Hvad er net­tarif?

Når du får strøm ud af dine stikkontakter, så betaler du både for selve strømmen – men du betaler også for at få strømmen transporteret hen til din bolig. Udgiften til transport, er det, der kaldes nettarif, og den pris varierer afhængig af, hvornår på døgnet du bruger din el.
I 2023 træder i nettarif model 3.0 i kraft, og betyder at det bliver dyrere at bruge strøm i kogepunktet, der udvides til kl 17-21, men tilgengæld billigere at bruge strøm om natten kl 00-06

Nettariffen vil variere i løbet af døgnet

Nettariffen ændres, og vil varierer hen over døgnets timer. Nogle timer er transporten dyrere – og andre tidspunkter er det billigere.

Og som om det ikke var nok med stigende elpriser, så må du hellere forberede dig på, at nettariffen også stiger allerede fra januar 2023.

Men inden tårerne triller og bekymringerne tager til, så lad os lige kigge nærmere på, hvad det betyder.

Fra 2023 bliver det dyrest af få transporteret strøm i timerne fra kl.17-21. Til gengæld bliver nettariffen billigere om natten. Her illustreret for en kunde i TREFOR Elnets forsyningsområde.

Så nu er det endnu mere grund til at overveje om noget af dit elforbrug kan flyttes til de billige timer - f.eks. om natten.

Hvor meget stiger min nettarif?

Der findes ikke et svar der gælder for alle. Fordi det afhænger af, hvor du bor. Det er nemlig din adresse, der er afgørende for hvilket elnetselskab, du er tilknyttet.

Hvert elnetselskab i Danmark er et naturligt monopol og ansvaret for at vedligeholde og udbygge elnettet i et geografisk område. Og geografien påvirker prisen. I nogle områder er anlægsarbejdet dyrere end andre steder – og så vil det også blive dyrere for kunderne.

Forsyningstilsynet holder tæt øje med elnetselskaberne og godkender hvordan elnetselskaberne regulerer elnettariffen.

Er du i tvivl om, hvilket elnetselskab du hører til?

Find dit netselskab

Den pris du betaler for din strøm, betaler du til din elleverandør og nettariffen betaler du til dit netselskab. Men for at gøre det nemmere for dig, får du én samlet faktura - den får du fra din elleverandør.

Hvad betyder det for mig?

Måske har du en fast pris på din strøm. Eller en variabel pris. Men uanset hvad så er det fremover billigst for dig, at få transporteret strømmen mellem midnat og kl.6 om morgenen. Den periode kaldes lavlast. Og det vil være dyrest at få transporteret strømmen i timerne fra kl.17-21 – i den periode, der kaldes spidslast.

Du skal dog lige være opmærksom på, at selvom prisen for transport er høj – altså at nettariffen er høj – så kan prisen på den rene strøm godt være billig.

Hvad kan jeg gøre ved stigende nettariffer?

Det bedste råd herfra er, at du er opmærksom på, hvornår på døgnet du bruger strøm. Og naturligvis er det lige så vigtigt som altid, at du gør hvad du kan for at spare på strømmen.

Spar på strømmen

Hvis du vil yderligere ned i pris er en mulighed en elaftale, der afregnes time for time. De såkaldte elaftaler med flexafregning. Hvis dit elforbrug kan flyttes til timer, hvor både timeprisen på el og prisen på din nettarif er i bund, så vil du opnå besparelser på din elregning. 

Stikkontakt

Hvorfor ændrer nettariffen sig?

I de senere år er det danske elnet blevet mere og mere udfordret. Flere og flere danskere har anskaffet sig en elbil og generelt bruger vi mere strøm i de danske hjem end tidligere.

Det sætter elnettet under et enormt pres. Så derfor er den nye nettarif et forsøg på at ’flytte forbruget’. Hvis færre af os tanker strøm på elbilen kl.18, hvor vi for øvrigt også gamer, streamer tv, vasker tøj, sætter opvaskeren i gang og laver mad, og i stedet fordeler vores forbrug lidt ud over dagen – så vil vores elnet takke os. Eller det vil i hvert fald blive skånet lidt – og på den måde fjerner vi noget af presset på elnettet.

En anden – og ikke uvæsentlig årsag – er strømtab. For når strøm skal transporteres over store afstande – f.eks. fra en vindmølle ude på havet ind til en forbruger, så sker der strømtab undervejs på ruten. Og med de stigende priser på strøm, så kan elnetselskaberne se frem til et større økonomisk tab – som følge af strømtab. Og de penge skal dækkes ind.

Kvinde nærstudere sin elregning ved sofabord i stuen, så hun sikre sig at hendes elregning ikke pludselig stikker af.

Lovgivning

Hvorfor ikke forbyde forudbetaling?

Forbrugere, der vil skifte elselskab, mødes af en aconto regning på forventet forbrug, før de overhovedet har skiftet leverandør. Det medfører i forvejen urimeligt store her og nu betalinger – og med prisstigninger vil det problem forværres.