Få et sundt indeklima i hjemmet

Er dit indeklima godt nok?

Frisk luft er godt for os

Vi ved godt alle sammen, at frisk luft er godt for os. Alligevel kan det knibe med at få luftet ud derhjemme – særligt når vi går den kolde tid i møde. 

Men luften i vores bolig har en kæmpe betydning for vores helbred – derfor er det vigtigt, at du holder luften ren indenfor.

Men er det nok at sætte vinduet på klem, imens du er på arbejde – og hvad er egentlig den optimale temperatur i dine rum for at sikre et sundt indeklima? 

Vi har spurgt en af Danmarks indeklima-eksperter, som her giver dig et bud på, hvordan du holder luften ren i din bolig, og hvad du skal være særligt opmærksom på.

Kondens og fugt på rude

Video

Søren guider dig til et godt indeklima

Jævn opvarmning - også i soveværelset

En af de vigtigste ting du skal sørge for, når du begynder at skrue op for dine radiatorer er, at de står på det samme i alle dine rum.

”Det giver dig både den bedste udnyttelse af energien, og hvis du holder temperaturen omkring de 20-23 grader, så burde det være tilstrækkeligt”, siger Søren Andersen, som er medstifter af CLIMAID.

Han peger desuden på, at det gamle trick med at holde temperaturen helt nede i soveværelset er en dårlig ide.

”Det giver en ubalance i den måde, dit hjem bliver varmet op på. Og i sidste ende er det også med til, at du ikke udnytter energien rigtigt i dit hjem”.

Helt op med vinduerne

”Det der trick med at sætte et vindue på klem hele dagen. Det duer ikke. Du er nødt til at lave fuld gennemtræk. Og jeg vil anbefale, at du gør det tre gange dagligt”, fortæller Søren Andersen. 

Luften i vores bolig bliver forurenet af partikler fra os selv. Men vores møbler udskiller også partikler, og når vi laver mad, er vi også med til at forurene luften og påvirke indeklimaet. 

Hvis der ikke er tilstrækkelig med ventilation i et rum, så bliver luften ikke skiftet ud. Det kan på den lange bane være guf for skimmelsvamp, og du kan være i risiko for at udvikle astma eller allergi. På den korte bane, kan du opleve ubehag, træthed og føle dig utilpas.

Luft ud og sænk COniveauet i dit hjem

Svampen elsker fugt

Når emnet er indeklima, kan vi ikke undgå at tale om skimmelsvamp. Og skimmelsvamp elsker fugt. Det er endnu en grund til, at udluftningen er vigtig.

”En gennemsnitlig familie på fire udleder faktisk op til ti liter fugt i deres bolig hver dag. De ti liter skal fjernes, for ellers kan det skade både deres helbred, deres bolig og deres økonomi”.

Søren Andersen, CLIMAID

 

Kombinationen af fugt i en stue med en sofa som måske er stillet lidt for tæt op ad væggen, giver optimale forhold for skimmelsvamp. Og vi behøver næppe fortælle, at skimmelsvamp er en væmmelig gæst at have i huset. 

Udluftning flere gange om dagen – med fuld gennemtræk er altså en klar anbefaling. Ikke nok med at det giver dig et sundere indeklima og derfor påvirke din sundhed, så er det også økonomisk set den bedste løsning for dig.

Bliv guidet til den bedste udluftning i dit hjem

Børn fisker i regnvejr

Nyd afslapning uden at fryse: Alt om strømforbrug i udendørs spabade

Hvor meget strøm bruger dit udendørs spabad egentlig? Vil du gerne have et udendørs spabad, men er bekymret for strømregningen. Læs vores guide til at forstå strømforbruget og hvordan du kan minimere omkostningerne, samtidig med at du nyder boblerne under åben himmel.

Kvinde med smart køleskab

Podcast

Lyt med i podcast om fremtidens energi

Måske sidder vi fast i nogle opfattelser af vores energiforbrug, der stammer helt tilbage fra energikrisen i 70’erne. Det mener direktør Mette Daugård, hør hvorfor i podcasten.