Hvad skal jeg gøre ved strømsvigt?

Hvis strømmen er gået i dit hjem, er der i første omgang nogle ting, du selv kan gøre.
Dreng i mørke lyser med lommelygte grundet strømsvigt

Find ud af hvor strømmen er gået

Hvis dine naboer heller ikke har strøm, kan fejlen være sket hos dit elnetselskab. De sikrer, at fejlen hurtigst muligt bliver udbedret uanset hvilket tidspunkt på døgnet afbrydelsen sker. Se om der er strømafbrydelser i området.

Hvis du mangler strøm i dele af din bolig

Hvis strømmen kun er forsvundet i dele af din bolig, kan det skyldes, at der er sprunget en sikring i gruppetavlen. Sikringer springer, enten fordi der er for mange apparater tilsluttet sikringsgruppen, eller fordi der er en kortslutning i et apparat.

Tjek om dine sikringer er sprunget

Kig på sikringerne i gruppetavlen. Se efter om den lille farvede perle i enden af sikringen er faldet ud. Den falder ud, når du har en sprunget sikring. 
Sluk først for gruppeafbryderen og derefter for alle afbrydere og stikkontakter i den mørkelagte del af boligen. 

Skift sikringen og tænd for gruppeafbryderen. Tænd for én kontakt ad gangen i den mørkelagte del af boligen. Når sikringen springer, har du fundet apparatet med fejlen.

Lommelygte lyser i mørke på gulv

Når du mangler strøm i hele boligen

Hvis hele dit hus mangler strøm, er det måske din HFI/HPFI-afbryder, der har slået fra. HFI/HPFI-afbryderen slår fra, hvis der sker en overgang til jord, dvs. at der "forsvinder" strøm ud af det elektriske kredsløb. Relæet slår fra for at beskytte dig mod elektriske stød.

Prøv først at tænde for afbryderen igen. Nogle HFI/HPFI-afbrydere kan være meget følsomme over for f.eks. lyn. Kommer strømmen tilbage, er der ikke fejl i installationen.
Vil afbryderen ikke blive inde, slukker du for alle sikringsgrupper på gruppetavlen.

Tænd for HFI/HPFI-afbryderen - og derefter for én gruppeafbryder ad gangen. Når HFI/HPFI-afbryderen igen slår fra, har du fundet den fejlramte gruppe. Sluk for gruppeafbryderen, tænd HFI/HPFI-afbryderen og gå videre med fejlfinding, som når en sikring er sprunget.

Får du ikke strømmen igen, trods du har fulgt ovenstående, er der sandsynligvis en fejl i boligens faste installation. Hvis det er tilfældet, anbefaler vi, at du kontakter en autoriseret elinstallatør.

Hus om natten med lys i vinduerne - Hvornår er strøm billigst? Kan man få billig strøm om natten? Se hvordan du får billigere el.

Dit hjem

Er strøm billigere og grønnere natten?

I princippet ja, men kun i princippet. Du skal selv sikre dig et par ting, før du kan nyde godt af grøn og billig strøm.