Hvor meget strøm bruger en router?

Vi kan ikke leve uden internet. Slet ikke, hvis du har teenagere i huset. Men uden router – ingen internet. Så hvor meget strøm tager en router?

Er din router en strømsluger?

Din router bruger strøm for mellem 250-350 kroner om året. Hvis den står tændt døgnet rundt hele året. Meeeeen - det er en cirkapris. For ligesom med alle andre elektriske apparater afhænger din routers forbrug af flere ting. Og det kigger vi nærmere på, hvis du læser lidt videre.

De fleste moderne, danske hjem har forbindelse til internettet i dag. Mange af os bruger det på hjemmearbejdspladsen. Nogle af os kan ikke lave mad uden inspiration fra en madblog, vi følger med i. Og så bruger vi naturligvis en del af vores vågne timer på underholdning. Faktisk er underholdning den største strømsluger i vores hjem. Så der er næsten altid fuld knald på internettet hos mange af os. Og det koster naturligvis på elregningen.

Tælleren på din elmåler løber hurtigere og hurtigere, når du streamer, ser tv, eller når husets teenagere tænder for deres gamer-pc eller der er gang i fodboldturneringen på familiens PlayStation.

Men den lille bandit - din router. Den har brug for strøm, for at virke. Ellers er der ikke noget underholdning i vores hjem, der kører. Ikke udover de klassiske brætspil, naturligvis. Men altså routeren er ligesom et lille ’teknologisk’ hjerte, der bare banker for at holde dig og familien forbundet til internettet. Se den router du får hos EWII

Så derfor skulle vi måske lige lure lidt mere på, hvad en router koster i strøm.

Det koster en router i strøm

Når vi skal finde frem til, hvad det koster dig i kroner og ører, at have routeren tændt, må vi kaste os ud i en matematisk udregning. Vi skal lave et regnestykke hvor vi både bruger din kWh-pris, din routers effekt (watt) og hvor længe den er tændt.

I eksemplet regner vi med 24 timer, fordi de færreste af os husker at slukke for routeren. Og vi regner med et gennemsnitsforbrug af watt, fordi de fleste routere ligger på et forbrug mellem 5-20 watt. Elprisen er sat til 2,50 kroner – men den afhænger naturligvis af din elaftale.

Regnestykket ser således ud i vores eksempel. Så hold lige fast i bordkanten. Først udregner vi forbruget i kW:

  • 14,4 watt / 1000 x 24 timer dagligt = 0,3 kWh pr. dag

Så omregner vi kWh til kroner og ører:

  • 0,3 x aktuel elpris (vi siger 2,50 kroner) = 0,86 kroner. pr. dag.

Sådan kan du regne ud, hvad din router koster i strøm. På årsbasis bliver de 0,86 kroner hver eneste dag til 319,38 kroner, når året er omme.

Det er jo også en slags penge. Tænk hvis du kunne spare en hundredemand på at slukke routeren engang imellem. Ville du så ikke gøre det?

Det kan du i hvert fald sagtens gøre fra nu af.

Få el fra elselskab med månedlig betaling

Kan man slukke for sin router om natten?

Ja, sluk endelig for din router om natten. Hvis du altså husker det. De fleste af os har nemlig gemt routeren af vejen i et skab eller lignende. Så derfor er der mange af os, der måske glemmer at slukke helt for den. Men hvis du slukker for den, så går det ikke ud over routerens funktion. Faktisk kan din router have godt af at blive slukket ind imellem.

Under alle omstændigheder kan vi godt slå fast, at det er en god vane at slukke helt for routeren i ny og næ.

Fordi standbystrøm kan ende med at koste lidt i det lange løb. Og du ved nok, hvad man siger: ”Mange bække små”. Derfor er det altid en god idé, at slukke helt for din router og de elektriske apparater, som du alligevel ikke bruger.

Det koster standby

Vasketøj til tørre på en tørresnor er en effektiv måde at spare på strømmen

Dit hjem

Spar på energien - og på din regning

Se hvor det bedst (ra)batter sig at spare.