Far og søn i køkkenet, hvor moderne teknologi hjælper med at blive mere bæredygtig.

Teknologi og bæredygtighed

Danskernes hjem bliver mere og mere smarte. Vi kan efterhånden styre både lys, ovn og indkøb med smarte devices og apps. Det gør hverdagen nemmere.

Teknologi kan hjælpe dig til at blive bæredygtig

Det ligger sikkert på rutinen, at du slukker for vandhanen, når du har tappet vand. Men tænker du også over, hvor langt dit bad er, og hvor meget det koster? Dine vaner kan gøre en forskel for miljøet - og for dig, fordi det koster i både penge og CO2. Og du kan være med til at gøre en forskel for miljøet som helt almindelig borger – men hvordan?

”Noget af det stærkeste er at tage bevidste valg om den grønne omstilling og selvfølgelig bidrage ved almindeligvis at spare på tingene,” siger Lars Bonderup Bjørn, som er direktør i forsyningsselskabet EWII.

For der kommer flere og flere smarte devices, som ifølge direktøren kan hjælpe til at synliggøre og forøge bevidstheden om energiforbruget i hjemmet. På markedet findes fx apparater, som viser grøn, når der er mere klimavenlig energi i stikkontakten. Og rød, når der ikke er.

De større bidrag til den grønne omstilling kommer dog ifølge direktøren fra elbilen og varmepumpen, som ifølge ham er ”de tunge spillere i privat-forbrugs-øjemed lige nu”.

Kvinde med smart køleskab. Fremtiden er elektrisk

Svært at ændre adfærd

Det er dog ikke ligetil, når vi skal flytte energiforbruget i hjemmet. Det selvom vi ved, at det er bedre for miljøet, og vi gerne vil imødekomme den bæredygtige omstilling, siger Kirsten Gram-Hanssen, som er professor i bæredygtigt hverdagsliv ved Aalborg Universitet. 

Hun peger på, at den smarte teknologi til vores hjem kan være med til at flytte vores energiforbrug til mere effektive apparater, men at den ikke nødvendigvis gør os mere bevidste om vores energiforbrug.

”Vi får mere og mere smart teknologi i hjemmet, som skal gøre det bekvemt for os, og som næsten er designet til, at vi skal blive mindre opmærksomme på vores forbrug, fordi teknologien klarer det for os,

siger Kirsten Gram-Hanssen og uddyber:

”Hvis du nærmer dig dit hjem, så kan telefonen registrere, at du er på vej. Så starter den med at tænde lyset, radioen - og måske ovnen, hvis du plejer at bruge den om tirsdagen. For så behøver du ikke at gøre alle de ting selv,” siger hun.

Hvilket elselskab skal jeg vælge? Vi guider dig i valg af elleverandør.

Derfor fører de bekvemme hverdagsteknologier ifølge forskningen ikke nødvendigvis til besparelser, fordi vi ikke tænker over, at vi bruger energi. Og når vi køber flere apparater, stiger vores energiforbrug, ligesom det har gjort det jævnt gennem de sidste 50 år, fortæller Kirsten Gram-Hanssen.

”Det betyder ikke, at smart teknologi ikke kan – og skal – bruges i den bæredygtige omstilling. For de kan hjælpe til at flytte vores energiforbrug i forhold til vedvarende energi,” siger hun. 

”Men vi bør tage stilling til, hvilke ekstra apparater, vi køber til husstanden. Er det de meste effektive? Og kan vi undvære dem, eller er vi egentlig allerede dækket ind?” siger forskeren.

Omstilling kræver omtanke

Forbrugerne har ifølge direktør for EWII, Lars Bonderup Bjørn, fået en grønnere bevidsthed og en større ansvarsfølelse for klimaudfordringen. Og den prøver energiselskabet EWII at imødekomme ved at elektrificere og flytte energiforbruget over på vindmøller og solceller. 

 

”For når strømmen er grøn, så kan vi i virkeligheden bruge meget mere af den. Når du varmer op på vindmøllestrøm, så gør det jo ikke skade på klimaet i sig selv. Og så kan du spare noget olie på den varmekilde, du havde tidligere,” siger direktøren.

 

Han erkender, at det er en svær og sommetider uigennemskuelig virkelighed at navigere i, hvis man gerne vil være en mere klimabevidst forbruger.

”Det kan blive dilemmafyldt, for man skal heller ikke leve et liv fuld af dårlig samvittighed. Det får man måske hurtigt, hvis man står under bruseren, fordi man så tænker, at man bruger for meget vand eller varme,” siger direktøren.

Derfor er det vigtigt for ham, at den grønne balance også kan fungere i en travl og praktisk hverdag.

”De grønne løsninger kan udfordre én i forhold til de nemme og trygge valg. Hvis du er vant til at have et velfungerende pillefyr, og der pludselig kommer en varmepumpe ind i bryggerset, så ser det jo lidt anderledes ud. Og går det i stykker, hvem ringer man så til?” siger han.

Det er dog ikke håbløse ting at sætte sig ind i og få overblik over - og det er ikke umuligt for danskerne at lave den grønne omstilling, siger direktøren.

”Men det kræver noget omtanke, en aktiv stillingtagen og en øget bevidsthed om energiforbruget,” siger Lars Bonderup Bjørn.

Dreng hopper i vandpyt

Ansvar for miljøet

Fremtidsforsker forudsiger: Forbrugerne forventer, at virksomheder tager deres ansvar for miljøet alvorligt