Mindre kalk i dit vand

Du kan installere et blødgøringsanlæg, hvis du vil have blødere vand og mindske mængden af kalk. Men det har nogle konsekvenser. Dem kan du læse om her.
Dryp i vand

Er du træt af, at du har kalk i vandet, eller synes du dit vand er for hårdt? Så kan du installere et blødgøringsanlæg. Men inden du gør det, er der lige nogle ting, som du med fordel kan overveje.

Der er nemlig både fordele og ulemper ved at installere et blødgøringsanlæg i dit hjem. 

Fordele ved et blødgøringsanlæg

Pænere klinker, mindre rengøring og et længere liv til din blender - det er blandt fordelene:

  • Mindre kalk på fliser og armaturer – og dermed mindre rengøring og afkalkning
  • Længere holdbarhed af vaskemaskiner, opvaskemaskiner og andre husholdningsapparater
  • Strømbesparelser - fordi tilkalkede apparater kan have et højere elforbrug
  • Reduceret forbrug af sæbe

Blødt vand kan desuden være bedre for din hud og opleves mere behageligt. Men hvordan er det nu lige med forskellen på hårdt og blødt vand?

Vands hårdhed

Men der er også ulemper

Der er naturligt nok også ulemper forbundet med at installere et blødgøringsanlæg i privaten. Et par af ulemperne er at: 

  • du selv behandler vandet og bærer dermed ansvaret for vandets kvalitet.
  • blødgjort vand indeholder mindre kalk, som ellers er ellers godt for dine knogler. Vandet indeholder også mindre fluorid, som hjælper mod huller i tænderne. Og det indeholder mere natrium fra salt, som kan give forhøjet blodtryk. Formentlig er sundhedseffekterne begrænsede, men det er værd at vide.
  • smagen af dit drikkevand bliver påvirket. Derfor kan det være en god ide at føre anlægget uden om drikkevandet.
  • du skal forvente et større vandforbrug. De fleste blødgøringsteknologier giver et øget vandforbrug på grund af selve blødgøringsprocessen. Så det bliver bliver dyrere for dig at få samme mængde vand til husholdningen. Og oven i skal du lige regne udgiften for indkøb og vedligeholdelse af blødgøringsanlægget med.
  • anlæg og drift er dyrt. Med almindelig afkalkning og vedligeholdelse er det muligt at undgå tilkalkning. Så der er ikke nødvendigvis en markant øget levetid at hente på apparaterne ved at have et blødgøringsanlæg.
  • der er en øget risiko for tæring af dine vandrør. Hvis vandet bliver for blødt (lavere end 5-6°dH).

Det skal du overveje, før du blødgør dit vand

Spørg hos din lokale forsyning. De kan nemlig gå med overvejelser om at blødgøre drikkevandet, og så behøver du ikke investere i et anlæg.

Køber du et anlæg, så skal du være sikker på, at det er godkendt til brug i Danmark. Hvis drikkevandet leveres via anlægget, skal det være godkendt til kontakt med drikkevand.

Det er en god idé at kontakte en autoriseret VVS-installatør, når anlægget skal installeres. Så er du sikker på, at det bliver installeret rigtigt. 

Overvej anlæggets størrelse ud fra hvor meget plads du har, og hvor stort dit vandforbrug er.

Overvej eventuelt om dit drikkevand skal føres uden om blødgøringsanlægget, så kvaliteten af dit vand ikke bliver påvirket. Alternativt kan du nøjes med at tilslutte anlægget til varmtvandsbeholderen, vaskemaskinen og opvaskemaskinen. Det sparer så på de løbende driftsudgifter, og anlægget hjælper de mest relevante steder.

To anlæg som giver blødere vand

Der findes forskellige typer af blødgøringsanlæg til brug i hjemmet.

  1. Kalkknuser

    Vandet behandles med ultralyd, så kalkkrystallerne nedbrydes. På den måde sætter kalken sig ikke så nemt i rør, husholdningsapparater og på andre overflader. Kalkknuseren monteres på ydersiden af vandrørene. Derfor hverken tilsættes eller fjernes nogle af vandets bestanddele.
  2. Ionbytningsanlæg/saltdoseringsanlæg

    Ved denne teknologi udbyttes kalk og magnesium med natrium, som tilsættes i form af salt. Det er vigtigt, at du kender det oprindelige niveau af natrium, så du kan sikre dig, at kvalitetskravet på 175 mg/L ikke overstiges, fordi det udbyttede natrium tillægges det eksisterende niveau.
Mere om vand
Pige der står med et glas vand i hænderne og smiler uden bekymring for, om der er nok rent drikkevand i fremtiden. Læs om rent drikkevand i Danmark og rent drikkevand i verden.

Podcast

Lyt med i podcast om vandets smag

Hør en unik historie om vandets historie i Danmark, og kom med på en Danmarksrejse i vandets smag. For vand smager forskelligt.