Fiberforbindelser fortsætter fremgang

PRESSEMEDDELSER • jul 10 2018, 12:38

Danskerne har i den grad fået øjnene op for fibernettet. Den seneste telestatistik fra Energistyrelsen viser, at de lynhurtige fiberforbindelser med en vækst på 11,5 procent i 2017 er den bredbåndsteknologi, der vokser forholdsmæssigt hurtigst i øjeblikket, så der nu er mere end en halv million abonnementer med fibernet.

Knap så godt går det for det gamle kobbernet (xDSL), som i samme periode oplevede en tilbagegang på 8,4 procent.

Det er bestemt ikke et tilfælde, at fibernettet har fået vind i sejlene, mens kobbernettet i øjeblikket kæmper med at holde sig oven vande.

”Den gennemsnitlige forbrugers behov for båndbredde er simpelthen steget så meget, at kobberforbindelsen ikke kan være med mere. Det kan blandt andet være højkvalitetsvideoer i 4k, som streamingtjenesterne er begyndt at tilbyde, som kan være svært at køre ordentligt på kobbernettet,” forklarer Torben Rune, teleekspert og stifter af konsulenthuset Netplan, og tilføjer:

”Det er også en vigtig pointe, at vi de sidste tre-fire år har fået et meget større behov for at kunne uploade ting til ”skyen” hjemmefra. Mange bruger de her billige og effektive cloud-tjenester fra de store firmaer, men de er bare ikke særlig behagelige at bruge, hvis du sidder med en langsom forbindelse.”

Fibernettet er netop kendetegnet ved, at det - i modsætning til den klassiske kobberforbindelse - kan levere synkrone up- og downloadhastigheder, mens den heller ikke bliver påvirket af, at der er flere koblet på netværket samtidig.

Stort vækstpotentiale
Til trods for tilbagegangen er der stadig knap en million abonnementer, der kører på en kobberforbindelse – næsten dobbelt så mange som fibernettet. Forskellen vil dog blive udlignet i fremtiden.

”Der er masser af vækstpotentiale i fiberen, og uanset, hvordan du vender og drejer det, vil det ende med, at vi alle sidder med en fiberforbindelse. Det kan der så godt gå mange år med, fordi kobberforbindelsen bliver leveret steder, hvor det er rigtigt besværligt at få fiber,” siger Torben Rune, teleekspert hos Netplan.

Høj fiberadgang i Trekantområdet
I øjeblikket er det kun 62 procent af danskerne på landsplan, der kan få en fiberforbindelse, men i Trekantområdet er det tal langt højere. Her kan fire ud af fem husstande koble sig på fibernettet.

”Vi er altid åbne for at levere fibernet til endnu flere områder, hvis tilstrækkeligt mange ønsker det. Vi kan nemlig se, at det er gået op for mange virksomheder og private brugere, at fiber er det bedste til bredbånd. Det er stabilt og bliver ikke påvirket af, om kollegaen, naboen eller familiemedlemmer også bruger det samtidig,” siger Mette Marie Ostenfeld, kunde- og bredbåndsdirektør i EWII.