Hvad koster det at streame?

Streaming er en fryd for alle os, der lever livet i overhalingsbanen. Med streaming kan vi nemlig selv bestemme, hvornår vi ser eller lytter til det, vi vil. Men måske har du også undret dig over ét spørgsmål. Er streaming dyrt i strøm?

Det er populært som aldrig før at streame. Vi streamer musik, video, podcast og alt mulig andet indhold fra en lang række interessante mennesker.

Men hvad koster streaming i strøm? Og kan man spare på strømmen, selvom man ikke kan undvære at streame? Det finder vi ud af.

Hey psst… Hvis du ikke lige helt kan huske, hvad det der streaming nu er for noget. Så kan du lige få genopfrisket.

Hvad er streaming?

Er streaming dyrt i strøm?

Som udgangspunkt er streaming ikke dyrere end at se flow-tv. Ja, vi kalder det flow-tv i dag. Men ’i gamle dage’ kaldte vi det bare at se tv. Altså, når du tænder for flimmerkassen og ser dit program, når det bliver sendt.

Nå – tilbage på sporet. Vi skal jo finde ud af, hvor meget energi bruger streaming. Du skal naturligvis have fjernsynet tændt for at se direkte fjernsyn. Det samme skal du, hvis du skal streame det seneste afsnit af den nye dokumentarserie ”Fortidens hæklemysterier”, som du blev så fanget af. Så på den måde koster det faktisk det samme, uanset om du streamer eller bare ser fjernsyn på ’gammeldaws maner’.

Hvis du skal beregne, hvor dyrt det er i kroner og ører, så er du nødt til at vide, hvad dit fjernsyn koster at have tændt.

Hvor meget strøm bruger et tv?

Hvad koster det i strøm at streame en film?

Det er en anelse kompliceret at regne ud, hvad det præcist koster at streame en film. Der er nemlig flere faktorer, du skal tage højde for, for at kunne regne den ud. Vi kaster os ud i et par halsbrækkende eksempler. 

I vores første eksempel streamer du en film, der varer i to timer. Så hedder dit regnestykke noget a la:

Det første eksempel:

2 timers strømforbrug på dit fjernsyn (derfor er det vigtigt, at du ved, hvad dit fjernsyn bruger af strøm). Det ganger du med din elpris i de to timer.

Det lyder jo simpelt nok ikk? Men – for der er et men. Hvad så med strømmen til din router. Den har vi ikke regnet med.

En anden ting, vi heller ikke tager højde for i vores beregning, er udgiften til din streamingtjeneste. Den udgift skal ret beset også indgå i beregningen, skal den ikke?

Så vi ender altså med et nyt eksempel og regnestykke der hedder noget i nærheden af:

Det andet eksempel:

Strømforbrug for dit fjernsyn i to timer ganget med din elpris i to timer. Læg så dertil dit strømforbrug til din router. Oooog så skal du vel også medregne, hvad du betaler for din internetforbindelse? Så begynder det altså at blive lidt langhåret.

Ja, hvem sagde det er enkelt at regne dit elforbrug ved streaming ud?

Og hvad nu, hvis du slet ikke streamer fra dit fjernsyn, men via en konsol?

Hvor meget strøm bruger en PlayStation?

Er det dyrt at streame fra min PlayStation?

Hvis du nu ikke streamer gennem en app på dit fjernsyn, så ser regnestykkerne lidt anderledes ud. Du kan jo f.eks. også streame via en tablet, din telefon eller måske en spillekonsol. Hvis du gør det sidste, så skal du altså have lidt flere kroner op af lommen.

Hvis du, ligesom forfatteren til denne artikel, får svedige håndflader og mareridtsagtige flashbacks til folkeskolen, over matematiske udregninger, så lad os droppe dem.

Lad os i stedet konstatere, at det er dyrere for dig at streame via en konsol som f.eks. en PlayStation eller en Xbox end direkte på dit fjernsyn. For udover strøm til dit fjernsyn, skal du medregne strømforbruget til din konsol plus alle de øvrige ting, der bruger strøm.

Lad os tage endnu et eksempel. Vi forestiller os, at du har tre timers daglig brug. Her anslår tal fra Bolius, at når du streamer fra en PlayStation 5, så skal du regne med, at det koster dig cirka 130 kr. i strøm om året.

Til gengæld koster det dig kun 5 kr., hvis du bruger et Apple TV. Du skal punge ud med 7 kr. for strømmen til en Chromecast og 73 kr. for at forsyne din Xbox One med strøm. Altså oven i det forbrug du har til dit fjernsyn. Og din router…og…ja du kender resten.

Hvor meget energi bruger streaming?

Det koster altså lidt på energiregningen at streame. Men hvis teenageren derhjemme hele tiden har snudeskaftet begravet i en skærm, og du gentagne gange fanger dig selv i at tænke:

”Hvor meget strøm bruger YouTube”?

Så frygt ej, at din elmåler går i selvsving.

Dit energiforbrug – omregnet til dit elforbrug - til streaming handler ikke om, hvad det er, der bliver streamet. Det handler mere om, hvilken enhed du streamer fra.

Graf elpriser udvikling. El priser svinger op og ned afhængig af om du har en fast eller variable pris.

Din elpris er afgørende

I sidste ende er der én ting, der har den største indvirkning på din elregning. Og det er selvfølgelig din elpris. Og det betyder noget, om din elpris er høj, lav, variabel eller fast. Så gør dig selv den allerførste tjeneste. Sørg for at vælge den el-aftale, som passer bedst til dig.

Se altid de aktuelle elpriser her.

Uanset om du vælger en elaftale med en fast pris på strømmen, eller du vælger en variabel elaftale, som følger prisen time for time, så kan du spare på dit forbrug. Det handler om din adfærd.

Faktisk har vi samlet en laaaaang række sparetips til dig, der gerne vil spare på energien.

Vasketøj til tørre på en tørresnor er en effektiv måde at spare på strømmen

Dit hjem

Spar på energien - og på din regning

Se hvor det bedst (ra)batter sig at spare.