Surdejsbaguette

Energiforbrug: 2,65 kWh

Ingredienser

Surdej

  • 100 gram mel (helst økologisk fuldkornshvedemel eller rugmel)
  • 100 g vand

Surdejsbaguette

  • 500 g hvedemel
  • 10 g salt
  • 350 ml vand
  • 150 g surdej (aktiv og boblende)

Sådan gør du

Surdej

  1. Bland mel og vand i en glasbeholder eller en skål. Dæk beholderen løst med et klæde for at tillade luftcirkulation.
  2. Lad blandingen stå ved stuetemperatur ca. 20-25 grader i 24 timer.
  3. Efter 24 timer skal du kassere halvdelen af blandingen og tilføje 100 gram mel og 100 ml vand. Rør det godt sammen, så det hele er godt blandet.
  4. Gentag denne proces med at fodre surdejen på samme tidspunkt hver
    dag i de næste 5-7 dage.
  5. Du vil begynde at se bobler og dufte en syrlig lugt, hvilket indikerer, at surdejen er aktiv og klar til brug. Når din surdej er aktiv og bobler, kan du begynde at bruge den i dine bagværksopskrifter.

Husk at vedligeholde den ved at fodre den regelmæssigt, også selvom du ikke bager hver dag. Du kan opbevare den i køleskabet og fodre den en gang om ugen for at holde den i live.

Surdejsbaguette

  1. Bland hvedemel og salt i en stor skål.
  2. Tilsæt surdejen og vand til melblandingen.Brug en ske til at røre det sammen, indtil dejen samler sig.
  3. Dæk skålen til med et rent klæde og lad dejen hvile i 30-60 minutter.
  4. Efter hviletiden, skal du folde dejen: Fold dejen fra kanten af skålen ind mod midten, gentag dette 4-5 gange rundt om skålen.
  5. Lad dejen hvile yderligere 30-60 minutter og gentag foldingen.
  6. Efter den anden hviletid formes dejen forsigtigt til to baguetter.
  7. Lad baguetterne hæve på en bageplade beklædt med bagepapir i ca. 1-2 timer, indtil de er blevet dobbelt så store.
  8. Forvarm ovnen til 220 grader.
  9. Skær et par snit på tværs af baguetterne med en skarp kniv, og bag dem i den forvarmede ovn i ca. 20-25 minutter, indtil de er gyldne og sprøde.

Lad baguetterne køle af på en bagerist, inden de serveres.

Køb kogebogen

Bestil en trykt udgave af EWIIs energivenlige kogebog 'Opskrifter til en grønnere fremtid' og få tilsendt en smukt illustreret kogebog på 170 sider i hardcopy format.

Bogen indeholder, udover de smagfulde opskrifter, køkken-specifikke tips og idéer til små vaneændringer, du kan tillære dig for at reducere dit energiforbrug i hjemmet og tænke mere klimavenligt. 

Bestil her