Kolding Kommune sparer millioner på belysning

PRESSEMEDDELSER • jan 04 2017, 08:33

Vinteren er over os. Dagene er kolde, korte og ikke mindst mørke. I hele landet er gadebelysningen på overarbejde de næste måneder – og det er dyrt. I Kolding Kommune er langt størstedelen af gadelysene heldigvis blevet udskiftet med energirigtige LED-pærer de seneste år.

”En stor del af vores belysning var forældet og bestod blandt andet af flere tusinde kviksølvsarmaturer, som blev ulovlige efter en lovændring. Derfor var der god fornuft og økonomi i at opgradere vores belysning, da de nye LED-lys sikrer kommunen en besparelse på flere millioner kroner om året,” forklarer Kim Bauenhøj Jensen, belysningsansvarlig i Kolding Kommune.

Efter et større EU-udbud vandt EWII Teknik ordren, og i sommeren 2013 begyndte de at udskifte intet mindre end 15.272 gadelys i hele kommunen. Det omfattende projekt følger tidsplanen, og de sidste lys er udskiftet i slutningen af 2017.

LED-lys giver enorme besparelser
De nye LED-lys giver en gennemsnitlig energibesparelse på 52 procent – nogle steder er det endda helt op til 70 procent. Det svarer til mere end 2,6 mio. kilowatt-timer om året, som hurtigt bliver til en god investering for Kolding Kommune, når en kilowatt-time koster cirka to kroner.

På længere sigt sparer kommunen også penge på vedligeholdelsen, da de nye lys skal udskiftes langt sjældnere end førhen.

”De tidligere pærer holdt cirka to til fire år, og det er omkostningsfuldt at skifte dem i master, der er op til 12 meter høje. LED-pærer har derimod en meget længere levetid og kan holde i op til 25 år, så driftsomkostningerne er meget lavere med LED-lys,” siger Ejnar Stokbæk, projektansvarlig i EWII Teknik, som også er ansvarlige for vedligeholdelsen af de mange tusinde gadelys.

Smarte løsninger sparer på strømmen
En af grundene til den store energibesparelse er blandt andet, at EWII Teknik har fokuseret på at vælge helt rigtige LED-løsninger til de forskellige behov. Derfor er lysstyrken på gadelysene for eksempel stærkere på en firesporet indfaldsvej end på en sidegade i et villakvarter.

På de store færdselsårer kan kommunen også justere belysningen efter behov, mens lysene på de mindre veje er programmeret til at dæmpe sig selv om natten, hvor der ikke er lige så meget trafik. Den form for energioptimering har hele vejen igennem processen været i højsædet.

”Udskiftningen af gadelysene er foregået i etaper, hvor områderne med det største energibesparelsespotentiale eller flest fejlramte lys blev skiftet først. På den måde har kommunen kunnet høste fordelene af de store besparelser endnu tidligere,” siger Ejnar Stokbæk.