Danskerne er vilde med fibernet

PRESSEMEDDELSER • jan 14 2019, 07:59

Fibernettet har for alvor fået tag i Danmark og danskerne, og både private og erhvervsliv kobler sig på det lynhurtige fibernet som aldrig før.

Nye tal fra Energistyrelsen viser, at der fra 2017 til 2018 skete en nettotilgang på 65.681 nye fibernet-abonnementer på nationalt plan, og dermed er mere end 600.000 husstande og virksomheder i dag koblet på og daglige brugere af fibernettet. Det er mere end en fordobling på blot fem år.

Tendensen er tydelig, og den digitale transformation er i gang over hele landet, hvor internetbaserede tjenester som Netflix, Skype, Dropbox og tusindvis af andre digitale tjenester er blevet en naturlig del af mange danskeres hverdag. Eksempelvis er danskernes streaming fortsat i vækst. Ifølge DR Medieforskning 2018 streamede 48 % af danskerne film og TV-serier mindst en gang om ugen, mens tallet i 2017 var 46 %. Alle kræver de en stabil og hurtig fiberbredbåndsforbindelse, og den udvikling vil blot fortsætte.

Den teknologiske udvikling går hurtigere og hurtigere, og digitaliseringen betyder, at vi risikerer at skabe a- og b-hold, hvis ikke fibernettet er tilgængeligt for alle.

Teleekspert Torben Rune, stifter af telekonsulentfirmaet Netplan, har tidligere advaret mod netop den udvikling.

”Det er giftigt i den henseende, at dem, der bliver afskåret fra de nye muligheder, meget hurtigt kan blive til et b-hold, som uden egen skyld bliver hægtet af udviklingen, som bliver indrettet efter flertallets adgang til høje båndbredder,” sagde Torben Rune oktober 2018 som en kommentar til EWIIs nye ambitiøse fiberstrategi om at etablere Trekantområdet som det måske første samfund i verden med en fuldt udbygget fiberinfrastruktur.

Der er fuld fart på datatrafikken i den digitale infrastruktur. Belastningen på de kablede bredbåndsnetværk bliver større og større, og Energistyrelsens seneste tal dokumenterer en stigning på 12,2 % på kun et halvt år, hvilket betyder, at anden teknologi end fibernet får svært ved at følge med.

Trekantområdet har oplevet en udvikling på samme niveau er og i dag et af de områder i Danmark, der er bedst dækket. Således har op mod 80 % af virksomheder og private i Trekantområdet mulighed at få fibernet.