Politikerne glemmer infrastrukturen i den grønne omstilling

PRESSEMEDDELSER • okt 10 2019, 09:35

Når den danske regering om kort tid vedtager en klimalov, der skal være bærende for vores grønne omstilling, glemmer de én ting:

Der skal bygges en grøn infrastruktur først – ellers kan alle de gode initiativer ikke fungere i praksis.

Det mener energikoncernen EWIIs administrerende direktør, Lars Bonderup Bjørn, der derfor kommer med et opråb til politikerne:

”Der skal være en bæredygtig infrastruktur, vi kan bygge vores grønne omstilling op omkring. Ellers kommer vi til at lave en masse dyre om-investeringer og lappe-løsninger, fordi politikerne ikke tænkte på det i tide,” siger han og uddyber med et eksempel:

”Vi kan tage el-bilerne. De kommer til at overbelaste el-nettet, så el-nettet skal udbygges. Det er den ene ting. Men det er ikke det eneste. Bilerne skal også lade op, og til det skal de bruge ladestandere,” siger administrerende direktør i energi-koncernen EWII.

Der er derfor behov for et netværk af ladestationer, nøjagtigt som fossildrevne biler har mulighed for at køre ind på en tankstation i dag.

”Det er logisk nok, men når man tænker det igennem, er det en gennemgribende ændring, der påvirker hele den måde, vi har tænkt vores samfund på. I dag er tankstationer en integreret del, både af vores infrastruktur, men også af vores erhvervsliv – vi kører ind og tanker, og så kan vi også lige købe en hotdog og et Quicklod,” siger han.

Elbiler og ladestandere er dog blot et enkelt eksempel, understreger direktøren:

”Det samme gælder for hele den grønne omstilling. Hvad skal vi opgradere fjernvarmenettet til? Hvordan skal vi bruge vores gaslagre? Hvordan skal vi håndtere den sol- og vind-energi, der nu bliver mere af? Al omstilling kommer til at være afhængig af, at der er en infrastruktur på plads først,” siger han.

”Men alligevel er den diskussion fuldstændig fraværende hos politikerne i dag. Vi risikerer at bygge et flot klima-tog uden at tjekke om toget har skinner at køre på,” siger han.

Hos EWII har man valgt at være på forkant ved at investere i forskning. I 2018 var koncernen initiativtager til Center Danmark, der er et nationalt forskningscenter, der forsker i grønne løsninger, og i 2019 begyndte EWII i samarbejde med en række universiteter og partnere forskningsprojektet Flexible Energy Denmark, der har til formål at finde og udvikle fleksible energisystemer. Den forskning er nødvendig, netop for at modgå de udfordringer, der også er forbundet med en grøn omstilling.

 

For yderligere information kontakt venligst:

Lars Bonderup Bjørn, administrerende direktør i EWII Koncernen, på telefon 23 23 71 18.