Tre kommuner med i opløbet som Danmarks Elbilkommune 2023

PRESSEMEDDELSER • 24-08-2023, 09:45

Aalborg, Ringkøbing-Skjern og Frederiksberg er nominerede til at blive Danmarks Elbilkommune 2023. Kommunerne er udvalgt og vurderet på deres klimamål og indsatser for grøn transport og e-mobilitet, og vinderkommunen bliver offentliggjort under Klimafolkemødet i Middelfart. Prisen bliver uddelt af Foreningen Elbilby og energiselskabet EWII.

”De danske kommuner spiller en stor rolle i forhold til den grønne omstilling inden for transport og e-mobilitet, og det er et område, som kommunerne virkelig har prioriteret. Vi har haft mange ambitiøse kandidatkommuner at vælge imellem, men de tre kommuner skiller sig positivt ud ift. deres forskellige forudsætninger og konkrete indsats for den grønne omstilling. Derfor er vi også rigtig glade for at kunne nominere Aalborg, Ringkøbing-Skjern og Frederiksberg kommuner til at blive Danmarks Elbilkommune 2023,” siger initiativtageren Jørn Grønkjær fra Foreningen Elbilby, der står bag kåringen.

Siden 2020 har Foreningen Elbilby sat særligt fokus på kommunernes arbejde med at fremme og forbedre eldrevet transport og udbredelse af den nødvendige ladeinfrastruktur. Første år gik prisen til Middelfart Kommune. Prisen bliver i år uddelt i samarbejde med energikoncernen EWII.

”Kommunerne har en vigtig opgave i at understøtte udviklingen inden for grøn transport. Grøn omstilling er en fælles opgave, og som energiselskab er vi i EWII også optaget af at udforske fremtidens grønne løsninger. Derfor er vi med til at kåre Danmarks Elbilkommune og hylde dem, der er frontløbere på området,” siger direktør for Marketing og Kommunikation i EWII Koncernen, Mette Daugård Hultén. 

EWII, der er operatør af ladestandere, har en ambition om at fremme danskernes muligheder for at vælge elbilen til. Derfor er koncernen ved at opbygge et af Danmarks største netværk af offentlige ladestandere med cirka 4000 offentlige ladestandere fra Københavns Lufthavn i Øst til Hvide Sande i Vest.

Efter en grundig analyse af indsatsområderne og besøg i en række udvalgte kommuner er de tre nominerede kommuner udpeget af Foreningen Elbilby. Kommunerne bliver blandt andet vurderet på antal og andel af elbiler, antal P-anlæg med ladestandere samt kommunens fokus på citylogistik og grøn person- og varetransport som for eksempel eldrevne busser, taxaer og renovationskøretøjer.

Her er det altså Aalborg, Ringkøbing-Skjern og Frederiksberg kommuner, som er med i opløbet. Hvem, der løber med titlen ”Danmarks Elbilkommune 2023”, bliver afsløret af EWII og Foreningen Elbilby under Klimafolkemødet i Middelfart.  Det foregår på lilla scene torsdag den 31. august klokken 13.00.

Og de nominerede er:

Aalborg Kommune Med en ambitiøs klimaplan har Aalborg Kommune et mål om at reducere udledningen af CO2 med 4.600 tons årligt for den kollektive trafik. Gennem blandt andet et ambitiøst udbudsmateriale er kommunen nået langt, når det gælder kollektiv transport og har investeret i mere end 100 eldrevne busser. Aalborg bliver den største by i Danmark med et bybusnet, der udelukkende bliver betjent af eldrevne busser. Desuden er det besluttet at indsætte to eldrevne færger på overfarten Hals-Egense.

Frederiksberg Kommune Siden 2019 har Frederiksberg Kommune haft en elbilstrategi, herunder en ladestrategi, der sikrer, at kommunens borgere ikke har længere end 250 meter til en ladestander. Alle kommunens hjemmeplejebiler er elbiler, og ved udgangen af 2024 vil alle renovationskøretøjer i kommunen være eldrevne. I gartner- og vejserviceafdelingen er køretøjer ved at blive udskiftet til el, og i 2025 vil alle busser i kommunen køre på el eller andre grønne alternativer.

Ringkøbing-Skjern Kommune I Ringkøbing-Skjern har man et mål om at have 10.000 elbiler på vejene. Den udvikling understøttes af kommunens store fokus på ladeinfrastruktur i hele kommunen, også ferieområder, hjælp til opsætning af ladestandere hos blandt andet boligforeninger og borgerinddragelse i forhold til placering af ladestandere. Lige nu er en privataktør ved at etablere 220 nye ladepunkter i kommunen, herunder 19 lynladere. Kommunens hjemmepleje har i år købt 43 elbiler, og fra 2025 skal alle kommunens nyindkøbte og leasede køretøjer køre på klimavenlige drivstoffer.