Stor lynladestation fra EWII på vej ved CPH

PRESSEMEDDELSER • 29-06-2023, 09:00

Energikoncernen EWII udvider netværket af offentlige ladestandere med en stor lynladestation i samarbejde med Københavns Lufthavn. Den centrale placering, en cirkelformet konstruktion og de grønne omgivelser vil skabe et trygt og inspirerende miljø, der både tilbyder opladning til bilen og mentalt opladning til bilisterne.

EWII, der er ved at skabe et af Danmarks største netværk af offentlige ladestandere, bygger nu en stor lynladestation med unikt design og plads til 16 elbiler ved P12 i Københavns Lufthavn. 

”Lynladestationen ved CPH bliver en kronjuvel i vores netværk af ladestandere. Her sætter vi barren højt og tilbyder lynhurtig opladning, samtidig med at vi lægger os i selen for at skabe nogle omgivelser, der også giver mental opladning," siger Jesper Antoni Nicolaisen, chef for Ladeinfrastruktur i EWII.

Området ved P12 er et centralt trafikalt knudepunkt, og vil være den sidste ladestation før Øresundsbroen.

Hele projektet er endnu et stort skridt for lufthavnens grønne ambitioner, forklarer Rasmus Peder Due Larsen, Head of Parking Sales i Københavns Lufthavn:

”EWII er en vigtig partner for os i den grønne omstilling af lufthavnen. Målet er, at vi er en net zero lufthavn i 2050, og her spiller elbiler en afgørende rolle. Derfor er det fantastisk, at EWII har valgt at placere så stor en lynladerstation ved Københavns Lufthavn. Hele området bliver superflot, og det betyder meget for os, at brugerne får den bedste oplevelse, når de lader bilen. Jeg er sikker på, at det nye anlæg bliver til stor glæde for passagererne, der hurtigt kan få ladet bilen op – eller blot toppe op med strøm, når man lander i lufthavnen efter en rejse, så man kan komme hurtigt hjem.”

En god venteoplevelse

Den cirkelformede ladestation rummer otte overdækkede lynladere på 360 kW, der hver kan lade to elbiler ad gangen. Det runde design giver ladestationen en unik fremtoning, og indretningen med overdækket gangsti og indbyggede bænke skaber et både sikkert og inspirerende rum at tilbringe ladetiden i, lige som den tilstødende grønne have giver et mentalt åndehul til en pause.  

”Når flere får behov for at lade elbilen løbende, stiller det også krav til, hvordan man udnytter ladetiden, og derfor har vi udviklet en lynladestationen, der gør ventetiden til en god oplevelse, uanset om man bruger tiden til at få lidt luft til hovedet, få ordnet noget arbejde eller spotte fly i luften, siger Jesper Antoni Nicolaisen.

Designet med karakteristiske runde former er skabt af Rum Arkitekter. Der er tænkt i at bruge bæredygtige materialer, og sedumtaget bliver dækket med mos. Med til indretningen hører en automat, hvor besøgende har mulighed for at få stillet den lette sult eller tørst.

Hurtigt og nemt

Når ladestationen ved lufthavnen står færdig i starten af 2024, bliver det muligt at lade elbilen lynhurtigt. Faktisk vil det kun tage omkring 20-30 minutter at oplade en elbil fra 10 til 80 procent - og så kan EWIIs ladestandere bruges af alle.

Jesper Antoni Nicolaisen forklarer:

”Tilgængelighed er afgørende, hvis vi skal udvikle den grønne bilisme. Det skal være let at køre elbil og overskueligt at lade bilen op – også når man er på farten. Derfor er vores tilgang, at alle vores ladestandere fungerer uden et abonnement eller brug af en bestemt app, og prisen følger udviklingen i spotprisen på el time for time. Fordi det skal være nemt at bruge.”  

EWII leverer ladestandere til kommuner, boligselskaber og udlejningsejendomme over hele landet, og derfor er konceptet udviklet til at være let og gennemskueligt at benytte for mange skiftende brugere. Koncernen. der har base i Trekantområdet, har indtil videre kontrakt på opsætningen af ca. 4000 offentlige ladestandere fra Københavns Lufthavn i Øst til Hvide Sande i Vest.

FAKTA OM EWIIS LYNLADESTATION

Ved P12 ved Københavns Lufthavn etablerer EWII en lynladestation med 16 ladepunkter, der alle har op til 360 kW. Her vil det tage omkring 20-30 minutter at lade batteriet på en elbil fra 10 til cirka 80 procent.

Ladestationen får en unik rund form, hvor ladepladserne og opholdsområder er overdækkede. Cirklens areal er 975 m2, og ved siden af etableres et 600 m2 grønt området.

Det er lufthavnens første lynladestation, og Rum Arkitekter står bag designet, som EWII planlægger at videreføre til andre kommende ladestationer.    

De første elbiler kan efter planen blive ladet op ved stationen i starten af 2024.