Lyset viser vej til det grønne elforbrug

Hvorfor ikke bruge toppen af Kolding Egnsteater i hjertet af byen til en ny oplysningskampagne? Hvor lys skal gøre det nemmere for dig og mig at se, hvornår strømmen i stikkontakterne er grøn, og hvornår den ikke er.
Kolding Egnsteater lyser grønt, når strømmen i din stikkontakt i er miljøvenlig

Den grønne omstilling er i fuld gang. Andelen af vedvarende energi i Danmark er den højeste nogensinde. Ifølge Dansk Energi kommer hele 80% af strømmen i dine stikkontakter fra vedvarende energi, hvilket er rekord og et fald i CO2 pr. kWh på knapt 35% på bare 6 år.

Din strøm har med andre ord aldrig været grønnere.

En omstilling betyder nye vaner

Vi er samtidig i en omstillingsperiode, der kræver noget af dig og mig. De miljøbevidste forbrugere. Os, der gerne vil gøre noget godt for klimaet i dag. Affaldssortering, elbil og en varmepumpe får os langt, men før hele elnettet er omstillet til grøn energi, skal vi være mere opmærksomme på vores vaner, hvis vi vil miljøet.

Men hvordan bliver du og jeg mere bevidste om vores elforbrug lige nu og her? Og det i en travl hverdag? Det har vi fundet en nem løsning på.

Du bliver med lyset mere bevidst om, hvornår strømmen i dine stikkontakter er grønnere

Mette Daugård

Direktør for forretningsudvikling, marketing og branding hos EWII

"I samarbejde med iværksætterfirmaet Flexshape udstiller vi en elpære, der ganske enkelt lyser grønt, når CO2-udslippet pr. kWh er lavere end gennemsnittet i regionen, og rødt når det er højere.

Du bliver med lyset mere bevidst om, hvornår strømmen i dine stikkontakter er grønnere. Du får en mulighed for at omlægge nogle af dine forbrugsvaner af el til perioder med en større andel af vedvarende energi i elnettet." udtaler direktør for forretningsudvikling, marketing og branding Mette Daugård.

Erfaringer med pilotprojektet i sit eget hjem har allerede båret frugt.

"Jeg starter min opvasker på andre tidspunkter, eller venter med tøjvasken til efter kl. 20, hvor lyset ofte skifter fra rødt til grønt. Jeg hverken støvsuger eller bager boller i de tidsrum, som mine vaner tidligere dikterede. Og så oplever jeg, at det røde og grønne lys er en god anledning til at tale med mine børn om, hvor strømmen kommer fra. For eksempel kan vi jo tale om, hvornår de med en lidt grønnere samvittighed kan bruge tid foran playstationen."

Sophie Lauring fra Kolding Egnsteater var ikke klar over, at der var forskel på el. At strømmen kunne være rød eller grøn.

Video

Strømmen i din stikkontakt har en farve - men hvilken?

Hvad betyder farverne?

Nu lyser teatret grønt. Nu lyser det rødt. Men hvad betyder de skiftende farver for mig?

  1. Grønt lys

    Den grønne farve betyder, at strømforbruget lige nu udleder en lavere mængde CO2 pr. kwh end gennemsnittet i regionen. Det er derfor en god og grøn ide, at bruge strøm lige nu.
  2. Rødt lys

    Når farven er rød betyder det, at mængden af CO2 pr. kwh ligger over det gennemsnitlige for regionen, og skal derfor i højere grad klimakompenseres, for at blive grøn. Måske noget af dit elforbrug kan udskydes.
Kolding Egnsteater lyser rødt, når strømmen i stikkontakterne ikke er så miljøvenlig

Hvor ellers end i teatret?

Hvilket bedre sted at sætte fokus på vaner end på et teater. Netop i teatret udfordres status quo med nye vinkler og perspektiver, og hænger derfor rigtig godt sammen med vores budskab og DNA i EWII.  

"Det er jo ingen hemmelighed, at et teater bruger strøm. Endda en del strøm, når de store sale skal lyses op. Vi er naturligvis bevidste om vores forbrug af el, da det er en betydelig udgift, når du som jeg skal drive et teater. Vi er samtidig også meget bevidste om de klimaudfordringer, vi alle står overfor.

Ved at engagere os i det her projekt, slår vi på en måde to fluer med et smæk. Nemlig det at øge opmærksomheden på elforbrug til gavn for byens borgere og husets gæster, samt selv at så vidt muligt forsøge at bruge den, når den er grønnere.

Det giver altså en god følelse indeni, når vi bruger strøm i skæret af det grønne lys. Så vi er glade for at vores kreative miljø og bygning kan hjælpe EWII til at sætte fokus på en – synes vi – vigtig og overset grøn sag." lyder det fra teaterdirektør Sophie Lauring.

Det giver altså en god følelse indeni, når vi bruger strøm i skæret af det grønne lys

Sophie Lauring

Teaterdirektør for Kolding Egnsteater

Publikum behøver dog ikke at frygte, at forestillingen går helt i stå, når lampen lyser rødt. For selvom teatret gør sig umage, så forsikrer teaterdirektøren, at det ikke bliver alt elforbrug, der flyttes til andre mere grønne tidspunkter.

"Hvis forestillingen nu engang skal starte kl. 20, så venter vi altså ikke på det grønne lys. The show must go on."

Her kan du se, hvornår der er grøn og rød strøm

Lyset fra teatret i den centrale del af Kolding, kan ses langt væk fra. Især fordi ikke kun vinduerne lyser op, men også den øverste del af bygningen lyser grønt eller rødt.

Når lampen lyser rødt på Kolding Egnsteater, kompenseres den anvendte mængde af ikke klimavenlige strøm med et tilsvarende køb af certifikater på el, der er baseret 100 % på el fra de vedvarende energikilder. 

På den måde kan den røde strøm ved hjælp af oprindelsesgarantier alligevel blive til grøn strøm. Og det kan din strøm også.

Læs mere om den grønne strøm

Men selv når du ikke kan se teatret, kan du se farven på din strøm. Og endda også se, hvornår den måske snart ændrer farve. 

Det gennemsnitlige CO2 udledning vest for Storebælt for el er 117 gram pr. kWh. Overstiger niveauet dette, er farven rød. Ligger niveauet under, er farven grøn - og dermed også et mere klimavenligt tidspunkt, at bruge sin strøm på. 

På grafen herunder kan du se det aktuelle niveau samt se forventningen til farven de næste timer frem.  

Dit grønne aftryk

Grøn og CO2-neutral strøm

Hvad er grøn strøm og hvordan bliver el CO2 neutralt? Og behøver strøm egentlig altid at være så kedeligt?