EWII i joint venture med japansk energi-gigant

PRESSEMEDDELSER • 21-01-2022, 06:00

TOWII Renewables er navnet på et nyt, japansk-dansk selskab, der oprettes som et samarbejde mellem den danske energikoncern EWII og den japanske energi-gigant, Tokyo Gas.

TOWII Renewables, der er ejet af Tokyo Gas og EWII, skal i første omgang udvikle vind- og solparker til kunder i Norden, og er et strategisk samarbejde for at stille Danmark og Trekantområdet stærkere på eksportområdet, lyder det fra EWIIs administrerende direktør, Lars Bonderup Bjørn. Selskabet har målsat, at der udvikles i alt 1 GW vedvarende energi inden 2030.

”Danmark har en anerkendt position indenfor vedvarende energi, og under forhandlingerne med Tokyo Gas er det blevet klart, at Tokyo Gas og EWII har en fælles dagsorden med at bidrage til den globale klimabeskyttelse,” siger Lars Bonderup Bjørn.  

TOWII Renewables starter op i Kolding, og beskæftiger 8 medarbejdere – herunder to tilflyttende japanske kolleger. Selskabet etableres fra starten med EWIIs danske vindmølleparker i porteføljen, og Tokyo Gas bliver dermed medejer af de danske møller.

Om det usædvanlige samarbejde siger den netop tiltrådte administrerende direktør i selskabet, Oliver Wolgast:

”Vi er utroligt glade for, at det er lykkes at finde fælles fodfæste med så stærkt et firma som Tokyo Gas – og er meget begejstrede for, at vi nu kan få kombineret vores kompetencer indenfor bæredygtig energi med Tokyo Gas mange års erfaring indenfor international projektudvikling til lokalområdet,” siger Oliver Wolgast, der indtil etableringen af det fælles japansk-danske selskab har været direktør for Renewables, Trading og Production i EWII.

Tiltrækker arbejdspladser til Trekantområdet

Lars Bonderup Bjørn fortæller, at der har været forhandlinger med japanerne i næsten et år for at finde formen på et samarbejde. At selskabet netop skulle placeres i Trekantområdet, har været et kardinalpunkt for EWII:

”Trekantområdet er Danmarks centrum for udvikling af bæredygtig energi, og mange af de vigtigste spillere er i nærområdet her – EnergiNet, Center Denmark, Everfuel og andre stærke kort indenfor grøn omstilling. Og på den internationale scene er Danmark ligeledes foregangsland på området, så vi forventer, at TOWII Renewables skal være en eksport-succes for Danmark,” siger han.

Det er tanken, at selskabet skal vokse til 40 medarbejdere med tiden, og efter at have etableret sig på markedet i Norden, også udvide til resten af Europa.

Japanske overvejelser

På den japanske side er der spændt forventning omkring det danske eventyr:

”Vi er meget glade for at få muligheden for at tage del i udviklingen af vedvarende energi sammen med EWII, som i mange år har været aktiv inden for landbaseret vind. Dette projekt vil være vores første skridt i VE markedet i Europa, og samtidig vil det være en stor udfordring for os. Sammen med EWII vil vi målrettet søge at udvikle 1 GW vedvarende energi, og vi vil bidrage til at opnå netto 0 CO2, således som det er formuleret i ”Compass2030”, siger Takashi Uchida, President & CEO ved Tokyo Gas.

Dagens lancering af TOWII Renewables er afslutningen på et længere forhandlingsforløb – men det har også været en proces, der har været karakteriseret ved en god blanding af professionalisme og afslappet humor, lyder det fra Oliver Wolgast:

”Vores nye japanske kolleger har været på besøg af flere omgange og set Kolding og omegn. Der har været en professionel, men god og afslappet stemning hele vejen igennem. Det er et rigtig godt match,” siger direktøren.