Hvor meget strøm bruger en computer?

Det er lidt af en jungle at finde ud af, hvor meget strøm en computer bruger. Her finder du alle svarene. Læs med her.
Tænker du over, hvor meget strøm en computer bruger? Se hvad det koster at have en computer tændt i en time og hvor meget strøm den bruger i dvale.

En almindelig stationær computer bruger cirka 120 watt pr. time

I næsten ethvert hjem finder vi en computer – og hvad koster den så egentlig i strøm? Det spørgsmål har du sikkert stillet dig selv, mens du har streamet, gamet, arbejdet eller bare surfet rundt på din computer.

Computeren kan have flere formål, men for nogle er det udelukkende til arbejde, mens det for andre også handler om underholdning. Men uanset dit formål, så er computeren og andre elektroniske underholdningsprodukter (Playstation, Wii, mm) nogle af de helt store strømslugere i dit hjem.

De koster både i standby- og dvaletilstand, og når de er tændte.

Mand sidder ved skrivebord med pc i online møde. Han bruger billigt bredbånd via fiberbredbånd til at arbejde hjemmefra.

Hvad koster det at have en computer tændt?

Det kan være svært at sætte en præcis pris på, hvad det koster at have en computer tændt, for der er nemlig nogle individuelle faktorer, der spiller ind.

Det gælder først og fremmest din elpris >> Tjek altid den aktuelle elpris. Og dernæst hvor mange watt din computer bruger, og sidst men bestemt ikke mindst – hvor mange timer computeren er i brug om dagen – eller om natten.

Hvis du primært bruger computeren til at arbejde derhjemme, efter du har været på arbejde, så har du den cirka tændt 2-3 timer. Men det ændrer sig markant, hvis du for eksempel også bruger den til en hjemmearbejdsdag på op til 8 timer. Og gamer eller surfer du så også på computeren efter fyraften – ja, så bliver det pludseligt en hel del timer, den er tændt.

En almindelig stationær computer bruger cirka 120 watt pr. time – det vil sige, at hvis du bruger den fem timer om dagen derhjemme i et helt år, vil den koste dig cirka 770 kr./år – ved en gennemsnitlig elpris på 3,5 kr./kWh (tjek altid den aktuelle elpris).

Den samme udregning for en bærbar computer er næsten en halvering, da en helt almindelig bærbar har det halv wattforbrug.

Laver du det samme regnestykke for en gamer-computer, vil du opleve, at det er dobbelt så dyrt at bruge en gamer-computer end en stationær computer. Gamer-computeren har nemlig et dobbelt så højt wattforbrug – og så er det jo også et spørgsmål om, du eller din teenager kan nøjes med at bruge den fem timer om dagen…?

Kvinde med pc og høretelefoner er glad

Hvor mange watt bruger en computer?

En computers strømforbrug bliver beregnet ud fra et watt-forbrug og et energimærke på den pågældende computer. Det betyder også, at computerens alder og mærke er afgørende for den samlede beregning af dens strømforbrug. Så jo ældre din computer er, desto mere strøm vil den bruge.

Et almindeligt watt-forbrug for en helt gængs computer er omkring 120 watt i timen.

Hvad koster en computer i strøm om dagen?

Strømforbruget for en pc i en tændt time varierer afhængigt af pc'ens hardware og aktiviteter. Generelt set kan en typisk pc bruge mellem 50 watt og 250 watt i timen ved et normalt brug.

For mere præcise oplysninger om en specifik pc-model, kan du tjekke computerens specifikationer eller energimærkning, der normalt angiver strømforbruget under forskellige belastninger.

Det er måske værd at bemærke, at strømforbruget kan variere afhængigt af faktorer som grafik-belastning, tilsluttede enheder, skærmens lysstyrke og med mere. For eksempel vil en pc under tung spilbelastning have et højere strømforbrug end en pc, der kun bruges til at surfe på internettet eller redigere i word.

Hvor meget strøm bruger en pc i timen?

På baggrund af watt-forbruget (som vi i ovenstående afsnit fandt frem til er mellem 50 og 250 watt), din aktuelle elpris og hvor lang tid, du bruger på computeren, kan du se nærmere på, hvor meget strøm computeren bruger i timen. Regnestykket ser da sådan ud:

250 watt er lig med 0,25 kWh x 1 time, hvor computeren er tændt.

Her er det også relevant at se på hvilken computer, du har, for strømforbruget er lavere ved en bærbar computer, men højere ved en gamer-pc. Og så er mærket også afgørende. Det er nemlig ikke lige meget, om du for eksempel har en MacBook eller en Lenovo – eller et tredje mærke. De har alle forskelligt watt-forbrug.

Dreng vinder i gaming

Hvor meget standby-forbrug har en pc-skærm?

Mængden af strøm en pc-skærm bruger i standby-tilstand varierer afhængigt af skærmens model og producent. Typisk bruger en moderne LCD- eller LED-skærm meget lidt strøm i standby eller i dvale.

En almindelig pc-skærm vil typisk have et standby forbrug på omkring 0,5 til 2 watt.

Men er du på jagt efter et mere præcist standby-forbrug på en bestemt skærmmodel, vil vi anbefale at tjekke producentens specifikationer eller produktmanual. Her finder du ofte detaljer om det præcis standby-forbrug.

Hvor ofte betaler man el og hvad betaler man for? Brug din lommeregner til at udregne, hvor stor en del af din elregning der går til transport af el, moms og afgifter.

Hvor meget strøm bruger en computer i dvale?

Først og fremmest skal vi lige skelne mellem "at være i dvale" og "at være i slumretilstand".

  • Slumre-tilstanden er en strømbesparende tilstand, som gør det muligt for computeren hurtigt at vende tilbage til den normale tilstand, hvor du kan game, streame og surfe – ofte inden for bare få sekunder.
  • Dvaletilstanden er også en strømbesparende tilstand, men tilstanden er primært udviklet til bærbare computere.

I modsætning til slumre-tilstanden, så gemmer din computer i dvaletilstanden åbne dokumenter og programmer på harddisken og slukker derefter computeren.

Af de to forskellige standby-tilstande, så er det mest strømbesparende at sætte en computer i dvale. Helt præcis hvor meget strøm en computer bruger i dvale, er svært at svare nøjagtigt på, da det afhænger af computerens watt-forbrug og computerens alder.

 

Når det lyner og tordener - træk stikket

Lyn og tordenvejr kan vække forskellige følelser hos mennesker. Nogle frygter det, mens andre er fascinerede af den kraft og skønhed, det udstråler. Uanset hvilken kategori du tilhører, er det afgørende at vide, hvordan du bedst beskytter dig selv og dine elektriske apparater under et lynvejr.

Læs hvad du skal gøre i tordenvejr

 

Vasketøj til tørre på en tørresnor er en effektiv måde at spare på strømmen

Dit hjem

Spar på energien - og på din regning

Se hvor det bedst (ra)batter sig at spare.