Et par gule gummihandsker der er ved at vaske et håndklæde i en turkis balje med vand. Hvilke vaskeprogrammer på din vaskemaskine er bedst og hvor meget strøm bruger en vaskemaskine?

Er ECO programmet på din vaskemaskine virkelig så ECO?

Find ud af om myten om ECO vaskeprogrammerne på vaskemaskine og opvasker holder vand. Er de virkelig så ECO - eller bruger de bare en masse vand og strøm?

Har du også undret dig over, hvorfor det mest økonomiske og miljøvenlige vaskeprogram på din opvaskemaskine og vaskemaskine – typisk kaldet ECO – tager så lang tid?

Det gjorde vi, og vi har fundet svaret.

For der var flere ting der undrede os ved vaskeprogrammet. For når nu det tager så lang tid, hvordan kan det så være det meste miljøvenlige vaskeprogram?

Hvis det korte program kun tager ½ time, og ECO vasken ofte tager 3 timer, så må det da være det korte program uden forvask (på nogle maskiner kaldet kvikvask), der er bedst for pengepungen og klimaet, ik?

Det tog os dog noget tid, før vi fandt svaret, for du skal ikke lede foran på maskinerne. Du skal om bag på. Deromme kan du se, at maskinerne er afhængige af to tilkoblinger. En strømledning og en vandslange.

Og så det handler i bund og grund om, hvor meget strøm bruger en vaskemaskine (eller opvasker), og hvor meget vand bruger en vaskemaskine.

Det dykker vi lidt længere ned i her.

Det langsommelige vaskeprogram snyder dig

Selvom ECO programmet er længere – og nogle gange endda meget længere - så bruger et ECO program faktisk både mindre strøm og færre liter vand. Udover at maskinen tit står stille uden at bruge strøm, så er tøjet i kontakt med vand i længere tid, og derfor ligger dit vasketøj længere tid i blød. Maskinen behøver altså ikke mere saft og kraft for at vaske tøj helt rent.

Den har ikke engang brug for særlig varmt vand. ECO funktionen egner sig til vask ved 40-60 grader, men der er intet krav om, at din vaskemaskine så vasker ved de temperaturer.

Så når du indstiller maskinen til 40 grader, kan det godt være den vasker med helt ned til 25 grader. Især hvis maskinen ikke er fyldt helt op. Tøjet bliver – igen grundet iblødsætningen – lige så rent ved den lave temperatur.

Sæberester, tøjslidtage og truckerbade

Da ECO også betyder færre liter vand, kan der sidde rester af sæbe tilbage i tøjet. Især hvis du overdoserer vaskemidlet. Det skal du være særlig opmærksom på, hvis du har følsom hud eller er allergisk overfor vaskemiddel.

Hvis du eller en anden i familien oplever gener, er det gode råd herfra at bruge et vaskemiddel beregnet til koldvask, inden du overvejer at skifte til andre vaskeprogrammer på din vaskemaskine.

Oplever du derimod, at dit tøj bliver mere slidt af den lidt længere vask, og derfor hurtigere skal skiftes ud, ja - så er der ikke meget miljøfidus tilbage i vaskeprogrammet. Så bør du skifte vaskeprogram, men ikke til et på under 59 minutter. Det er eksperternes bud på den vasketid, som en tøjvask minimum skal tage, før dit tøj er ordentligt rent.

Alle vaskeprogrammer under en lille time kan sammenlignes lidt med bruge deodorant i armhulerne i stedet for at gå i bad.

strømforbrug opvaskemaskine

Opvaskemaskiner med indbygget karbad

Også når det gælder opvaskemaskiner, er det en udbredt misforståelse, at de korte programmer uden forvask er de mest energibesparende. De korte programmer bruger mere vand og bruger mere strøm. Og tit vasker de endda mindre rent, da servicen ikke er i kontakt med vandet særlig længe. Det kan tilmed knibe med at tørre tilstrækkeligt, så vasken efterlader grimme kalkpletter på dine glas.

ECO programmet lægger dit service i blød – lidt ligesom når du tager et karbad. ECO programmet bruger dog markant mindre vand end du gør i badet, da maskinen i stedet benytter sig af de varme dampe til at løsne op i alt fra sovserester til indtørret remoulade.

Efter Statens Seruminstituts råd behøver dit beskidte service kun at være i direkte kontakt med minimum 70 grader varmt vand i 10 minutter, før bakterier fra madresterne er slået ihjel.

Står du midt i et middagsselskab, hvor du skal genbruge tallerknerne fra rejecocktailen til regnbueisen, så kan du jo ikke vente på, at din opvaskemaskine tager sig et karbad under hovedretten. Så er det altså OK at trykke på en hurtigvask eller kvikvask – så længe servicet er skylle godt af inden lynbadet.

Da skal du dog huske, at det at vaske op under rindende vand ikke er verdens bedste ide. 12 kuverters opvask kan løbe op i over 700 liter vand. Til sammenligning bruger de nye energivenlige opvaskeprogrammer helt ned til 10 liter vand pr. vask.

Så skal du skylle dit service af inden, det skal i maskinen, så gør det i en opvaskebalje i stedet.

Hvor meget strøm bruger en opvaskemaskine?

Mytesvar: Det bliver et ja – et ECO program er det bedste for både lommesmerter og klimasamvittigheden.

Hvor meget strøm bruger en vaskemaskine? 

Svaret er ikke helt lige til, for det kommer an på en masse forskellige faktorer, som hvor gammel din vaskemaskine er, hvilket energimærke den har, hvor mange kilo tøj den kan tage, og hvor mange gange du vasker.

Men som udgangspunkt bruger en vaskemaskine, som er mellem 0 og 5 år og kan tage op til 7 kilo tøj, cirka 0,70 kWh pr. vask.

Det betyder, at vasker du for eksempel fem maskinefulde vasketøj om ugen i et år, så vil vaskemaskinen koste omkring 600-700 kroner om året.

 

ECO-programmet skal bestemme Energimærket

Programmet er endda så fordelagtigt, at det fremover skal danne standarder for, hvad der er op og ned i energimærkningerne. 

I marts 2021 kom der en ny fælles energimærkning af hårde hvidevarer i EU. Den går nu fra A til G, og de mange +++’er, er smidt i skraldespanden.

Og ikke i den til genbrug.

Da ECO programmet er det billigste og mest miljøvenlige, er det hensigten at ECO programmet fremover skal være bestemmende for energimærkningen for både vaske- og opvaskemaskiner. Dog vil dette først ske tidligst i 2024.

strømforbrug opvaskemaskine

Dit forbrug

Hvor meget strøm bruger en opvaskemaskine?

Sparer du egentlig mere ved at vaske tallerkner og bestik af i hånden – eller er det bedre at putte det hele i opvaskemaskinen uden at vaske det af inden? Find svarene på, hvordan du vasker op mest økonomisk.

Godt at vide om ECO-programmet

De korte programmer uden forvask på opvaskemaskiner bruger mere vand og strøm end ECO-programmet, og de vasker tit mindre rent, da servicen ikke er i kontakt med vandet særlig længe. Det kan også være svært for de korte programmer at tørre servicen tilstrækkeligt, hvilket kan resultere i grimme kalkpletter på glassene. Derfor kan ECO-programmet på opvaskemaskiner være det mest energibesparende og effektive valg.

En ulempe ved at bruge ECO vaskeprogrammer er, at der kan sidde rester af sæbe tilbage i tøjet eller servicen, især hvis man overdoserer vaskemidlet. Det kan give gener for personer med følsom hud eller allergi over for vaskemidler. Ved at bruge et vaskemiddel beregnet til koldvask, mindskes denne risiko. Hvis du oplever, at tøjet bliver mere slidt af den lidt længere vask, og derfor hurtigere skal skiftes ud, kan du overveje at skifte vaskeprogram, men ikke til et på under 59 minutter, som eksperterne anbefaler som den minimumsvasketid, der kræves for at tøjet bliver ordentligt rent.

ECO vaskeprogrammer på vaskemaskiner og opvaskemaskiner kan være mere miljøvenlige på grund af flere faktorer. Selvom disse programmer tager længere tid, bruger de faktisk mindre strøm og vand. Maskinerne står ofte stille uden at bruge strøm, og tøjet eller servicen er i kontakt med vand i længere tid, hvilket betyder, at maskinerne ikke behøver så meget energi og kraft for at vaske rent. Derudover er der ikke noget krav om, at maskinerne skal vaske ved høje temperaturer, og selv ved lavere temperaturer er tøjet eller servicen stadig rent.