EWII ruller kæmpe fiberprojekt tilbage: Ledningerne ”filtrer”

PRESSEMEDDELELSER • 01-04-2022, 05:00

Siden 2019 har EWII-koncernen brugt over en milliard kroner på at rulle gratis fibernet ud til hele Trekantområdet – men nu skal hele nettet graves op og fjernes igen. De mange kabler i jorden generer anden infrastruktur, lyder forklaringen.

I hovedkvarteret i Kolding hersker en nedtrykt stemning. Direktøren har netop orienteret medarbejderne om beslutningen om at kvitte spydspidsprojektet ”Fiber i Alt til Alle”, som bestyrelsen vedtog i sommeren 2019. En stor del af koncernen har været beskæftiget med at realisere det ambitiøse projekt siden da.

”Vi er selvsagt utroligt kede af det, både overfor bestyrelse, medarbejdere og borgere i Trekantområdet. Vores strategiske beslutning om at grave fiber ned i hele Trekantområdet, er en af de dyreste beslutninger, vi har taget i min tid som øverste leder i koncernen. Men ingen kunne forudsige denne konsekvens af digitaliseringen,” lyder det fra administrerende direktør i koncernen, Lars Bonderup Bjørn, der tiltrådte i 2018.

Direktøren sidder på sit kontor i hovedkvarteret i Kolding, omgivet af sin computer, to iPads, et avanceret Skype-set-up med fuldskærm, fire telefoner og en digitaliseret teleprompter. Ingen i koncernen har taget fiber-projektet mere til sig end netop ham.

Men der er ingen vej udenom; Efterhånden som både elnet, vandrør, kloakrør, fjernvarmerør og spildevandsrør plus det løse er vokset i antal i undergrunden, er de mange ledninger og rør begyndt at genere de andre infrastrukturer.

”Man kan sige det sådan, at ledningerne filtrer sig sammen og forstyrrer hinandens signaler. Det har været et stigende problem i en periode, og nu ser vi, at kablerne bliver ubrugelige, særligt i de meget befolkede områder,” forklarer Lars Bonderup Bjørn.

Trekantområdet kan forvente omfattende gravearbejde i en årrække

På et medarbejderinformationsmøde torsdag har direktøren derfor instrueret sine medarbejdere i at omlægge planlægningen, så de udekørende montører afmonterer fiberbokse og kabellægninger i stedet for det modsatte.

Alle veje, der har indlagt fiber, skal således graves op igen, og det er et større logistisk arbejde at få det til at gå op.

Blandt andet har koncernen besluttet at ansætte fem gravemaskine-operatører, der af ressourcehensyn graver alle gaderne op med det samme.

Danskerne har i øjeblikket stor lyst til at konvertere til fjernvarme, hvilket betyder, at der er mangel på gravemaskiner og personnel, der kan betjene dem. Her er EWII-koncernen fremsynede ved at lade gaderne blive gravet op på en gang, mener direktøren.

”Det betyder, at der er steder, hvor der vil pågå gravearbejde i en længere periode, da vi har 41 montører til 150.000 adresser i Trekantområdet. Men vi har ikke mulighed for at gøre det anderledes, og håber derfor på borgernes tålmodighed, mens arbejdet er i gang,” lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, der forsikrer, at hullerne bliver lukket igen, når montørerne har været der.

Han vurderer, at hele tilbagerulningsprojektet vil tage omkring 12 -15 år.