EWII til forbrugere: Kræv kvalitet i jeres strøm

PRESSEMEDDELSER • dec 14 2020, 08:00

”Der er masser af gode intentioner og vi har hørt på mange skåltaler om den grønne omstilling. Men det, der betyder noget i sidste ende er: Kan forbrugeren gå ned i butikken og købe det grønne produkt nu?” Sådan lyder det retoriske spørgsmål fra energikoncernen EWII, der i dag omlægger hele porteføljen til bæredygtig strøm. Koncernen efterspørger gennemsigtighed i markedet.

Selvom forbrugerne selv i højere og højere grad efterspørger, at den strøm, der sikrer, at ovnen kan tænde og vaskemaskinen vaske, skal være grøn, så er det ikke så ligetil med mulighederne for at købe den.

Sådan lyder det fra energikoncernen EWII, der selv både producerer og sælger strøm - og af samme årsag nu omlægger hele porteføljen til bæredygtig strøm.

”Der er masser af gode intentioner og vi har hørt på mange skåltaler om den grønne omstilling. Men det, der betyder noget i sidste ende er: Kan forbrugeren gå ned i butikken og købe det grønne produkt nu?” lyder det fra direktør for salg og kundeservice i energikoncernen EWII, Klaus Hieronymus Stenger.

Det kan man i mange tilfælde ikke i dag, lyder kritikken.

En af årsagerne til, at det går langsomt, er, at strøm historisk er et ensartet produkt, som i bund og grund bare har til formål at sikre forsyningen. Sammensætningen og produktionsmetoden ikke noget, der før har været et parameter for den almindelige forbruger. Men det har ændret sig:

”Der er forskel på strøm. Den strøm, der er produceret af vindmøller og solceller, og som er bæredygtig og miljøvenlig – det er kvalitetsstrøm. Det er den strøm, vi skal bygge vores samfund på i 2020,” siger Klaus Hieronymus Stenger.

”Derfor gør vi nu det, at vi fra dags dato kun leverer strøm, hvor bæredygtigheden kan dokumenteres med certifikater for grøn strøm,” siger salgsdirektøren. Han medgiver, at certifikaterne ikke i sig selv ikke ændrer noget ved den strøm, forbrugeren modtager – men det er det store billede, der tæller, lyder det:

“Certifikaterne medvirker til at fremme investeringer i klimavenlige produktionsmetoder. Det er vigtigt,” siger han.

Rimeligt med forbrugerkrav om grøn strøm

Forbrugernes bevidsthed om kvaliteten på strøm og muligheden for at vælge strøm produceret på ”gode råvarer” er en positiv udvikling, der hører med til den grønne omstilling, mener Klaus Hieronymus Stenger.

Han påpeger, at strømforbruget er en af de helt store poster i en almindelig husholdning;

”Det er helt rimeligt som forbruger at forlange, at når man for eksempel har kæresten på besøg til romantisk middag med lækre økologiske bøffer – så skal man også kunne sige, at de er stegt på bæredygtig vis. Det hele hænger jo sammen,” siger han.

Samtidig påpeger han, at netop elmarkedet kan være svært gennemskueligt for forbrugeren – og det er branchens ansvar at gøre det lettere.

”Vi er meget opmærksomme på at sikre gennemsigtighed omkring produkterne, så forbrugeren frit og oplyst kan vælge det, der passer til dem,” siger salgsdirektøren.

Han fortæller, at EWII Koncernen har klædt deres kundeservice på til at svare på spørgsmål, samt produceret materiale om grøn strøm til kunderne.

Der er også hjælp at hente hos Forbrugerombudsmanden, der i september i år indførte en mærkningsordning, sammenlignelig med Svanemærket. Mærkningsordningen består af to grønne blade, og for at et el-produkt må pryde sig med et eller to blade, skal selskabet kunne dokumentere, at den producerede strøm er fremstillet på bæredygtig vis.

Det er en god måde at skabe gennemsigtighed i el-markedet, lyder det fra EWII.

”Vi kan garantere, at alt, vi selv leverer, er bæredygtigt, og det er også den vej den generelle udvikling på markedet går. Men der er stadig et stykke vej endnu, før al strøm er bæredygtigt produceret,” siger han.

”Vores opfordring herfra til forbrugerne er, at man benytter sig af ordningen, og nøjagtigt som man kræver kvalitet ved sine råvarer og sit øvrige forbrug, så skal man også gøre det her. Forbrugerne skal kræve kvalitet i deres el-produkter, ” siger Klaus Hieronymus Stenger.