Fremtiden kræver ambitiøse strategier for fibernettet

PRESSEMEDDELSER • nov 20 2018, 14:21

Teleekspert Torben Rune mener, at der i fremtiden i endnu højere grad end nu er brug for en bredbåndsinfrastruktur, der understøtter rigtig høje hastigheder. Af den grund håber han, at flere vil følge EWIIs ambitiøse fiberstrategi, så der ikke bliver skabt a- og b-hold i Danmark.

EWII løftede ved repræsentantskabsmødet i september sløret for en storstilet strategi, hvor fibernettet fremover bliver betragtet som en forsyningsydelse på linje med el, vand og varme. Ambitionen er at etablere Trekantområdet som det måske første samfund i verden med en fuldt udbygget fiberinfrastruktur.

Det er en vision, der vækker glæde hos teleekspert Torben Rune, stifter af telekonsulentfirmaet Netplan.

Der er nemlig sket en enorm udvikling de senere år, hvor internetbaserede tjenester som Dropbox, Netflix og Skype er blevet så godt som allemandseje. Fælles for dem – og tusindvis af andre tjenester – er, at de kræver en stabil og hurtig fiberbredbåndsforbindelse, og spørger man Torben Rune har vi kun set toppen af isbjerget.

”Vi er nået til et punkt, hvor mere end halvdelen af os efterhånden har mulighed for at få fiber. Det betyder, ligesom i næsten alle andre tilfælde, at det er der, satsningerne bliver lavet. I fremtiden vil gamle og nye spillere udvikle produkter, som er målrettet et marked, der har adgang til rigtig høje båndbredder,” spår teleeksperten.

Det er den udvikling, EWII vil være med til at understøtte med den nye fiberstrategi.

”Brugen af fiberbredbånd er en del af det moderne liv, og adgangen til fiberbredbånd må sidestilles med adgangen til el, vand og varme. Det er en del af livets selvfølgeligheder og livets nødvendigheder. Derfor har EWII en vigtig opgave i at sikre Trekantområdets beboere det fremsyn, som udviklingen kræver,” siger Lars Bonderup Bjørn, administrerende direktør i EWII.

Undgå b-hold
Den teknologiske udvikling ser sig ikke tilbage, og derfor kan det ikke gå hurtigt nok med at fremtidssikre bredbåndsinfrastrukturen. Ikke kun i Trekantområdet, men i hele Danmark. Ellers kan det få alvorlige konsekvenser om en årrække.

”Det er giftigt i den henseende, at dem, der bliver afskåret fra de nye muligheder, meget hurtigt kan blive til et b-hold, som uden egen skyld bliver hægtet af udviklingen, som bliver indrettet efter flertallets adgang til høje båndbredder,” lyder advarslen fra Torben Rune.

Allerede i dag er der områder af Danmark, hvor erhvervslivet lider under manglende dækning, mens private forbrugere heller ikke har samme stabile adgang til underholdning og andre internetbaserede tjenester, som man har i andre landsdele.

”Vi er blevet digitaliseret i sådan en grad, at vi ligger blandt de mest digitaliserede lande i verden. Hvis det skal fortsætte, og vi skal have glæde af det fremover, kan det ikke nytte noget, at nogle af danskerne ikke får lige adgang til de muligheder,” siger Torben Rune.

Elegant vareprøve
I bestræbelserne på at skabe opmærksomhed om betydningen af en velfungerende bredbåndsinfrastruktur roser teleekspertens EWIIs strategiske beslutning om at fastfryse prisen for eksisterende bredbåndskunder i tre år og tilbyde nye kunder seks måneders gratis fibernet.

”Det er en elegant måde at give en vareprøve på noget, som er meget svært at forklare. Det er først, når du har fået den høje hastighed, at du begynder at ændre din adfærd på nettet, fordi der åbner sig en verden af nye tjenester, som du aldrig har været i nærheden af før, og man derfor ikke vidste, at man savnede,” forklarer Torben Rune.

Han håber, at den voksende interesse for fibernettet kan være med til at sætte yderlige skub i den teknologiske udvikling og prioritering af dennes infrastruktur.

”Før man har opdaget, at man kan gøre ting anderledes og bedre, er man jo ikke særlig villig til at investere i en ny løsning.”