Lys på teater afslører: Er strømmen bæredygtig?
PRESSEMEDDELSER • 01-12-2021, 08:00
PRESSEMEDDELSER • 01-12-2021, 08:00
På Kolding Egnsteater mener de det alvorligt, når de siger, de går op i grøn omstilling:
I december og januar bliver teatret nemlig lyst op af otte spotlights, der skifter farve, alt efter om strømmen i kontakten kommer fra bæredygtige kilder som sol og vind og dermed er ”grøn” – eller om den er ”sort” og kommer fra fossile energikilder.
Det er energiselskabet EWII, der sammen med egnsteatret lancerer en oplysningskampagne om grøn strøm. Teatret tænder for lysinstallationen onsdag d. 1. december.
”Vi vil gerne sætte fokus på, at vi stadig har et stykke vej at gå, før al strømmen er grøn. Vores opgave imens vi omstiller samfundet til 100 procent vedvarende energi, er at reducere forbruget, når det ikke er grønt,” siger Mette Daugård, der er direktør for Forretningsudvikling, Marketing og Branding i EWII Koncernen.
På teatret er der stor begejstring for den skiftende belysning:
”Vi står midt i en grøn omstilling og som almindelig borger har man måske nogle spørgsmål til alle de ændringer, der sker i ens hverdag. Denne lille oplysningskampagne om grøn strøm er lavet på en lidt skæv måde og kan forhåbentlig være et bidrag til den store, nødvendige samtale om forbrug og energi, som vi er i gang med i Danmark,” lyder det fra Sophie Lauring, direktør på Kolding Egnsteater.
Hun mener, at kulturlivet er oplagte frontløbere på den grønne omstilling:
”Mange kulturinstitutioner bruger store mængder strøm - vi bruger selv meget strøm her i huset, fordi vi har en scene, vi skal belyse og driver store sale, der skal varmes op. Så vi tænker meget over vores strømforbrug, og vil gerne være med til at hjælpe alle vores gæster til at gøre det samme,” siger Sophie Lauring.
Forbrugsvanerne koster dyrt for miljøet
Der er specielt fokus på elforbruget over vinteren, og det er ikke tilfældigt.
Ifølge data fra elnetselskabet TREFOR El-Net, der er ejet af EWII Koncernen og driver el-nettet i Trekantområdet, er den mørke og kolde vintertid også den tid, hvor der bliver brugt mest strøm. Og med juleaften som den helt store strømslugerdag.
”Om vinteren hygger vi os hjemme, vi bager mere, tænder mere lys og så skruer vi også mere op for varmen. Vi kan se mønstret i dataene, og det gentager sig år for år,” siger Casper Schmidt, der er teknisk rådgiver i TREFOR El-Net.
Men her kan teknologien hjælpe med at sortere det sorte forbrug fra – uden at give køb på hyggen, forklarer Mette Daugård:
”I samarbejde med iværksætterfirmaet Flexshape har vi udviklet den platform, der styrer lysets farveskifte, og vi laver også forsøg med teknologi til hjemmet, der skal øge opmærksomheden om at forbruge strøm, når den er grøn og ikke sort,” siger hun.
Initiativet på egnsteatret handler i bund og grund om at opfordre forbrugerne til at kigge på egne vaner, siger direktøren. Groft opridset kan man som forbruger selv se, om vinden blæser og solen skinner – her er strømmen formentlig grøn, mens Danmark stadig henter hjælp fra fossile kilder, når det er gråt og vindstille.
”Selvfølgelig skal vi stadig have lov til at spise juleanden 18.30 juleaften, men måske er der noget forbrug, som vi kan skubbe til andre tidspunkter ved at være opmærksom på, hvornår strømmen er grøn. Det fx være, at vi så venter med at starte opvaskemaskinen eller elbilopladningen i stedet,” lyder det lavpraktiske råd fra Mette Daugård.