EWII tester ”Green Out” og slukker for strømmen til 45.000 husstande i Trekantområdet

PRESSEMEDDELSER • 01-04-2023, 07:39

I dag mellem klokken 15.30 og 16 slukker energikoncernen EWII for kontakten til 45.000 private hjem i Kolding, Vejle og Middelfart. Med en såkaldt ”Green Out” lagrer koncernen grøn energi og giver forbrugerne pusterum til en powernap.

”Vi ser holistisk på fænomenet ”Green Out”, der både handler om at lade de fysiske og mentale batterier op. I løbet af en halv time indsamler vi grøn energi, til brug i højtiden. Og samtidig giver vi forbrugerne mulighed for helt legitimt at stemple ud og bruge strømafbrydelsen til en powernap. Det, mener vi, er en bæredygtig tilgang til grøn omstilling helt i tråd med EWIIs værdier”, siger administrerende direktør i EWII Koncernen, Lars Bonderup Bjørn.

Det er en særlig kombination af weekendens vejr og et forventet højt elforbrug i påsken, der får EWII til at teste det nye koncept ”Green Out” – en planlagt, men kortvarig strømafbrydelse hos privatforbrugerne med henblik på at lagre grøn strøm. Og i dag, lørdag den 1. april, klokken 15.30 er forholdene helt ideelle.

”Det er desværre kort varsel, men vi tager stikket til forbrugerne i eftermiddag, fordi vindmøllerne på det tidspunkt kører med en helt særlig spænding. Dermed kan vi på relativt kort tid fylde alle vores batterier til bristepunktet med grøn strøm, og så er det også det helt rigtige tidspunkt til en middagslur. Det er jo win-win,” siger Lars Bonderup Bjørn.

At levere grøn strøm er en del af den kontrakt, EWII har med forbrugerne og samfundet. Derfor er det afgørende, at energikoncernen sender grøn el ud i ledningerne – også i perioder med spidsbelastning.

Den forestående højtid er lig med et massivt forhøjet elforbrug til påskefrokoster og familiesammenkomster. Bare én langtidsstegt lammekølle har for eksempel et elforbrug på cirka 5.6 kWh, og derfor er EWII nødsaget til at opsamle ekstra grøn strøm, hvis selskabet i påsken skal leve op til sine forpligtelser om grøn strøm i ledningerne. Det skal den korte ”Green Out” være med til at sikre.

Fredericia tog én for holdet

Regeringen varslede i efteråret muligheden for såkaldte ”Brown Outs”, hvor det kunne blive nødvendigt at afbryde strømmen i et par timer for at forhindre elsystemet i at bryde sammen.

Med dagens ”Green Out”, hvor EWII Koncernen slukker for strømmen i en halv time, er formålet i stedet at tage en pause, lade batterier op og sikre adgangen til grøn strøm senere. Men én by er helt bevidst sorteret fra til testen.

”Vi har besluttet at lade den aktuelle ”Green Out” gå uden om Fredericia. Mange vil nok huske, at byen juleaften 2021 blev ramt af en større strømafbrydelse. Dengang tog byen én for holdet, så resten af Trekantområdet kunne fejre jul med grøn strøm, og derfor mener vi, at det er på sin plads, at de slipper i denne omgang,” siger Lars Bonderup Bjørn.

Han understreger, den beslutning på ingen måde hænger sammen med, at han selv bor i Fredericia.

”Vi må alle tage vores tørn i den grønne omstilling. Det har været en hæsblæsende måned i energibranchen, så jeg glæder mig faktisk også meget til min powernap,” afslører den administrerende direktør.