Pas på vandet

Vi tænker måske ikke særlig meget over det. Men vi har guld lige under os. For lige der, mange meter under overfladen ligger det vand, vi alle sammen nyder godt af til hverdag. Lad os passe godt på det

Pas på Danmarks guld vandet

En gennemsnitlig dansker bruger omkring 100 liter vand om dagen til toilet, bad og forbrug. Til sammenligning bruger en hel afrikansk familie kun omkring 10-15 liter.

‘‘Altså vi har jo et overforbrug, det kan jeg også se derhjemme – når nogen skal have et glas vand, lader de hanen løbe, indtil der kommer koldt vand – jeg tænker, så tag dog og fyld vandflasker og stil dem i køleskabet, så det er koldt, når du skal drikke det. Pas på Danmarks guld, vandet’’ siger Jan Andersen.

Kunstner Lise Vestergaard har med denne installation ønsket at understrege det privilegie det er, at vi har direkte tilgang til rindende vand fra hanen, hvor de andre steder på jorden skal gå i halve til hele dage for at få vand. Og at vores overskud kunne doneres, i form af en håndsrækning, ulandshjælp som bidrager til mere etablerede vandværker og brønde, de steder på jorden der for alvor er brug for det.

Lyt med i podcasten og bliv inspireret

I Podcast-serien ”Be More – use less” guider kunstner Lise Vestergaard dig igennem samtaler med en række klimainteresserede kendte danskere. Du bliver inviteret med til en snak om, hvad vi kan gøre for at leve mere og forbruge mindre. Kort sagt, får du konkrete råd og inspiration til din hverdag om hvordan du kan gøre en indsats for klimaet.

7. afsnit: Pas på Danmarks guld - vandet

I gennemsnit bruge vi danskere hver 100 liter vand hver dag. Til sammenligning bruger en hel afrikansk familie kun 10-15 liter. 

Men vi er blevet bedre til at spare på vandet. Og generelt står det godt til med vores vandressourcer. Vi er nemlig så heldige, at vi kan pumpe vandet op fra undergrunden og sende det ud i vandhanerne.

Hvis det skal fortsætte, så kræver det, at vi bliver mere bevidste om, hvordan vi bruger vandet. Vi har oplevet tørkeperioder - og måske kommer der flere af dem i fremtiden. Så vi skal passe på guldet - vores vand.

Lyt til podcasten på Apple Podcast eller Spotify

Hvem er Jan Andersen?

Jan Andersen er politisk valgt som landsformand for Danske Vandværker.

Han er desuden byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune og formand for Øster Hurup Vandværk.

Som formand for Danske Vandværker har Jan Andersen særligt fokus på fremtidssikring af drikkevandet.

Spar på vandet

Jans klimaråd

Kvinde vasker hår i badet

Sådan sparer du på vandet

Er du en af dem, som slukker for vandet, når du børster tænder? Så er du allerede bevidst om at spare på vandet. Og det er godt. Fordi vi skal nemlig spare på vandet. 

Du kan spare på dit daglige vandforbrug på mange forskellige måder. Og det kræver ikke en stor indsats. Derfor har vi samlet nogle spareråd om vand.

Dyk ned i tips til at spare på vandet

Dit grønne aftryk

Nyt er yt - genbrug er et hit

Anne Glad fortæller sin historie om at være lykkelig for at købe nyt tøj. Lige indtil hun ikke blev lykkelig af det mere. I stedet har hun fundet mening med at genbruge tøj. Og det er en stigende tendens, som særligt de unge skal have æren for.