvom efterspørgslen på strøm er mindre om natten, er udbuddet af strøm ikke længere så konstant som tidligere. Og det påvirker prisen på din strøm - uanset tidspunktet på døgnet.

Du skal selv gøre noget for at få billig strøm om natten

Det er altså ikke givet, at strømmen er billigst om natten. Hvis du har en elaftale, hvor din elpris afregnes på timebasis, kan det derfor betale sig for dig løbende at følge med i de aktuelle elpriser. Kun på den måde kan du sikre dig, at du bruger strømmen, når den er billigst. 

Følg elpriser time for time

Skulle strømmen vise sig at være billig om natten, så gælder der tre forudsætninger, før du kan få glæde af den lave elpris. 

  1. Du skal flytte dit strømforbrug til om natten.
  2. Dit elnetselskab skal via din fjernaflæste elmåler kunne rapportere dit elforbrug på timebasis.
  3. Din el-leverandør skal kunne afregne dit elforbrug for hver time via såkaldt flexafregning.

Som privatkunde kan du hos mange af landets elnetselskaber og leverandører af el få dit elforbrug afregnet på timebasis. Det kan du selvfølgelig også hos EWII. Det kan du dykke ned i herunder.

Skær ned på dit elforbrug - det er altid billigst

En anden måde at spare på elprisen og dit CO2 aftryk - også om natten og uden at du skal sætte dig ind i, hvilken elaftale du har - er at spare på dit energiforbrug. Vi har derfor samlet et par tips til, hvordan du på en nem måde kan ændre dine energivaner.

Lejligheder med lys i natten. Billigere strøm om natten er mere reglen end undtagelsen.

Hvordan kan jeg ændre mine energivaner?

”Kogespidsen” er tidsrummet mellem kl. 17-20, hvor flest danskere bruger strøm til madlavning, tøjvask, osv. Det er her danskernes elforbrug har sit spidspunkt – og elnettet sin maksimale belastning.

Hvad kan du gøre for at ændre dine vaner i ’kogespidsen’:

  1. Sæt opvaskemaskinen i gang, når du går i seng, eller programmér den til at starte om natten.
  2. Sortér dit vasketøj om aftenen og start tøjvasken om natten. 
  3. Sæt gerne stikket til elbilen i kontakten, når du kommer hjem fra arbejde, men vent med at lade bilen op til nattetimerne. 
  4. Skru ned for dit jordvarmeanlæg eller varmepumpe i tidsrummet mellem kl. 17-20

Det hjælper dog kun, hvis du har en elaftale, der honorerer dig for at lægge dit energiforbrug om. Nemlig en elaftale med flexafregning.

Tjek om du har den rigtige elaftale

Ungt par kigger på iPad ved vindue om aftenen, hvor der typisk er billigere strøm end om dagen.

2 måder at få mere fleksibilitet i dit elforbrug

  1. Dit elnetselskab kan have fleksible transportudgifter, sådan at transporten for strøm er dyrere i den periode, hvor elnettet oplever størst belastning.
  2. Din el-leverandør kan tilbyde dig et variabelt elprodukt, hvor elprisen svinger i takt med efterspørgslen på el.

Alle danske private elkunder skal kunne afregnes fleksibelt time for time. Det kaldes flexafregning eller timebaseret elafregning. 

Læs om flexafregning

Ofte stillede spørgsmål

Det er naturligvis meget forskelligt hvad en husstand bruger af strøm. Hvor mange bor i husstanden? Har du elbil? Får du din varme fra en elradiator eller en varmepumpe? Mødes du med vennerne og køre med modeltog i kælderen hver mandag aften? Den slags spiller ind på elforbruget.

Vores bedste svar er, at en voksen bruger gennemsnitligt 1.600 kWh om året. For en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn er et almindeligt elforbrug cirka 4.500 kWh om året. 

Læs mere om elforbruget i en husstand

En stor del af din samlede elpris går til afgifter til staten, moms og transportudgifter, som er ens, uanset hvilken elaftale og elleverandør du vælger. Læs mere om elprisens sammensætning

Det er kun den del, der betales til din elleverandør, som du selv kan påvirke.

Elpris og abonnement - til dit elselskab

Betaling for el til din elleverandør er fordelt på dit elabonnement, som er en fast månedlig ydelse, og på din kWh-pris. Vi har en lav abonnementspris og nogle af markedets laveste elpriser på strøm – uden binding og uden ekstra gebyrer.

Overvejer du at skifte elleverandør, er det vigtigt, at du ikke kun sammenligner kWh-prisen, men også din abonnementspris og de forskellige gebyrer, som du betaler i dag.

Nej, det er som udgangspunkt gratis at skifte leverandør. Der er ingen oprettelsesgebyrer, og vi klarer overflytningen for dig.

Vi oplever dog, at enkelte eludbydere kan finde på at opkræve dig et gebyr for ikke personligt at opsige dit abonnement. Vi anbefaler derfor, at du selv opsiger dit abonnement hos din nuværende elleverandør. Og gerne skriftligt, så du har dokumentationen for din opsigelse.

Kontakt os på 70 55 55 55 og hør nærmere. Du kan også se vores guide til at skifte elselskab

Dit forbrug

Sådan finder du den bedste elleverandør

Se 4 tips til din søgen efter den bedste leverandør af el for dig.