Grunddej til brød eller boller

Energiforbrug: 2,13 kWh

Ingredienser

  • 2 dl aktiv surdej
  • 8 dl koldt vand
  • 300 g øko groft mel, ex. Ølandshvede, spelt eller grahamshvede
  • 400 g Aurion hvedemel eller Meyers øko
  • 300 g kraftigt hvedemel med min. 12 g protein, ex. bornholmsk hvedemel
  • 25 g salt

Det er en stor portion, men arbejdet er det samme, og der er bedre økonomi i at bage meget, når ovnen er tændt.

Sådan gør du

Grunddej til to brød eller 16-18 boller:

Dejen skal røres på røremaskine, dagen før den skal bages.

  1. Bland alle ingredienser undtagen salt. Rør dejen sammen i ca. 2 minutter.
  2. Lad henstå i ca. 30 minutter.
  3. Tænd røremaskinen igen og rør dejen sammen på mellem hastighed, til dejen begynder at samle sig. 
  4. Sluk maskinen og tilsæt salt, rør nu dejen færdig. Dvs. at dejen slipper skålens sider.
  5. Hæld dejen op i en smurt plast ”kasse” med låg eller i en stor skål.
  6. Lad dejen stå en 1 time, inden den foldes ind under sig selv et par gange. Gør dette 3 gange med 30 minutters mellemrum.
  7. Stil derefter dejen i køleskabet til dagen efter.
  8. Har du en stenplade eller et bagestål så læg det ind i ovnen, og tænd på 240 grader.
  9. Stil også en lille aluform eller lignende ned i bunden af ovnen, og lad ovnen varme op. Det tager ca. 20-30 minutter.
  10. Vend dejen ud på et meldrysset bord, drys evt. dejen med lidt frø og mel.
  11. Nu kan du vælge at dele dejen i 2 eller stikke den ud i boller. Det er nemmest at bruge en maler/bagespartel til det.
  12. Læg dejen på et stykke bagepapir - et brød eller 8-9 boller.
  13. Kog lidt vand i en elkedel.
  14. Når ovnen er varm sættes brød eller boller på pladen i ovnen.
  15. Hæld ca. ½ dl kogene vand i alubakken, og luk ovnen.
  16. Bollerne bages i ca. 15 minutter. Brødet bages ved 240 grader i 10 minutter.
  17. Sænk så temperaturen til 210 grader og lad det bage videre i 15-20 minutter.

Du må kun bage en plade boller eller et brød ad gangen. Køles af på rist, boller/brød kan fryses.

Frys rester af brød ned og tø op efter behov, eller brug dit daggamle brød som croutoner med dine yndlingskrydderier.

Jesper Løbner

køkkenchef restaurant Nögen

Køb kogebogen

Bestil en trykt udgave af EWIIs energivenlige kogebog 'Opskrifter til en grønnere fremtid' og få tilsendt en smukt illustreret kogebog på 170 sider i hardcopy format.

Bogen indeholder, udover de smagfulde opskrifter, køkken-specifikke tips og idéer til små vaneændringer, du kan tillære dig for at reducere dit energiforbrug i hjemmet og tænke mere klimavenligt. 

Bestil her