Træk stikket når det lyner

Lyn og torden. Nogle hader det – andre er fascinerede af det. Men hvordan passer du bedst på dig selv og dine elektriske apparater, når det lyner. Det giver vi dig svaret på.

Lad os slå fast med det samme. Det er en god ide, at du trækker stikkene ud på dine elektriske apparater, når lynene brager løs. Ikke alene beskytter du dine apparater bedst muligt. Du gør også noget godt for dit elforbrug. De hyppigste skader i boliger som følge af lynnedslag skyldes nemlig overspænding i elnettet og ikke direkte nedslag.

Lyn bruger nemlig energi på at komme igennem luften og de rammer oftest høje punkter. Der er altså ikke stor sandsynlighed for at et lyn rammer direkte ned i dit nye komfur, så dine koteletter i fad bliver sprængt til atomer over hele kvarterets boliger.

Men - hvis du er så uheldig at lynet slår ned og skaber overspænding i elnettet, kan kredsløbene i dine elektriske apparater blive brændt af.

Og det er selvfølgelig ærgeligt, hvis det sker for den nye fladskærm, vaskemaskinen eller ungernes Playstation. Til gengæld kan det måske være med til, at brætspillene i dit hjem genvinder populariteten, hvis uheldet er ude.

Det skal dog lige siges, at der er større risiko for skader i dine installationer, hvis din strøm kommer fra luftledninger. Hvis du får strøm fra jordledninger, er risikoen for skader i forbindelse med lynnedslag ikke ret stor.

Lyn og beskyttelse

Du kan forhøre en elektriker om, hvordan du bedst muligt sikrer din eltavle mod overspænding. En el-installatør kan hjælpe både med at tjekke om din boligs elinstallationer fungerer som de skal – og om din eltavle gør.

Du kan ikke beskytte din bolig 100% mod lynnedslag. Men hvis du får en autoriseret el-installatør til at montere en overspændingskobling, så mindsker du risikoen for skader i dine elektriske installationer. 

Fem do's and don'ts når det lyner

    1. Bliv indendøre og træk stikkene ud på dine elektriske apparater hvis du kan - du skåner fjernsyn, vaskemaskine, computere, køleskab, fryser og andre elektriske apparater bedst muligt, når det lyner, hvis de er frakoblet elektricitet.
    2. Luk døre og vinduer så lynene ikke kan ledes indenfor i din bolig.
    3. Undgå at lægge din mobil til opladning. Og hvis du ikke kan lade være med det - så lad endelig være med at sidde med mobilen i hånden, når den bliver opladet. 
    4. Hold dig fra åbne områder. Spiller du golf, fodbold eller dyrker du en anden form for udendørs sport, så søg indenfor hurtigst muligt. 
    5. Slap af - læs en bog eller tage et spil Ludo med familien. Risikoen for at du bliver ramt af lynet er statistisk set meget lille.

Godt at vide når det lyner

Det er altid en god ide at begrænse brugen af elektriske apparater, når tordenvejret er tæt på - hvis nu uheldet for et kraftigt lynnedslag skulle være ude. Dermed ikke sagt, at du straks skal slukke din vaskemaskine, men mere at du lige venter med f.eks. støvsugningen, indtil den værste torden er lidt mere på afstand.

Ja, tordenvejr kan forårsage skader på elektriske apparater. Et kraftigt lynnedslag i nærheden af dit hjem kan sende overspændinger gennem strømnettet, hvilket kan beskadige elektronikken i dine apparater. Det anbefales at bruge overspændingsbeskyttelse til at reducere risikoen.

Det anbefales at undgå at bruge elektriske apparater under tordenvejr for at minimere risikoen for skade eller elektrisk stød. Det er bedst at trække stikket ud og vente, indtil tordenvejret er ovre.

hvor meget strøm bruger en fryser? hvor meget strøm bruger en fryser i døgnet? hvad koster en fryser i strøm?

Dit forbrug

Hvor meget strøm bruger en fryser?

Kummefryser eller fryseskab? Hvad koster de hver især i strøm – og bruger en ældre fryser mere strøm end en ny? Dyk til bunds i din frysers strømforbrug her.

Mand sidder ved skrivebord med pc i online møde. Han bruger billigt bredbånd via fiberbredbånd til at arbejde hjemmefra.

Dit forbrug

Hvor meget strøm bruger en computer?

Uanset om computeren er tændt, i dvale eller på standby, så har den et strømforbrug. Hvad computeren koster i strøm, kan du undersøge her.