strømforbrug opvaskemaskine

Hvor meget strøm bruger en opvaskemaskine?

Sparer du egentlig mere ved at vaske tallerkner og bestik af i hånden – eller er det bedre at putte det hele i opvaskemaskinen uden at vaske det af inden? Find svarene på, hvordan du vasker op mest økonomisk.

Åh, den kære opvaskemaskine. Det var ikke før 1990'erne, at det blev mere almindeligt at ”komme fra et hjem med opvasker”, og i dag er den en selvfølge i danske hjem.

Vi kan ikke leve uden, at den hjælper os med at rengøre tallerkner, bestik og kogegrej. Opvaskemaskinen sparer os for en masse tid, hvis vi sammenligner med en god gammeldaws manuel opvask. Og i dag findes opvaskemaskinerne i et væld af forskellige typer og modeller, der passer til forskellige behov, familier og budgetter.

Hvor meget strøm  bruger en opvaskemaskine?

Hvor mange kwh bruger en opvaskemaskine?

Din opvaskemaskine er sat til strøm for at drive motoren, der pumper vand igennem maskinen, styre vandets temperatur og sørge for det helt rigtige vandtryk til at vaske madrester af tallerknerne.

Opvaskemaskinens strømforbrug varierer afhængigt af, hvilken model du har. Men en typisk opvasker af energimærke A bruger omkring 300 kWh strøm om året, hvis den vasker fem gange om ugen. Det svarer til, at den hjælper dig med opvasken 260 gange om året.

Hvor meget vand bruger en opvaskemaskine?

Det er forskelligt fra maskine til maskine, hvor meget vand den bruger. Men typisk løber der mellem 10 og 15 liter igennem maskinen på en opvask. Helt moderne opvaskemaskiner udnytter vandstrålerne langt mere effektivt end ældre maskiner, og derfor vil de ofte kun bruge omkring 6 liter vand pr. maskinvask. Og har du en helt gammel opvasker, kan du være uheldig med, at den anvender op imod 20 liter pr. opvask. Så derfor er det værd at se på, hvor mange liter vand din maskine bruger – og om service, bestik og kogegrej så også er rent, når det kommer ud. Derudover kan vandets hårdhed, der hvor du bor, også være afgørende

Det kan være billigere at bruge opvaskerens ECO-program, fordi det ofte bruger mindre vand og energi. ECO-programmerne er designet til at spare energi og vand ved at bruge lavere temperaturer men længere tid.

Men kan det passe, at det virkelig er mere økonomisk? Undersøg det her.

Hvad koster en opvaskemaskine pr. vask?

For at kunne give et præcis bud på, hvad en omgang opvask koster pr. vask er der flere faktorer, der spiller ind:

  • Energiforbruget – jo mere effektiv en opvaskemaskine er, jo lavere vil din omkostning pr. vask blive.
  • Vandforbruget – det samme gælder her. Jo mere effektiv din opvaskemaskine er, jo lavere vil omkostningerne til vask blive pr. vask.
  • Hvad er prisen på strøm lige nu i dit lokalområde? Tjek altid din aktuelle elpris lige her.
  • Hvor tit bruger du bruger du opvaskemaskinen? Hører du til dem, der altid fylder maskinen helt op – eller vil du modsat bare have opvasken af vejen, uanset om det bare er et par få tallerkner, der skal vaskes?

Det kan derfor være svært lige at give en helt præcis pris for at bruge opvaskemaskinen pr. vask.

Hvad er billigst? At vaske op i hånden eller bruge opvaskemaskinen?

Som udgangspunkt og hvis det kun handler om 2-3 tallerkner, så er det billigere at vaske op i hånden end at bruge en opvaskemaskine, fordi her spiller en masse faktorer ind. Men når det så er sagt, så vil det i længden langt bedre kunne svare sig at bruge opvaskemaskinen end at bruge opvaskebørste og -balje.

Men her er lidt at tænke nærmere over:

  • Tidsforbruget. Opvaskemaskinen frigiver en masse tid til dig, hvor du kan gøre hvad du vil – for det tager alt andet lige længere tid at vaske alt op i hånden, end det tager at sætte i maskinen og trykke ’start’.
  • Vandets hårdhed. Hårdheden på vandet i dit lokalområde spiller også ind. Hvis du har meget hårdt vand, vil du komme til at bruge mere opvaskemiddel for at du føler, at tallerknerne bliver ordentlig rene.
  • Opvaskemaskinen i omdrejninger. Kører opvaskemaskinen ofte hjemme hos dig, så vil du alt andet lige have billigere vaske, for jo flere vaske, desto billigere pr. gang.

Så helt generelt vil man sige at manuel opvask i hånden nok kan være billigere, men ikke i længden. Og dertil skal du lægge en bekvemmelig livsstil, som opvaskemaskinen hjælper dig til.

Lyserøde sparegris på en lyseblå baggrund. Hvad koster en kwh afhænger af mere en prisen på el.

Kan man køre et lavere temperaturprogram på opvaskemaskinen og spare penge?

Det kan være muligt at spare penge ved at køre et lavere temperaturprogram på en opvaskemaskine, da det kan reducere energiforbruget. Opvaskemaskiner bruger energi til at varme vandet til den korrekte temperatur, så et program med lavere temperatur vil typisk bruge mindre energi.

Det er værd at bemærke, at lavere temperaturer måske ikke altid vasker tallerkenerne helt rene - særligt hvis der er madrester eller fedt på tallerkenerne. Derfor kan det være nødvendigt at bruge mere tid og energi på at skrabe madrester af, eller klare rengøringen manuelt før opvasken.

Kvinde med smart køleskab

Dit forbrug

Hvor meget strøm bruger et køleskab?

Et nyere køleskab på 0-5 år, som kan indeholde 100 til 200 liter med energimærke A eller derover, vil cirka bruge 232 kWh om året. Her kan du nemt få overblikket over dit køleskabs strømforbrug.