Hvad koster det at lade en elbil?

Svaret afhænger blandt andet af, om du lader din elbil hjemme eller ude.
Kvinde med mobil ved elbil med ladekabel. Hun er ved at undersøge hvad koster det at lade en elbil. Svaret afhænger bl.a. om du lader ude eller hjemme. Se mere her.

Et af de største spørgsmål, når du overvejer at skifte din benzin- eller dieselbil ud med en elbil, er sikkert: Hvad koster det egentlig at lade en elbil? Det er en vigtig faktor, både for dig, der overvejer at købe en elbil, og for dig, der allerede har taget springet og købt en.

Vi undersøger, hvad det koster at lade en elbil op hjemme og ude, så du kan læne dig tilbage og lade din elbil uden for meget spænding. Lad os først tage et kig på, hvad det koster at lade elbilen op derhjemme.

Hvad koster det at lade en elbil op hjemme?

En af de største fordele ved at eje en elbil er muligheden for at lade den derhjemme. Det er både bekvemt og ofte billigere end at bruge offentlige ladestandere.

For at kunne lade derhjemme skal du have installeret en ladeboks. Hos EWII tilbyder vi en komplet ladeløsning til hjemmet, som inkluderer installation af en certificeret elektriker.

Prisen for, hvad det koster at lade din elbil op hjemme, afhænger af din elpris og bilens batterikapacitet. Når du lader derhjemme, betaler du den almindelige elpris, som gælder for din elaftale. I Danmark ligger elprisen typisk mellem 2 og 3 kr. per kWh, afhængig af dit elselskab og tidspunktet på dagen.

Her er en simpel beregning for at give dig en idé om, hvad det koster i strøm at lade en elbil op:

Elpris: Lad os antage, at du betaler 2,50 kr. pr. kWh.

Batterikapacitet: En gennemsnitlig elbil har en batterikapacitet på 50 kWh.

For at fuldlade din elbil derhjemme vil det koste:
50 kWh × 2,50 kr./kWh = 125 kr.

Det betyder, at du for 125 kr. kan køre mellem 250 og 350 km afhængigt af bilens effektivitet.

Bliv klogere på elbilers effektivitet og rækkevidde i vores artikel "Hvor langt kører en elbil på 1 kWh?”

Variabel eller fast elpris – hvad er fordelene og ulemperne for dig med elbil?

Er din elaftale med fast eller variabel pris? Med en variabel elaftale (Timepris eller Grøn Timepris) kan du udnytte udsvingene i elprisen, så du kan spare penge ved at oplade din elbilen på de tidspunkter af døgnet, hvor elprisen er lav. Du kan spare penge, men det kræver, at du følger med i og retter ind efter elprisen time for time.

Med en fastpris elaftale behøver du ikke time opladning af elbilen derhjemme. Din elpris er den samme, uanset hvornår du lader. Det giver dig mulighed for at beregne, hvor meget det koster at lade din elbil op hjemme. På samme måde, som du tidligere har haft en fast udgift til brændstof.

Hos EWII kan du også vælge det bedste fra de to verdener: En variabel elaftale med prisloft.

Du skal dog være opmærksom på, at prisen på transport af strøm (nettarif) varierer fra sted til sted, i løbet af dagen, især afhængigt af tidspunkter med høj eller lav efterspørgsel på el. Og det uanset om du har en variabel eller fastpris elaftale. Nogle elnetselskaber tilbyder særlige nettariffer til elbilejere, der gør opladningen endnu mere økonomisk fordelagtig.

Tag testen - Hvilken elaftale skal jeg vælge?

Hvad koster det at lade en elbil på offentlige ladestandere?

Når du er på farten, kan du benytte dig af de mange offentlige ladestandere, som efterhånden er placeret rundt om i hele landet.

Du finder ladestationer på offentlige steder som parkeringspladser, indkøbscentre og rastepladser langs motorvejen. EWII har knap 2.500 offentlige ladestandere fra Københavns Lufthavn i øst til Hvide Sande i vest, hvilket sikrer, at du altid kan finde en ladestander tæt på dig.

Prisen for at oplade din elbil ved en offentlig ladestation kan variere alt efter ladeoperatør, og om du har et ladeabonnement. Men det er normalt billigere end at tanke benzin eller diesel.

På mange offentlige ladestandere lader du til en dynamisk pris, som du kender det fra traditionelle tankstationer. Men der er også flere offentlige ladestandere, hvor du lader til en fast pris - igen, det afhænger af ladeoperatøren.

Prisen for at lade ved en offentlig ladestander kan variere, men her er to eksempler, hvor vi tager udgangspunkt i en ladepris på henholdsvis 3,50 kr. pr. kWh og 5,00 kr. pr. kWh.

For at fuldlade en elbil med 50 kWh kapacitet ved en offentlig ladestander, vil det koste:
50 kWh × 3,50 kr./kWh = 175 kr.
50 kWh × 5,00 kr./kWh = 250 kr.

Generelt er det billigere at lade en elbil op derhjemme end at bruge offentlige ladestationer. Det er som at have din egen "tankstation" lige uden for din dør. Men selvom det er dyrere at lade din elbil ude end hjemme, giver offentlige ladestandere dig fleksibilitet, når du er på farten, og du kan slippe spændingerne over rækkeviddeangst

Få et ladekort ved tilmelding af nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag et ladekort til din elbil til en værdi af 49 kr. Med ladekortet kan du nemt og hurtigt oplade din elbil både hjemme og på farten. 

Gå ikke glip af denne mulighed for at gøre din opladning lettere.

Tilmeld og få ladekort

Apps til opladning af elbil på farten

Det kan være en god ide at downloade ladeapps fra flere forskellige operatører, når du skal oplade din elbil på farten. Der kan nemlig være stor forskel på, hvad det koster at lade din elbil på den enkelte ladestation.

Det kan f.eks. være:

Mand og kvinde oplader elbil med ladestander fra EWII. Ved at lade elbilen op om natten opnår du typisk en besparelse på din elregning og på dit CO2 aftryk.

Batterikapacitet og opladetype har også betydning for, hvad koster det at lade en elbil

Der er flere faktorer, der kan påvirke omkostningerne ved at lade din elbil:

  • Ladetyper: Forskellige typer af opladere kan påvirke, hvad det koster at oplade en elbil. F.eks. er offentlige lynladere ofte dyrere end almindelig ladning.
  • Batteristørrelse: Jo større batteri din elbil har, desto længere tid tager det at oplade det, og derfor kan omkostningen til opladning af din elbil også variere alt efter batterikapacitet.
  • Kørselsmønster: Hvor langt du kører dagligt, og hvor ofte du har brug for at lade, påvirker de samlede omkostninger til, hvad det koster at have en elbil.

Pris pr. km: Elbil vs. benzin

For at give dig en idé om besparelserne ved at skifte til elbil, kan vi sammenligne med omkostningerne ved at køre en benzin- eller dieselbil.

Vi kigger nærmere på, hvad det koster at køre 100 km i henholdvis benzin- og elbil:

Pris pr. 100 km i benzinbil:

Gennemsnitligt brændstofforbrug: 15 km pr. liter

Benzinpris: 13 kr. pr. liter

100 km / 15 km pr. liter = 6,67 liter pr. 100 km

6,67 kr. x 13 kr. pr. liter = 86,75 kr. pr. 100 km eller 0,86 kr. pr. km

 

Pris pr. 100 km i elbil:

Gennemsnitligt energiforbrug: 20 kWh pr. 100 km

Elpris: 2,5 kr. pr. kWh

20 kWh x 2,5 kr. = 50 kr. pr. 100 km eller 0,5 kr. pr. 1 km

En elbil er altså billigere "at tanke", så længe elprisen er lavere end benzinprisen.

Dit forbrug

Kan jeg lade min elbil gratis?

Vi kigger nærmere på myterne om gratis opladning af elbil. Spoileralert: Det er aldrig helt gratis at lade en elbil.