Vejle midtby får lynhurtigt fibernet og stærkere elnet

PRESSEMEDDELELSER • 01-09-2022, 10:33

Et nyt stort projekt skal sikre, at samtlige adresser i Vejle får både lynhurtigt fibernet og stærkere elnet. Det er energikoncernen EWII, der står bag det storstilede udviklingsprojekt.

Energikoncernen EWII har igangsat udrulningen af fibernet til samtlige adresser i det centrale Vejle. I samme ombæring lægger TREFOR El-net kabler, så også elnettet bliver opgraderet på store strækninger.

”Vejle udvikler sig rigtig hurtigt og positivt i de her år, og det er glædeligt. Det er nødvendigt at sikre, at infrastrukturen kan følge med, og det gør vi med dette projekt,” lyder det fra projektleder i EWII, Morten Boe Sørensen.

Gravearbejde i tre etaper med mindst mulig gene

Projektet betyder, at der skal graves kabler ned i dele af det centrale Vejle, inklusive gaderne Søndergade, Torvegade, Vestergade og Nørregade.

”Vi kommer ikke udenom, at det giver nogle gener. Men vi har forsøgt at tilrettelægge arbejdet, så det genererer de berørte borgere og handelsdrivende mindst muligt,” forklarer Morten Boe Sørensen.

Helt konkret skal der graves i tre etaper. Gravearbejdet foregår i mindre bidder ad gangen, hvor entreprenørerne lukker hullet efterhånden, som de arbejder – netop for at minimere generne mest muligt.

Det samlede projekt løber indtil 2024, med periodevise pauser undervejs. Første etape løber fra oktober til december 2022. Anden etape løber fra januar – april 2023, og tredje etape løber fra august til december 2023 – med forbehold for eventuelle uforudsete forhindringer.

Klar til det grønne, digitaliserede Vejle

Når kablerne er lagt, vil samtlige borgere, erhvervsdrivende og institutioner i det centrale Vejle have lynhurtig fibernet-adgang – en teknologi, som vejlenserne vil have glæde af i mange år frem.

EWII-koncernen har spurgt adskillige andre virksomheder, der ligeledes har kabler, rør eller ledninger i jorden, om de har planer for området.

Det har resulteret i, at også EWII-koncernens datterselskab TREFOR El-net, lægger kabler i, mens graveperioden foregår. Det betyder, at udover fiber, vil Vejle få et stærkt fremtidssikret elnet, så vejlenserne får mulighed for at være helt i front med ladestandere, solceller og elbiler.

Det vækker glæde i Vejle Kommune:

”Klimaet er en væsentlig del af bundlinjen i Vejle Kommune. Det gælder både i forhold til at fremme elbilisme, grønnere opvarmningsformer og til at have et solidt fibernet til at understøtte omstillingen. Det kræver et udbygget kabelnet, og det vil naturligvis give nogle gener i hverdagen i en periode. Men langsigtet er det en god og nødvendig investering,” siger Gerda Haastrup Jørgensen, der er formand for Teknisk Udvalg i Vejle Kommune.