Familie foran tv i mørkt rum. Hvor meget strøm og hvor mange watt bruger et tv, når det er tændt. Og hvor meget strøm bruger et tv på standby, når det er helt slukket.

Hvor meget strøm bruger et tv?

Få styr på, hvor meget strøm dit tv bruger, og om det bruger strøm, imens det står på standby. Find svarene her.

Her giver vi dig et indblik i, hvor meget strøm et tv bruger, når det er tændt, og hvor meget strøm et tv bruger på standby – og om det koster noget i strøm, selvom det er helt slukket. Der findes et hav af myter om dit fjernsyns strømforbrug – og det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad der er den fulde sandhed.

Hvad koster det at have et tv tændt?

De fleste danskere tænder fjernsynet hver dag – og i gennemsnit bruger danskerne 15 % af deres strømforbrug på underholdning – og dermed tv’et.

Mange elsker at tilbringe en masse tid foran tv’et og se film, serier og sport. Så mens du ligger der på fifaneseren, så har du måske filosoferet over, hvor meget strøm dit tv mon bruger, når du binge watcher.

Der findes ikke et entydigt svar på, hvor meget strøm et tv bruger, for det afhænger nemlig af flere faktorer:

  • tv’ets alder,
  • watt-forbrug,
  • energimærket,
  • skærmens størrelse,
  • og hvor meget skærmlys du har tændt på tv’et.

Et moderne LED smart tv med en almindelig 55” skærm bruger cirka 140 kWh om året, mens et plasma-tv af ældre dato med samme skærmstørrelse kan bruge op imod 900 kWh om året.

Skærmens størrelse er nemlig afgørende for dit elforbrug. For eksempel vil et 65” tv koste cirka dobbelt så meget som et 43”, til trods for at det ikke er dobbelt så stort.

Spar penge på tv’ets strømforbrug

Der kan være penge at spare på dit tv’s strømforbrug ved at følge disse små råd:

  1. Skru ned eller sluk for tv’ets back-light, HDR-funktion og lysstyrke.

  2. Gå efter et lavenergi-tv – som fx et LCD eller OLEC-tv. Den teknologi har det laveste strømforbrug.

  3. Vælg et tv, der har et energimærke E eller bedre.

  4. Lav en elaftale, der passer til dit forbrug – måske har du brug for en variabel elpris, hvis du ser tv uden for det tidspunkt, der er billigst. Undersøg elpriserne

  5. Se tv i kortere tid…

Bruger et tv strøm, når det er slukket?

Selvom du har slukket dit tv på fjernbetjeningen eller med din smart phone, så vil det ikke være helt slukket – det vil stå på standby. Moderne tv bruger næsten ingen strøm, når det står på standby – heller ikke selvom det står på standby døgnet rundt. Men det er altid en god idé at slukke helt for standby, hvis du over en længere periode ikke skal bruge tv’et – for eksempel hvis du skal på ferie eller weekendtur.

Ældre tv vil dog have et mindre elforbrug, mens det står på standby, og du vil kunne spare både kWh og penge ved at slukke dit tv på kontakten, hver aften inden du går i seng.

Men det er lidt af en myte at dit tv sluger en masse strøm på standby – det gør moderne, nye tv ikke. Faktisk tager dit tv slet ikke skade af at blive slukket en gang imellem – medmindre du har et billedrørsfjernsyn.

 

Hvor meget strøm bruger et tv i timen?

Er dit tv cirka 5 år gammelt og mellem 45-65”, vil watt-forbruget være på cirka 96,9 watt. For at omregne det til kWh, dividerer du med 1000. Det vil sige, at tv’et vil bruge 96,9 W divideret med 1000 = 0,0969 kW (kilde: AV Experten)

Energivenligt tv

Findes der energivenlige tv? Et LCD (liquid crystal display) eller QLED (qualtum dot LED) tv er de mest energivenlige tv på markedet i dag. De er begge baseret på moderne tv-teknologi, hvor strømbesparelse også er indtænkt.

Når det lyner og tordener - træk stikket

Lyn og tordenvejr kan vække forskellige følelser hos mennesker. Nogle frygter det, mens andre er fascinerede af den kraft og skønhed, det udstråler. Uanset hvilken kategori du tilhører, er det afgørende at vide, hvordan du bedst beskytter dig selv og dine elektriske apparater under et lynvejr.

Læs hvad du skal gøre i tordenvejr

 

Vasketøj til tørre på en tørresnor er en effektiv måde at spare på strømmen

Dit hjem

Spar på energien - og på din regning

Se hvor det bedst (ra)batter sig at spare.