Ny grøn teknologi kan hjælpe elnettet

PRESSEMEDDELSER • jul 30 2019, 09:04

 

I juni satte el-bil-salget rekord: 699 elbiler er det højeste antal solgte biler på en måned i Danmark nogensinde. Og det betyder, at det haster med at opgradere el-nettet.

Det er netop det, et nyt samarbejde mellem dem koldingensiske energikoncern EWII og de britiske iværksættere, Orxa Grid, kan hjælpe med. Orxa Grid har udviklet en ny, grøn teknologi, der kan komme Danmark til gode:

”Vi skal tænke i smarte løsninger, fordi opgradering af el-nettet er dyrt og meget omstændeligt,” forklarer Lars Bonderup Bjørn, administrerende direktør for EWII Koncernen.

Orxa Grid specialiserer sig i optimering af el-nettet, og har udviklet en løsning, der kan afsøge el-nettet og identificere skader og aldring.

”Det betyder helt konkret, at vi ikke kommer til at skulle grave op forgæves, fordi med Orxa Grids metode kan vi nøjes med kun at koncentrere os om de steder, der er behov for det,” forklarer Lars Bonderup Bjørn.

De sparede udgifter på udgravning vil direktøren i stedet bruge på udvikling og opgradering af el-nettet.

”Vi ved, at vi som samfund kigger på en samlet regning for at gøre el-nettet klar til det øgede pres, der naturligt kommer med den grønne omstilling. Vores holdning i EWII er, at vi skal bruge penge på forskning og på at udvikle smarte, langtidsholdbare løsninger, som dem Orxa Grid præsenterer her,” siger Lars Bonderup Bjørn.

Samarbejdet er blevet til via innovationsprogrammet Urbantech, der matcher virksomheder med iværksættere i et tre-årigt videndelingsprogram. Som en del af programmet flytter Orxa Grid deres aktiviteter til Kolding, hvor EWIIs hovedkvarter ligger, i en periode på tre måneder til efteråret.

Her er det planen, at Orxa Grid gør sig klar til at introducere deres elnets-fejlfindingsløsning til det danske marked – med EWII som første aftager. Og i England er Orxa Grid allerede begyndt at glæde sig til det danske eventyr:

”Vi glæder os til at lære mere om det danske elnet. Hvert enkelt marked er forskelligt, men elektriciteten opfører sig jo altid på samme måde. Så det er et spørgsmål om at forstå, hvordan elnettet bliver håndteret, og det er her, vi håber, vi kan bidrage med vores knowhow,” siger Stephanie Santayana, der er product og marketing lead for Orxa Grid.

Samarbejdet betyder, at Orxa Grid i løbet af efteråret flytter til Kolding i en periode på tre måneder for at arbejde fra EWIIs hovedkvarter, og herfra udvikle deres produkt med henblik på det danske marked.