Elpris udvikling

Se hvordan den gennemsnitlige elpris har udviklet sig på den nordiske elbørs Nord pool. Og få historien om den historisk høje prisudvikling fortalt på en lidt anden måde.

Prisudviklingen på el - en bjergetape

Historien om elprisernes udvikling er måske ikke den mest interessante, men pludseligt er der blevet skruet væsentligt op for udsvingene i energipriserne. Var prisudviklingen på el en cykeletape, gik den fra en flad – og måske lidt kedelig – etapeprofil, til et race med flere dramatiske stigninger og nedkørsler. Nogle af dem endda helt uden for kategori. Bjergetaper, hvor man pludselig skal være vågen foran TV'et, for at kunne følge med.

Elpris udviklingen på Grøn Indkøbspris:

Nov 23: Vest 85,93 øre / Øst 79,71 øre

Okt 23: Vest 59,65 øre / Øst 56,75 øre

Sept 23: Vest 82,74 øre / Øst 83,43 øre

Aug 23: Vest 83,84 øre / Øst 84,14 øre

Jul 23: Vest 64,11 øre / Øst 64,51 øre

Jun 23: Vest 89,88 øre / Øst 88,88 øre

Maj 23: Vest 72,62 øre / Øst 65,35 øre

Apr 23: Vest 93,41 øre / Øst 81,66 øre

Mar 23: Vest 95,84 øre / Øst 87,19 øre

Feb 23: Vest 113,69 øre / Øst 97,41 øre

Jan 23: Vest 108,39 øre / Øst 96,50 øre

Dec 22: Vest 235,86 øre / Øst 235,13 øre

Nov 22: Vest 131,76 øre / Øst 136,74 øre

Okt 22: Vest 129,29 øre / Øst 129,06 øre

Priser er oplyst i øre pr. kWh inkl. moms og tillæg.

Se og følg prisudviklingen på elproduktet Grøn Prisloft fra EWII

Elpris udviklingen på Grøn Prisloft:

Q4 2023: Vest 209,92 øre / Øst 205,49 øre

Q3 2023: Vest 236,79 øre / Øst 237,25 øre

Q2 2023: Vest 227,48 øre / Øst 224,36 øre

Q1 2023: Vest 233,96 øre / Øst 233,96 øre

Priser er oplyst i øre pr. kWh inkl. moms.

Flad landevej der bugter sig igennem et fladt naturlandskab. De første år var prisudviklingen for el den samme flade vej med kun få sving og kun få bakker.

2017-2020: De mange flade etapekilometer

En klassisk bjergetape lægger typisk fra land med en masse flade cykelkilometer. Det gjorde prisudviklingen for el også. Stort set samme elpris år efter år. Måske lidt kedeligt, men til gengæld en stabil og forudsigelig prisudvikling. Og dermed også nemt for forbrugeren af el at vide, hvad den næste elregning nogenlunde lød på.

Et forudsigeligt cykelløb, hvor man som TV-seer måske ikke behøvede at sidde klistret til skærmen under hele udsendelsen. Man kunne godt lige klippe græsset eller nuppe en morfar på sofaen. Der skete ikke så meget.

Men så ramte rytterne dem. Alperne. Midt på den flade landevej i Danmark, hvor stigninger hidtil havde været bakker. Hverken rytterne eller sportscheferne så bjergkæden i horisonten. Pludselig startede stigningen bare. Og der blev lagt ud med et par stejle af slagsen. 

Bjergkæde hvor der køres cykelløb.

2021: Prisudviklingens Alpe d’Huez

Elprisen rundede en kr. pr. kWh for første gang nogensinde i november 2021. Aldrig havde prisen for el været højere. Årsagerne til prisudviklingens himmelflugt var blandt andet den historisk tørre sommer i Norden, der påvirkede prisen for vandkraft, samt de meget vindfattige sommermåneder i Europa, der ramte prisen for vindenergi.   

Læs mere om hvad din elpris ahænger af

Ligesom i et cykelløb var enkelte ryttere ikke forberedt på stigningen, og måtte enten resignere eller helt udgå fra løbet. Nogle elhandlere var ikke rustede til den pludselige stigning. Måske kom de over den første stigning i prisudviklingen, men hurtigt efter fulgte den næste. Og den var endnu stejlere. En stigning uden for kategori. Da julemåneden 2021 landede, ramte prisen på el også loftet. Ny bedste tid lød nu på knapt halvanden krone for en kWh.

Rytterne var chokerede. De havde aldrig prøvet noget lignende. Men det skulle blive endnu hårdere.

Cykelrytter på vej op ad stigning med udsigt til flere bjerge.

2022: Pyrenæerne i horisonten

Efter den hårde stigning gik det endelig ned ad igen. Rytterne – og elforbrugerne - kunne i de første to måneder af det nye år få lidt luft på en nedstigning og lidt lige vej. Men så! Et pludseligt skarpt sving i Ukraine, og så gik det op. En prisudviklling ingen havde set før. Gaspriserne eksploderede. Det gjorde benene på cykelrytterne også. Denne gang gik stigningen direkte op i skyerne.

Hvad bjerget hed, ved ingen, for ingen havde set noget lignende. I marts 2022 havde elregningen – og benene på ryttere - aldrig været tungere. Prisen nærmede sig nu to kroner for en kWh el. Prisen på en tøjvask eller støvsugning var på et år blevet fem gange så dyr. Og spørger man i Portfolio Management i EWII, så ser det ikke ud til at det rene tøj eller gulv bliver billigere lige foreløbigt.

"Hvis vi skal blive i cykelterminologien, så tror jeg de næste kilometer foregår i Massif Centrale. Med korte, men skarpe stigninger og tilsvarende nedkørsler. Forud venter Pyrenæerne, og så skal vi atter op og stå på cyklen. At køre uden hænder er et totalt no go. Med den politiske uro vi oplever i Europa lige nu, kan vejen pludselig dreje skarpt."

Cykelrytter på vej op ad stigning sammen med andre cykelryttere i lille gruppe.

2023-2024: Flere klatrer- eller sprinteretaper?

Hvad venter derude, når nu ingen kender løbsprofilen? Flade eller stejle stigninger. Voldsomme eller rolige nedkørsler? Flere pludselige sving?

Vi tror på flere op- og nedture, inden de flade og mere udramatiske etaper dukker op igen. Men vi skal nok vænne os til at køre i lidt højere højdemeter, end før bjergkæderne pludselige dukkede op.

"Det er svært at spå om fremtiden, men udsving på energimarkederne vil der kommer flere af, ligesom der vil gå et stykke tid, før elpriserne igen finder sit nye naturlige leje." lyder meldingen.

"Og når de så finder det leje, vil det grundet den økonomiske ustabilitet formentlig være på et højere niveau end før. Først når konjunkturerne vender, og når den vedvarende energi er den klart dominerende energikilde, har energipriserne igen en mulighed for at matche det niveau, som vi oplevede i sommeren 2021. Tror vi, for vi har aldrig stået en lignende situation før."

Hvor tour de energipriser ender vides ikke, men hviledagene er aflyst.

Graf elpriser udvikling. El priser svinger op og ned afhængig af om du har en fast eller variable pris.

Hvordan kan en elpris pludselig stige så meget?

Ligesom på aktiemarkederne går det op og ned med priserne på el på elbørsen. De historisk høje elpriser skyldes den gamle sang om udbud og efterspørgsel, men med et nyt omkvæd om krig, vejret, årstiden, EU politik, infrastruktur og vedvarende energi i vores nabolande. Alt sammen noget der øger prisen på el.

Læs mere om hvad din elpris afhænger af

De største årsager til prisstigningerne på el finder vi i konflikten i Ukraine. Det påvirker især gaspriserne, der igen påvirker prisen på strøm. En tør periode i Norden, og de vindfattige måneder i Europa spiller også ind, da det påvirker prisen på vedvarende energi fra vand- og vindkraft. 

Også den sorte del af dit el stiger i pris, og det primært grundet råvaremangel og EU’s CO2-kvoter. For ja – selvom du køber grøn strøm, så vil noget af din el blive leveret som sort strøm. Det gælder for alle elhandlere. Hævdes andet passer det ikke. Forskellen ligger i om udbyderen ved årets udgang kompenserer den sorte del via køb af oprindelsesgarantier på 100 % certificeret vedvarende energi, og dermed kan kalde sig leveringsdygtig af den grønne strøm. Det kan vi.

Dreng i mørke med lommelygte

Hvad gør en klog elforbruger så nu?

Hvilket elprodukt er så det bedste i disse tider med udsving i elprisen? Det afhænger ifølger afdelingschef i Product Management og privatsalg Casper Brejnbjerg Olsen især af dit temperament. 

"Mit bedste råd er, at du skal gøre dig de samme overvejelser, som du ellers gør dig i din privatøkonomi. Hvilke af dine udgifter må gerne variere lidt, og hvilke foretrækker du er faste.

Har du det bedst med at lægge et fast budget, og kende udgiften ret præcist, så kan en fast aftale på strøm være bedst.

Men har du det derimod fint med udsving, og er du opmærksom på hvornår du bruger din strøm, og hvad den koster i de forskellige timer, så er en variabel prisaftale på el en god løsning. Især hvis du har eller overvejer at anskaffe dig en elbil eller en varmepumpe. Vores opgave er, at informere dig om forskellene i elaftaler, så du kan træffe dit valg på et oplyst grundlag. Så du kan sove mere roligt med mere kendskab til dit elprodukt, elpris og afregningsmetode."

Tag testen og se hvilken elaftale passer dig