Kernerugbrød med surdej

Energiforbrug: 3,79 kWh

Ingredienser

  • 250 g surdej
  • 250 g rugmel
  • 250 g fuldkornshvedemel
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g hørfrø
  • 50 g sesamfrø
  • 50 g valnødder, groft hakkede
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. sirup eller honning
  • 400 ml vand

Surdej

  • 100 gram mel (helst økologisk fuldkornshvedemel eller rugmel)
  • 100 g vand

Sådan gør du

  1. Bland surdej, rugmel, fuldkornshvedemel, solsikkekerner, hørfrø, sesamfrø, valnødder, salt og sirup/honning i en stor skål.
  2. Tilsæt vand lidt ad gangen, indtil dejen får konsistens som en tyk grød. Du vil muligvis ikke skulle bruge alt vandet.
  3. Dæk skålen til og lad dejen hvile i 30-60 minutter.
  4. Efter hviletiden, rør dejen godt rundt med en ske eller en dejkrog i et par minutter.
  5. Hæld dejen i en smurt rugbrødsform og glat overfladen med en dejskraber eller bagsiden af en ske.
  6. Dæk formen til med et rent klæde og lad dejen hæve i 8-12 timer ved stuetemperatur.
  7. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse.
  8. Forvarm ovnen til 200 grader, og bag rugbrødet i den forvarmede ovn i ca. 60-70 minutter, eller indtil det er gyldent og lyder hult, når du banker let på bunden af brødet.
  9. Tag brødet ud af formen og lad det køle af på en bagerist.

Tip: Lav din egen surdej. Bland mel og vand i en glasbeholder eller en skål. Dæk beholderen løst med et klæde for at tillade luftcirkulation. Lad blandingen stå ved stuetemperatur ca. 20-25 grader i 24 timer.

Køb kogebogen

Bestil en trykt udgave af EWIIs energivenlige kogebog 'Opskrifter til en grønnere fremtid' og få tilsendt en smukt illustreret kogebog på 170 sider i hardcopy format.

Bogen indeholder, udover de smagfulde opskrifter, køkken-specifikke tips og idéer til små vaneændringer, du kan tillære dig for at reducere dit energiforbrug i hjemmet og tænke mere klimavenligt. 

Bestil her