EWII køber andel af FlexShape for at styrke udviklingen af forbrugsfleksibilitet

PRESSEMEDDELSER • 13-04-2023, 10:15

Energikoncernen EWII har opkøbt halvdelen af energytech-virksomheden FlexShape for at sætte ekstra skub i udviklingen af fleksibilitet til energimarkedet. Sammen skal EWII og FlexShape levere nye løsninger, der flytter og ændrer vores energiforbrug.

”Omstillingen til vedvarende, grøn energi kræver, at vi udnytter og forbedrer fleksibiliteten på forbrugssiden. Vi skal med andre ord bruge energien klogere med nye løsninger, og de løsninger skal vi udvikle sammen med FlexShape. Det giver os en stærk frontposition, siger Lars Bonderup Bjørn, administrerende direktør i EWII Koncernen.  

FlexShape, der udspringer af innovationsmiljøet på Aalborg Universitet, blev grundlagt i 2016 af professor i datalogi Torben Bach Pedersen og postdoc Laurynas Siksnys, to af de ledende eksperter inden for datadreven energifleksibilitet.

EWII har de seneste fire år samarbejdet med FlexShape i Flexible Energy Denmark-projektet støttet af InnovationsfondenNu hvor EWII har købt sig ind i FlexShape, fortsætter parløbet, og resultatet bliver nye fleksible, energioptimerende muligheder til glæde for markedet, forbrugere og virksomheder.

”I FlexShape kan vi ikke forestille os en bedre partner end EWII på vores fælles rejse mod et energisystem med 100% vedvarende energi. Kombinationen af EWIIs visionære lederskab og unikke markedsposition med FlexShapes prisbelønnede teknologi skaber et stærkt fundament for fuldt digitaliseret sektorkobling og handel med energi og fleksibilitet”, siger Torben Bach Pedersen, der ser frem til det næste kapitel af det gode samarbejde.

De to virksomheder kender hinanden godt og har allerede arbejdet sammen om flere projekter. EWII har købt 50% af FlexShape, mens resten af virksomheden fortsat ejes af Torben Bach Pedersen og Laurynas Siksnys i fællesskab.

En åben standard

Et af de overordnede mål for FlexShape er at skabe en åben standard for at beskrive og udnytte fleksibiliteten i forskellige enheder som elbiler eller batterier.

”Lige nu findes der individuelle systemer til hver enhed, som igen bliver individuelt tilpasset det marked, der skal udnytte fleksibiliteten. I FlexShape har vi vendt det om og udvikler en generel, åben standard. Det vil gøre det lettere og hurtigere at nå frem til slutmålet – at udnytte fleksibiliteten i alle typer enheder på alle markeder - fordi alt ikke skal opfindes fra bunden hver gang,” forklarer Torben Bach Pedersen.

Samtidig er virksomheden optaget af at kigge på løsninger til lokale energiflaskehalse. For eksempel, at elbilen ikke bare lader, når spotprisen er lav, men også tager hensyn til, om der er tilstrækkelig kapacitet på det lokale elnet og balancerer de forskellige hensyn.

”I EWII mener vi, det er afgørende at få forbrugerfleksibilitet sat i spil og udnyttet fornuftigt. Derfor glæder vi os til at udforske mulighederne sammen med FlexShape og styrke vores samarbejde gennem et delt ejerskab,” siger Lars Bonderup Bjørn.

FlexShape har 5 ansatte og kontor i både Danmark og Litauen.